Wednesday, October 22, 2014

Ομήρου: Κλιμάκωση των μέτρων κατά της Τουρκίας. (Τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από το Εθνικό Συμβούλιο, δεν είναι αρκετά)

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κλιμακώσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο για να υποστεί πολιτικό κόστος η Τουρκία, αφού αποδεικνύεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την αρπακτική και επιδρομική της συμπεριφορά σε βάρος του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι "οι χθεσινές δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει την αρπακτική και επιδρομική της συμπεριφορά σε βάρος του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, και είναι φανερό από αυτές τις δηλώσεις ότι, όχι μόνο η Τουρκία δεν σχεδιάζει να υπαναχωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά να κλιμακώσει την προκλητική της συμπεριφορά".


"Υπό το φως και αυτών των δηλώσεων, αλλά και της συνέχισης από το Barbaros της δραστηριότητας του στη θαλάσσια ζώνη, η οποία έχει δεσμευθεί από τη NAVTEX, τη λεγόμενη οδηγία προς ναυτιλλομένους, θα πρέπει και από δικής μας πλευράς να υπάρξει μια κλιμάκωση των μέτρων τα οποία θα προκαλούν πολιτικό κόστος στην Τουρκία", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από το Εθνικό Συμβούλιο, δεν είναι αρκετά, γι' αυτό και χρειάζεται να υπάρξει κλιμάκωση τους.

«Έχουμε εισηγηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιβολή διοικητικών προστίμων, και όχι μόνο, σε όσους παρανόμως εισέρχονται ή εξέρχονται από την Κύπρο, από παράνομα αεροδρόμια ή παράνομα λιμάνια" ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι "δεν πρέπει να περιοριστούμε στα μέτρα τα οποία έχουν ήδη εξαγγελθεί, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των αντιδράσεων για να δοθεί το μήνυμα, πρωτευόντως προς την Τουρκία, ότι δεν πρόκειται να περιοριστούμε στις αντιδράσεις μας, αλλά και προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή και αποτελεσματική αντίδραση σε αυτήν την κολοσσιαία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ του 1982".


  • Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας
To Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, τις παραβιάσεις του τουρκικού Barbaros και τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Σε δήλωσή του Προέδρου του κόμματος, Νίκολα Παπαδόπουλου, αναφέρεται ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση τα μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά δεν αρκούν.  Επιβάλλεται, αναφέρει, να προωθηθούν και άλλα που να της προκαλούν πραγματικό πολιτικό κόστος.

Επίσης, χαιρετίζει τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου των τουρκικών παραβιάσεων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

 Σημειώνει ότι το ΔΗΚΟ “καταδικάζει τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, τις παραβιάσεις του τουρκικού Barbaros και τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού”.

Επαναλαμβάνει τη θέση υπέρ της λήψης μέτρων που να προκαλούν πραγματικό πολιτικό κόστος στην Τουρκία. “Τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν χτες ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο είναι, αναφέρει, προς την ορθή κατεύθυνση. Γι αυτό άλλωστε, στηρίχθηκαν και από το Δημοκρατικό Κόμμα. Όμως, δεν είναι αρκετά. Επιβάλλεται η λήψη και άλλων μέτρων, τα οποία έχουν ετοιμασθεί από τεχνοκράτες και τα οποία προκαλούν πραγματικό πολιτικό κόστος στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς”.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, σημειώνει ο Πρόεδρός του, “θεωρεί πως μόνο με τη λήψη και πρόσθετων μέτρων μπορεί να πειστεί ο διεθνής παράγοντας για τη σοβαρότητα της κατάστασης και να παρέμβει εμπράκτως για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία. Διαφορετικά, θα παραμείνουμε στη σφαίρα των λεκτικών και ήπιων διακηρύξεων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα”.

Τέλος, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ικανοποίηση του για την επικείμενη συζήτηση του θέματος των τουρκικών παραβιάσεων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία τελικώς έχει επιτευχθεί με τις έντονες προσπάθειες, τόσο του Ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Μαυρίδη όσο και των άλλων ευρωβουλευτών της χώρας μας.
[kathimerini.com.cy]
22/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin