Monday, September 22, 2014

FYROM news / ΠΓΔΜ: Διάβημα για τη χρήση του όρου «Σλάβοι» από τον Αμερικανό πρέσβη

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προχώρησε σε διάβημα προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, λόγω αναφοράς περί «πλειοψηφίας Σλάβων» στη χώρα από το νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζες Μπέιλι, σε ακρόασή του στην αμερικανική Γερουσία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εκλήθη στο υπουργείο ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ, στον οποίο «εκφράσθηκε η δυσαρέσκεια σχετικά με την ακατάλληλη χρήση του όρου "Σλάβοι" για το "μακεδονικό" πληθυσμό στη [πΓΔΜ]"Δημοκρατία της Μακεδονίας" από τη μεριά του νεοδιορισθέντος πρέσβη των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι στην ακρόασή του στην αμερικανική Γερουσία στις 17 Σεπτεμβρίου 2014». Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με τη [δήθεν] συνταγματική της ονομασία ("Δημοκρατία της Μακεδονίας") το 2004.


Επιπλέον, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προστίθεται ότι «η επίκληση του όρου αυτού (Σλάβοι) θέτει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα και προσβάλει τα συναισθήματα του "μακεδονικού" λαού, κάτι που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό-πολιτικό επίπεδο».

Την προηγούμενη Τετάρτη ο κ. Μπέιλι, μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων στην αμερικανική Γερουσία, περιγράφοντας τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για σλαβική πλειοψηφία και αλβανική μειοψηφία. «Θα ήθελα να σημειώσω ότι μέσα στον ιστό της "μακεδονικής κοινωνίας", υπάρχει κάτι περισσότερο από ό,τι Σλάβοι και Αλβανοί. Υπάρχουν Τούρκοι, υπάρχουν Ρομά και άλλοι, επομένως είναι ένας μικρόκοσμος του πλούτου των Βαλκανίων και προκειμένου όλες οι ομάδες του πληθυσμού να δουν ένα κοινό μέλλον, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, δεδομένης της δικής μας ιστορίας και το σύνολο των αξιών μας», πρόσθεσε ο κ.Μπέιλι.

[Από το protothema.gr με τις απαραίτητες διορθώσεις]
22/9/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


------

-----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin