Tuesday, October 7, 2014

Πρώτη αντίδραση από Έρογλου για την αναστολή των συνομιλιών

Λάθος στάση, χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίζεται ότι “η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με αιτιολογία την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του Τ/κ λαού”.


Ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζει επίσης ότι με αυτή της τη στάση η ε/κ πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης διά των συνομιλιών.

"Εμείς στηρίζουμε και σήμερα τη λύση στη βάση των πραγματικοτήτων του Κυπριακού όπως και χθες", αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις, αφού πρώτα αξιολογηθούν διεξοδικά όλες οι διαστάσεις του θέματος.

 • Εξάλλου, σε προηγούμενη γραπτή δήλωσή του – πριν την ανακοίνωση της απόφασης για αναστολή των διαπραγματεύσεων – ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, να υπάρξει αναστολή δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
 • Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η ε/κ πλευρά είναι υπεύθυνη για τις εξελίξεις, καθώς αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις αυτές.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου είπε ότι πρότεινε στον πρόεδρο Αναστασιάδη τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει με την ε/κ πλευρά τη χρήση του νερού από την Τουρκία.

Ισχυρίστηκε τέλος ότι η ε/κ πλευρά χρησιμοποιεί τη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ως δικαιολογία για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε τις δηλώσεις από ε/κ πλευράς ως «προκλητικές», ενώ αναφέρθηκε και στη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ψευδοκράτους-Τουρκίας, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των Τ/κ θα προστατευτούν με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

7/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

4 comments :

 1. Στην Κύπρο βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Άιντα...

  Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Άιντα αναμενόταν να παρακαθίσει στις 5 σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο.

  Αύριο ο Νορβηγός διπλωμάτης θα έχει προγραμματισμένες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

  Τα Ηνωμένα Εθνη είχαν ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των δυο ηγετών την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει αποφασιστεί η αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες μετά τις πρόσφατες ενέργειες από τουρκικής πλευράς σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Πηγή: ΚΥΠΕ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/222072/stin-kypro-o-eidikos-symvoulos-tou-ng-tou-oie#sthash.uvVkLcMG.dpuf
  7/10/14

  ReplyDelete
 2. Αναστέλλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος ...

  Την αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφάσισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάτι που ανακοίνωσε ενώπιον του Συμβουλίου Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συγκάλεσε το πρωί.

  Στα θετικά εντάσσεται το γεγονός ότι για το θέμα υπάρχει ομογνωμία από τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών, κάτι που σχολίασε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος εκφράζει την ευαρέσκεια του για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το κλίμα συναντίληψης που επικράτησε.

  Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμία επιλογή στην κυπριακή δημοκρατία», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος............-http://www.sigmalive.com/news/politics/168228#sthash.UUm9eWSB.dpuf
  7/10/14

  ReplyDelete
 3. Στο πλευρό του Προέδρου τα κόμματα....

  Συστρατεύονται οι πολιτικές δυνάμεις στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και από την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις. Η απόφαση αυτή, ήρθε ως απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και από τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και βρίσκει την πλήρη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

  Επόμενα βήματα
  Τα επόμενα βήματά της σχεδιάζει η κυβέρνηση τόσο σε διπλωματικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο. Η κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τις κινήσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναμένει την κοινή αντίδραση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένες κινήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πάντως η κυβέρνηση, δεν φαίνεται να αναμένει και ιδιαίτερες αντιδράσεις από τον Λευκό Οίκο. Εντούτοις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει να συνομιλήσει με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ούτως ώστε να τον ενημερώσει ο ίδιος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ ήδη επικοινωνεί με ξένους ηγέτες.

  Τα σενάρια της Λευκωσίας
  Δύο φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα σενάρια στους διπλωματικούς κύκλους της Λευκωσίας, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις. Η αισιόδοξη πλευρά θεωρεί πως τα τούρκικα πλοία θα αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ ως το τέλος της βδομάδας. Αυτό όπως επισημαίνουν δεν πρόκειται να γίνει εξαιτίας των τελευταίων αποφάσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά επειδή θα έχουν τελειώσει τις έρευνες τις οποίες διεξάγουν. Το χειρότερο ωστόσο σενάριο κατά τους διπλωματικούς κύκλους είναι να εκμεταλλευθεί η Τουρκία την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για αναστολή της συμμετοχής του Προέδρου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται πως η τουρκική πλευρά επιδιώκει στο πάγωμα του διαλόγου, συνεπώς, η συγκεκριμένη απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς ενδεχομένως να ευνοήσει ιδιαίτερα την Άγκυρα..........................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=185752
  7/10/14

  ReplyDelete
 4. Την έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη προκάλεσε ο τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για «ανειλικρινείς προσπάθειές εξεύρεσης λύσης διά των συνομιλιών»....

  «Είναι καλά γνωστή η σφοδρή μου επιθυμία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Δυστυχώς, όμως, η στάση του κ. Ντερβίς Ερογλου και οι ενέργειες της Άγκυρας τα τελευταία 24ωρα, που πραγματικά διερωτώμαι ποιους προεκλογικούς σκοπούς ή άλλες σκοπιμότητες του κ. Ερογλου εξυπηρετούν, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή», αναφέρει σε γραπτή του απαντητική δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

  Διαβεβαίωσε παράλληλα «τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας ότι παραμένω προσηλωμένος και θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και αυτό που είναι αναγκαίο αυτή την ώρα είναι η εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και όχι μέτρα που δημιουργούν περισσότερη δυσπιστία μεταξύ των νόμιμων κατοίκων του νησιού, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες».

  Την ώρα, όμως, που η ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτει ο Πρόεδρος, εισηγείται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις των εμπλεκομένων μερών, η Τουρκία, παραγνωρίζοντας τα οφέλη που και η ίδια θα είχε από τη λύση του Κυπριακού, προχωρεί σε ενέργειες που κατάφορα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων.

  Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει τη λύπη του «διότι λόγω των εξελίξεων αναγκάστηκα να αποφασίσω αναστολή της συμμετοχής μου στη διαδικασία των συνομιλιών».
  - See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/168374#sthash.WZbzgWiq.dpuf
  7/10/14

  ReplyDelete

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin