Tuesday, September 23, 2014

Τουρκική «Σφήνα» στην Τριμερή Αθηνών -Λευκωσίας – Καΐρου στον ΟΗΕ: Συνάντηση Τούρκου και Αιγύπτιου ΥΠΕΞ στο Περιθώριο της ΓΣ

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία ζήτησε συνάντηση ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που συνεδριάζει αυτή την περίοδο στην Νέα Υόρκη, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολία. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου – Αιγύπτου.

Πιθανότατα, με την συνάντηση που προτείνει η Τουρκία στην Αίγυπτο προσπαθεί να παρεμβληθεί στις σχέσεις του Καΐρου με την Αθήνα και την Λευκωσία, και να προλάβει τυχόν δυσμενείς για αυτήν εξελίξεις σε θέματα θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ), ενέργειας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς στην τριμερή συνάντηση θα συζητηθεί και συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου – Αιγύπτου στα θέματα αυτά.

«Η Τουρκία ζήτησε για μια συνάντηση με την αιγυπτιακή πλευρά, στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών» φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών Badr Abdel-Ati, σε κανάλι της χώρας σήμερα δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι αργά 23ης Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, ο Abdel-Ati δήλωσε η πρόταση έγινε δεκτή από το Κάιρο.

«Η Αίγυπτος συμφώνησε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, διότι δεν υπάρχει καμία εχθρότητα ούτε κανένα πρόβλημα με τον τουρκικό λαό», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, η συνάντηση θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Θα είναι οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μετά την στρατιωτική ανατροπή του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, η οποία έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από την Άγκυρα, σχολιάζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει αρκετές φορές τον σημερινό Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι για «υποκλοπή της βούλησης του λαού».

Σύμφωνα με σχολιαστές, πρόσφατα παρατηρείται προθυμία της Άγκυρας να ξεπαγώσει τις διακοπείσεις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να αγγίξει τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Αναφορικά με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου – Αιγύπτου στην έδρα του ΟΗΕ, υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα τόσο στις εργασίες της ΓΣ του διεθνούς Οργανισμού, όσο και στη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή, θα συναντηθεί πρώτα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η Αίγυπτος υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Τουρκία στο επίπεδο των επιτετραμμένων και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Άγκυρα. Η Τουρκία απάντησε με παρόμοια μέτρα.

Ας σημειωθεί ότι το 2009 Αίγυπτος και Ελλάδα είχαν συνομιλίες για οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, παρενεβλήθη συνάντηση Αιγύπτου και Τουρκίας για το ίδιο θέμα, μολονότι, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, δεν υπάρχει επαφή ανάμεσα στα θαλάσσια όρια των δύο αυτών κρατών. Η συνάντηση Αιγυπτίων και Τούρκων εκπροσώπων πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο χωρίς να υπάρξει διαμαρτυρία από το τότε ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, έγκριτοι αναλυτές έχουν αναφέρει ότι, λίγο πριν τα μέσα Ιουλίου 2013, είχαν προβλεφθεί συναντήσεις της Τουρκίας και της τότε αιγυπτιακής κυβέρνησης Μόρσι για συντονισμό των ενεργειών των δύο κρατών για ανατροπή των συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ, ώστε το Κάιρο να ζητήσει αναθεώρηση των εν λόγω συμφωνιών. Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αναλυτές, δεν υλοποιήθηκε, καθώς μεσολάβησε η ανατροπή Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

energia.gr
23/9/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ----

-----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin