Monday, October 27, 2014

Ο Έρογλου αλλάζει γραμμή. Πραγματοποιεί εκτεταμένη αναφορά και στην περίφημη λύση των δυο κρατών

Του Νίκου Στέλγια
Σε συμφωνία με τα τελευταία μηνύματα της Άγκυρα στο Κυπριακό, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλάζει πολιτική γραμμή και αναφέρεται όλο και περισσότερο στην σημασία της λύσης των δυο κρατών.

Στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, ο Ντερβίς Έρογλου έχει εντατικοποιήσει την κριτική, ενάντια στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την  ελληνοκυπριακή ηγεσία. Ο κ. Έρογλου εκπέμπει το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απομακρύνθηκε από το τραπέζι των συνομιλιών χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την νέα ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ο Αναστασιάδης θα έφευγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι έρευνες στην ΑΟΖ του έδωσαν την κατάλληλη ευκαιρία», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα, το οποίο εκπέμπει προς την κοινότητα του, ο κ. Έρογλου.

Στα πλαίσια των τελευταίων δημόσιων εμφανίσεων του, ο κ. Έρογλου πραγματοποιεί εκτεταμένη αναφορά και στην περίφημη λύση των δυο κρατών. Πριν από λίγες ώρες, απευθυνόμενος στην κοινότητα του, ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη στρατηγική αποτελεί μια εναλλακτική λύση για τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δυο πλευρές στις διαπραγματεύσεις. Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Έρογλου είχε προτείνει την εξέταση της λύσης των δυο κρατών στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τους προσεκτικούς Τουρκοκύπριους αναλυτές, οι νέες εξελίξεις παρέχουν την κατάλληλη ευκαιρία στον κ. Έρογλου για την εκ νέου προβολή του σχεδίου της τελικής διχοτόμησης του νησιού. Σύσσωμη, στην νέα περίοδο, η τουρκοκυπριακή Δεξιά βρίσκεται στο πλευρό του κ. Έρογλου και υποστηρίζει την λύση των δυο κρατών.

«Μπορεί η Άγκυρα να επιθυμεί να πιέσει την Λευκωσία τοποθετώντας στο προσκήνιο των εξελίξεων σενάρια, τα οποία ενοχλούν τον Αναστασιάδη. Όμως στο βόρειο κομμάτι του νησιού, κάποιοι παράγοντες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτά τα σενάρια», τονίζει μια καλά πληροφορημένη τουρκοκυπριακή πηγή.

Η Δεξιά θέλει τον Έρογλου
Την στιγμή που στο Κυπριακό οι εξελίξεις είναι σαρωτικές, η προσοχή της τουρκοκυπριακής Δεξιάς είναι στραμμένη στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές».

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι μεγάλες μερίδες της τ/κ Δεξιάς υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Έρογλου στις «προεδρικές εκλογές» του Απριλίου του 2015. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) έχει ξεκαθαρίσει την στάση του και τονίζει ότι υποστηρίζει την επανεκλογή του κ. Έρογλου. Την ίδια στάση τηρούν και πολλά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία προέρχονται από τις τάξεις του ΚΕΕ. 

[kathimerini.com.cy]
27/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin