Tuesday, October 7, 2014

Πρώτη αντίδραση από Έρογλου για την αναστολή των συνομιλιών

Λάθος στάση, χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίζεται ότι “η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με αιτιολογία την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του Τ/κ λαού”.


Ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζει επίσης ότι με αυτή της τη στάση η ε/κ πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης διά των συνομιλιών.

"Εμείς στηρίζουμε και σήμερα τη λύση στη βάση των πραγματικοτήτων του Κυπριακού όπως και χθες", αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις, αφού πρώτα αξιολογηθούν διεξοδικά όλες οι διαστάσεις του θέματος.

  • Εξάλλου, σε προηγούμενη γραπτή δήλωσή του – πριν την ανακοίνωση της απόφασης για αναστολή των διαπραγματεύσεων – ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, να υπάρξει αναστολή δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
  • Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η ε/κ πλευρά είναι υπεύθυνη για τις εξελίξεις, καθώς αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις αυτές.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου είπε ότι πρότεινε στον πρόεδρο Αναστασιάδη τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει με την ε/κ πλευρά τη χρήση του νερού από την Τουρκία.

Ισχυρίστηκε τέλος ότι η ε/κ πλευρά χρησιμοποιεί τη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ως δικαιολογία για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε τις δηλώσεις από ε/κ πλευράς ως «προκλητικές», ενώ αναφέρθηκε και στη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ψευδοκράτους-Τουρκίας, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των Τ/κ θα προστατευτούν με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

7/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin