Wednesday, October 1, 2014

Κύπρος/54η επέτειος της ανεξαρτησίας: Η παρέλαση και τα μηνύματα

Με στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία κορυφώθηκαν στις 11 σήμερα το πρωί οι εορτασμοί για την 54η επέτειο ανακήρυξης και εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στον Στρόβολο, στην παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Η στρατιωτική παρέλαση άρχισε με τη συμμετοχή πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς - ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Άμυνας. Στο χώρο διεξαγωγής της παρέλασης εκτελέστηκαν 21 χαιρετιστήριες βολές.


Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος γίνεται επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι.

Το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου επισκέφθηκαν τα φυλακισμένα μνήματα, τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνου. Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. «Η σημερινή επέτειος προσφέρεται δι` απότισιν φόρου τιμής στους αρχηγούς και αγωνιστές του έπους της ΕΟΚΑ 1955-59 αλλά και ως ευκαιρία αποτίμησης της μέχρι σήμερα πορείας του κυπριακού κράτους”, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στα Φυλακισμένα Μνήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Η αυτοκριτική, η αυτογνωσία και η ενότητα αποτελούν τα μόνα εχέγγυα για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα αλλά και τη μόνη συνταγή σωτηρίας του Κυπριακού Ελληνισμού”, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί και με τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη. Οι δυο Υπουργοί θα υπογράψουν διακρατική συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει εξάλλου το μεσημέρι δεξίωση προς το διπλωματικό και προξενικό Σώμα, με την ευκαιρία της 54ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.

  • ΠτΔ: Η διεθνής κινητικότητα δημιουργεί προοπτικές
Την πεποίθηση ότι το διεθνές ενδιαφέρον και η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τις προοπτικές για επίτευξη των στόχων της κυπριακής Κυβέρνησης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο διάγγελμά του με την ευκαιρία της επετείου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια κρίσιμη περίοδο, με συσσωρευμένες προκλήσεις σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που δεν αφήνουν άλλη επιλογή από τη συνεχή εγρήγορση.

Ανέφερε ότι μετά από επίμονες προσπάθειες της Κυβέρνησης έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να οδηγεί στον τερματισμό του απαράδεκτου κατοχικού στάτους κβο.

«Θέλω να πιστεύω ότι το διεθνές ενδιαφέρον και η κινητικότητα που παρατηρείται θα δημιουργήσει τις προοπτικές για επίτευξη των στόχων μας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται για επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νόμιμων πολιτών. Μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, ανέφερε, που θα επανενώσει τον λαό, τον τόπο και τους θεσμούς στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου.

  • Ομπάμα: Ισχυρή στήριξη για επανένωση της Κύπρου
Την ισχυρή του στήριξη στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου με μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως πολύτιμο φίλο και εταίρο της χώρας του.

«Επαναλαμβάνω την ισχυρή μου στήριξη στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της νήσου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η λύση της μακρόχρονης διαίρεσης της νήσου θα είναι καταλύτης για μεγαλύτερη ευημερία και για ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους Κυπρίους», αναφέρει ο κ. Ομπάμα σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου.

Χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ένα πολύτιμο φίλο και εταίρο των ΗΠΑ», ο κ. Ομπάμα τονίζει πως «η συνεχής μας συνεργασία είναι μεγάλης σημασίας στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας».

  • Πούτιν: Οι κυπρορωσικές σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν
Με κοινές προσπάθειες μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις, τονίζει ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε μήνυμά του που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας.

"Παρακαλώ δεχθείτε τα εγκάρδια συγχαρητήρια μου, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια ισχυρή παράδοση φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, πολιτιστικής και ηθικής εγγύτητας μεταξύ των λαών μας αποτελεί ένα γερό θεμέλιο για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου", αναφέρει ο Ρώσος Πρόεδρος.

Εκφράζει την πεποίηθηση ότι "με κοινές προσπάθειες μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω μια καρποφόρα διμερή συνεργασία προς κάθε κατεύθυνση".

"Εύχομαι σε εσάς, κ. Πρόεδρε, υγεία και κάθε επιτυχία, όπως επίσης και ευημερία σε όλους τους συμπατριώτες σας", καταλήγει ο κ. Πούτιν.

Συγχαρητήριο μήνυμα Κέρι
Συγχαρητήριο μήνυμα με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου εξέδωσε o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Το μήνυμα αναφέρεται στους ισχυρούς δεσμούς ΗΠΑ- Κύπρου, στις συναντήσεις που ο ίδιος είχε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και στη δέσμευσή του σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

"Εκ μέρους του Προέδρου Ομπάμα και του λαού των ΗΠΑ, συγχαίρω το λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς εορτάζετε την εθνική σας ημέρα την 1η Οκτωβρίου", αναφέρει ο κ. Κέρι.

Προσθέτει πως "54 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, οι δεσμοί μεταξύ των χωρών μας παραμένουν ισχυροί. Την περασμένη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να συναντηθώ στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Κασουλίδη και να συζητήσουμε τις προκλήσεις που μοιραζόμαστε. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά από κοινού, σε πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας", υπογραμμίζει.

Ο κ. Κέρι αναφέρει πως παραμένει πλήρως δεσμευμένος στην υποστήριξη των προσπαθειών για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Εκφράζει την ελπίδα ο στόχος αυτός να μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, "ώστε όλοι οι Κύπριοι να ζήσουν σε μεγαλύτερη ειρήνη και ευημερία".

  • Συγχαρητήρια μηνύματα Παπούλια και Σαμαρά
Συγχαρητήρια μηνύματα για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα οποία εκφράζουν την συμπαράστασή τους στο κυπριακό λαό για δικαίωση του αγώνα του καθώς και την στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπούλιας τονίζει ότι “η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός με την αδελφή Κυπριακή Δημοκρατία συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ελλάδας στο κορυφαίο εθνικό μας ζήτημα που είναι το Κυπριακό”.

Στο δικό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός  Σαμαράς διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “ότι η Ελλάδα παραμένει άοκνος συμπαραστάτης στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία, ειρήνη και πρόοδο, ειδικά σε αυτήν τη γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες περίοδο”.

  • Συγχαρητήριο μήνυμα Γερμανού Προέδρου
Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ με την ευκαιρία της επετείου της  Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αναφορές στο Κυπριακό και την οικονομία.

"Οι διαπραγματεύσεις που επανάρχισαν τον Φεβρουάριο φέτος για να ξεπεραστεί η οδυνηρή διαίρεση της Κύπρου έγιναν χάρη και στην προσωπική σας προσήλωση και τη βούληση του λαού σας. Επιτρέψτε μου να ενθαρρύνω εσάς, όπως και το λαό της χώρας σας, να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για μια από κοινού λύση στη διένεξη", τονίζει ο Γερμανός Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις "επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής και μεταρρύθμισης στη χώρα σας", ο Γερμανός Πρόεδρος εκφράζει το σεβασμό του για την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα του λαού της Κύπρου να συνεχίσει τη διαδικασία την οποία άρχισε.

  • Ομήρου: Ασπίδα και θώρακας του αγώνα η Κυπριακή Δημοκρατία
Ασπίδα και θώρακας του αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου αποτελεί το ανεξάρτητο και μόνο διεθνώς αναγνωριζόμενο κυπριακό κράτος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της 54ης επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλεί όλους να μην καμφθούν απέναντι στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες και να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

“Τιμούμε σε αυτήν την ιστορική επέτειο όσους αγωνίστηκαν κατά του αποικιοκρατικού ζυγού και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου”, είπε.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

1/10/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin