Saturday, October 11, 2014

ΥΠΕΞ: Ζητώ ενότητα - Οι γεωτρήσεις της ΕΝΙ θα συνεχιστούν. (και οι διπλωματικές προσπάθειες)

Την έκκληση του προς τα πολιτικά κόμματα για συλλογική αντιμετώπιση «και σε πνεύμα ενότητας», της παρούσας σοβαρής τουρκικής πρόκλησης, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Τόνισε παράλληλα ότι οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ θα συνεχιστούν, παρά τις προκλήσεις.

Η προσπάθεια εισαγωγής ζιζανίων στις σχέσεις της Κύπρου με ξένες χώρες, από τον καθένα αναλόγως των δικών του ιδεολογικών προτιμήσεων, τελικά πολύ λίγη ζημιά προκαλεί στην Κυβέρνηση ή την Αντιπολίτευση αλλά πολύ μεγαλύτερη στην Κύπρο την ίδια, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.


Πρόσθεσε ότι από τις δημόσιες αντιδράσεις  Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ αντί να συγκρατούμε το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες και στη συνέχεια σε εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ της και καλούν σε αποφυγή προκλήσεων από εκείνους που πασιφανώς τις προκαλούν, προχωρούμε να δώσουμε διαφορετικές ερμηνείες στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιχειρούμε να τις βαθμολογούμε ανάλογα.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Κασουλίδη, χαρακτηριστική είναι και η σπουδή να σημειώνουμε και να εξηγούμε την τάχα σιωπή του ενός και του άλλου και τα γεγονότα να διαψεύδουν την κριτική μέσα στο ίδιο δελτίο ειδήσεων. «Έσπευσε η Αντιπολίτευση να θεωρήσει τη ‘’σιγή’’ της Ρωσίας ότι οφείλεται στην τάχα μονοδιάστατη εξωτερική μας πολιτική και την ίδια ημέρα η Μόσχα όχι μόνο προέβει σε δήλωση αλλά επισήμως μας πληροφόρησε για αυστηρό διάβημά της προς την Άγκυρα.  Την επομένη, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ χαιρέτισε, και ορθώς, τη ρωσική ανακοίνωση σε αντιδιαστολή στη «χτυπητή απουσία αντίδρασης της ΕΕ», όπως είπε. Το ίδιο δελτίο ειδήσεων ανακοίνωνε τη δήλωση του Προέδρου Van Rompuy που μιλά από μόνη της».

Η διεθνής αποδοκιμασία έχει καταγραφεί, τόνισε ο ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε  ότι «οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν.  Είναι αρκετό για να σταματήσει την Τουρκία; Πιθανώς ναι, πιθανώς όχι. Εδώ ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απολογήθηκε στην Τουρκία για τις αλήθειες που ανάφερε στο Χάρβαρντ λόγω των συγκυριών του παρόντος. Οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ θα συνεχιστούν, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο, που δεν προβλέπονται πριν το τέλος της δεκαετίας, θα ανήκουν αναλογικά σε όλους τους Κυπρίους. Οι σημερινές προκλήσεις της Τουρκίας στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θέλει ή δεν πιστεύει ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι τότε».

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα είναι η αναστολή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις ενόσω λαμβάνουν χώρα απειλές, εκβιασμοί και επίδειξη ισχύος, γιατί η αρχή των διαπραγματεύσεων είναι ότι διεξάγονται με ίσους όρους (equal footing).  Την ευθύνη τη φέρει ακεραία η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία για λογαριασμό της οποίας τάχα η Τουρκία ενεργεί.

Καταλήγοντας, ο Ιωάνης Κασουλίδης ανέφερε ότι «τη Δευτέρα μεταβαίνω στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Βενιζέλο για συντονισμό ενεργειών και δράσεων προς αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής».
[www.sigmalive.com]

11/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin