Monday, October 13, 2014

Κασουλίδης: Διάλογος δεν γίνεται με απειλές και εκβιασμούς. (Η Τουρκία ενίσχυε τους τζιχαντιστές)

Σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του στην Ελλάδα, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ έχουν συνέπειες στον διακοινοτικό διάλογο, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών και επίδειξης ισχύος και μάλιστα, σε μια φάση, κατά την οποία οι συνομιλίες θα προχωρούσαν επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές.


Μάλιστα, έκανε λόγο για αποθράσυνση της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η αυστηρότητα, που θα έπρεπε να επιδείξει η διεθνής κοινότητα απέναντί της, μέχρι στιγμής δεν είναι η αναμενόμενη, αν και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες.
 
Μια εξήγηση που έδωσε, είναι ότι ενδέχεται η Τουρκία να αποσκοπεί σε ωφελήματα για την αναμενόμενη διάθεση των βάσεών της στην διεθνή επιχείρηση κατά του ISIS κι ότι ένα από αυτά να είναι και η ανεκτικότητα της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της στην Κύπρο.


Βενιζέλος: Ο πυρήνας του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος

Ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε δε ότι εξετάστηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσε ότι σε μια διεθνή συγκυρία τόσο βεβαρημένη, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την πορεία των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουν τις συνομιλίες, αλλά παρατήρησε ότι παρατηρούνται συμπεριφορές που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ο πυρήνας του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος, δηλαδή «η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι από αυτήν τη μήτρα ξεκινούν μια σειρά από προβλήματα.

Αναφέρθηκε επίσης, στις πρωτοβουλίες, πολιτικές και διπλωματικές, τόσο της ελληνικής όσο και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αντιμετώπιση του θέματος, υπενθυμίζοντας τις χθεσινές του επαφές, στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Κάιρο για την Ανοικοδόμηση της Γάζας και τις συζητήσεις που είχε με ομολόγους του για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας Αθήνας- Λευκωσίας, ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε σειρά ενεργειών, όπως η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της Έρευνας και της Διάσωσης, καθώς και έμφαση στα θέματα θαλάσσιας πολιτικής και ενέργειας.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην πρόοδο στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Αιγύπτου- Κύπρου- Ελλάδας, καθώς και στην πρόσφατη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ενώ προανήγγειλε την επόμενη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπου θα αποφασισθεί, πιθανότατα για τις 9 Νοεμβρίου στο Κάιρο, η πρώτη τριμερής Συνάντηση Κορυφής με τη συμμετοχή, του προέδρου της Αιγύπτου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του έλληνα πρωθυπουργού.

«Πρόκειται για μια κίνηση ουσιαστικής εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, γιατί η Αίγυπτος παίζει έναν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κρίσεις», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι βάση αυτής της συνεργασίας αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην κρίσιμη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

 • Κασουλίδης: Η Τουρκία ενίσχυε τους τζιχαντιστές
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κασουλίδης και στο ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τους τζιχαντιστές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πολλές χώρες γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο της Τουρκίας, ως προς την ενίσχυση και τη δημιουργία αυτής της τερατώδους οργάνωσης. Εξάλλου, είναι γνωστό, ότι την ενίσχυε και οικονομικά και με παροχή οπλισμού».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε «την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να μετάσχει η χώρα μας στον διεθνή σχηματισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», όπως έπραξε και η Κύπρος.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι πρέπει να στέλνουμε πολύ καθαρά μηνύματα εάν θέλουμε να μετέχουμε στους διεθνείς συσχετισμούς και εάν δεν θέλουμε οι περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις να λειτουργούν επιβαρυντικά για τα εθνικά μας θέματα όπως είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

[philenews.com]
13/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 • Δηλώσεις Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και ΥΠΕΞ Κυπριακής Δημοκρατίας Ι. Κασουλίδη μετά τη συνάντησή τους (Αθήνα, 13.10.14) 

ΥΠΕΞ, Δευτέρα, 13 Οκτώβριος 2014:
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε συνάντηση, σήμερα, Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη. Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία και ο στενός συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την επίλυση του Κυπριακού και εκφράστηκε η αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στο δικαίωμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, της Κυπριακής Κυβέρνησης να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας της.
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κασουλίδης υπόγραψαν διμερή Συμφωνία Έρευνας και Διάσωσης και συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, για φλέγοντα διεθνή ζητήματα, καθώς και για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Ακολουθεί το κείμενο των κοινών δηλώσεων προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά το πέρας της συνάντησης:......................  http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/deloseis-antiproedrou-tes-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelou-kai-upeks-kupriakes-demokratias-kasoulide-meta-te-sunantese-tous-athena-131014.html

 

2 comments :

 1. Στις Βρυξέλλες ο Ομήρου για τις τουρκικές προκλήσεις ...

  Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει επαφές με Eυρωπαίους αξιωματούχους, με σκοπό να ενημερώσει για το ζήτημα που αναφύεται σχετικά με τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, απειλές και παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, καθώς και χωριστές συναντήσεις με Προέδρους και/ή εκπροσώπους Πολιτικών Ομάδων του Σώματος.
  http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=186369
  13/12/14

  ReplyDelete
 2. Statements of Deputy PM and FM Venizelos and the FM of the Republic of Cyprus, Ioannis Kasoulides, following their meeting (Athens, 13 October 2014) ....

  [Hellenic MFA, Monday, 13 October 2014]
  E. VENIZELOS: It is a great pleasure to welcome to Athens, to the Foreign Ministry, my dear old friend and colleague Ioannis Kasoulides, the Foreign Minister of the Republic of Cyprus.

  With Mr. Kasoulides we had the opportunity for a one-on-one meeting, followed by a meeting of the delegations under our direction. Thus, in two different phases we discussed in detailed depth the situation that has taken shape in Cyprus following the Turkish initiative, in violation of international law, of the declaration, through a NAVTEX, of the carrying out of exploration in maritime zones of the Republic of Cyprus, in a region in which the Republic of Cyprus exercises its national sovereign rights; that is, in a region of the Cypriot exclusive economic zone and continental shelf.

  In such a fraught international state of affairs, when global public opinion and the international community have focused their attention on barbaric conduct, when public opinion is anxiously following the developments in Kobani, on the border of Syria and Turkey.

  At a time when we have an unprecedented confluence of crises in the Middle East and North Africa, as well as in the European Union’s Eastern Neighbourhood, the situation should in no way be further burdened with actions that violate international law and undermine the course of the talks on a just and viable solution to the Cyprus issue.

  The opposite should be the case: We are all under obligation to help these talks within the framework we have said, which is the framework that has been formulated by the relevant UN Security Council resolutions, the High-Level Agreements of 1977 and 1979, the Joint Communiqué of 11 February 2014, and, naturally, the European community acquis.

  But instead, we unfortunately see conduct that is moving in exactly the opposite direction.

  Mr. Kasoulides briefed us on the initiatives the Republic of Cyprus has undertaken, but, as you know, the Greek government has also taken a number of initiatives, diplomatic contacts, demarches, and we have made a relevant demarche to the Turkish side....................http://elepiloges.blogspot.gr/2014/10/statements-of-deputy-pmand-fm-venizelos.html
  13/10/14

  ReplyDelete

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin