Tuesday, September 9, 2014

Διαβεβαιώσεις ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ» (Μετά τα διαβήματα της Λευκωσίας)

Λονδίνο: Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης επί της Κύπρου δεν έχει αλλάξει και το Λονδίνο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις αναφερόμενος στη συνάντηση του Υπουργού Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον με τον λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί στο Λονδίνο.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: δεν αναγνωρίζουμε την ούτως καλουμένη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Ως εκ τούτου, δεν αναγνωρίζουμε τον τίτλο του ‘υπουργού’ για κανέναν άλλον εκτός από μέλη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.


Επαναλαμβάνοντας δήλωση του εκπροσώπου της Υπάτης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο, ως φίλος της Κύπρου και σθεναρός υποστηρικτής της διαδικασίας για διευθέτηση του Κυπριακού, να διατηρεί υψηλού επιπέδου επαφές και με τις δύο κοινότητες. Αυτό μας επιτρέπει να ενθαρρύνουμε τα δύο μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανένωση της Κύπρου».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι επρόκειτο για ιδιωτική συνάντηση, λέγοντας ότι για τον λόγο αυτό ακριβώς δεν πραγματοποιήθηκε στο Φόρεϊν Όφις, αλλά σε αίθουσα του Κοινοβουλίου. Όπως συμπλήρωσε, «ο κ. Ναμί, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, ζήτησε να δει τον κ. Λίντινγκτον. Ο κ. Λίντινγκτον με ευχαρίστηση δέχθηκε να έχει μία ιδιωτική συνάντηση με τον κ. Ναμί, που είναι ηγετικό μέλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και έχει παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού».

  • Υπάτη Αρμοστεία: Ιδιωτική η συνάντηση Λίντιγκτον - Ναμί στο Λονδίνο

Η συνάντηση του Οζντίλ Ναμί με τον Βρετανό Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, στη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν ιδιωτική και ο κ. Ναμί επισκέφθηκε το Λονδίνο με δική του πρωτοβουλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας στη Λευκωσία, Μάικλ Χάουζ, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις συναντήσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών του ψευδοκράτους στο Λονδίνο.

Ο κ. Χάουζ επεσήμανε πως «είναι ασφαλώς σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο, ως φίλος της Κύπρου και σθεναρός υποστηρικτής της διαδικασίας για διευθέτηση του Κυπριακού, να διατηρεί υψηλού επιπέδου επαφές με τις δυο κοινότητες».

«Αυτό μας επιτρέπει να ενθαρρύνουμε τα δυο μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για επανένωση της Κύπρου», σημείωσε.

  • Προκλητικός ο Ναμί

Στο μεταξύ, οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κατά τη συνάντηση με τον Ντέιβιντ Λίντιγκτον, που διήρκεσε μια ώρα, ο κ. Ναμί έκανε λόγο για παρελκυστική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών, λέγοντας ότι «είναι ακατανόητη η μη αποδοχή και παραγνώριση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί».

Είπε ότι οι προσπάθειές της να «παίξει με τον χρόνο» βλάπτουν την πίστη των δύο κοινοτήτων σε μια λύση, ενώ πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη σε μια λύση, όπως το 2004.

Ανέφερε τέλος ότι θα έχει θετική επίδραση η εποικοδομητική συνδρομή του Ηνωμένιυ Βσαιλείου στη διαδικασία, ως εγγυήτριας χώρας.

Ο κ. Ναμί συναντήθηκε επίσης με τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτειακών Υποθέσεων των Εργατικών, Γκάρεθ Τόμας.

  • Οι ΗΠΑ εμπλέκουν μέλη των δύο κοινοτήτων με στόχο την επανένωση

Οι ΗΠΑ εμπλέκουν μέλη των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για να προωθήσουν τον στόχο της επανένωσης, ανέφερε Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις επαφές του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί στις ΗΠΑ.

"Οι ΗΠΑ εμπλέκουν μέλη των δύο κοινοτήτων για να προωθήσουν το στόχο της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία" δήλωσε Εκπρόσωπος της Πρεσβείας.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

9/9/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin