Tuesday, September 16, 2014

Νταβούτογλου: Καλεί τον Σαμαρά για τσάι στην Κύπρο

Έκκληση προς τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν μαζί την Κύπρο, να πάνε πρώτα στο “νότιο μέρος” και μετά στο “βόρειο μέρος”, κατά την έκφρασή του, απηύθυνε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα. Με πρόκληση, ο Νταβούτογλου επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία των συνομιλιών για το κυπριακό, προσθέτοντας πως η Τουρκία επιθυμεί λύση το συντομότερο.  Αναφερόμενος στο θέμα του Φυσικού Αερίου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι με τον τρόπο που η Τουρκία μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα, μπορούν να μεταφέρουν και το Φ.Α. και να το διοχετεύσουν στην αγορά, μετά τη λύση.

Νταβούτογλου: «Τουρκία και `ΤΔΒΚ` έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση»

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κλήθηκε από δημοσιογράφο να ξεκαθαρίσει αν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο και απάντησε: "Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό".

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία και η `ΤΔΒΚ` έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση. "Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η ΤΔΒΚ και η ε/κ διοίκηση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επιδείξαμε, δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση", ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι τώρα είναι η ώρα της δράσης, προσθέτοντας πως απόψε με τη συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου υπάρχει μια ευκαιρία για να γίνει μια ωραία αρχή. "Η καθυστέρηση των συνομιλιών είναι χάσιμο χρόνου. Το Εθνικό Συμβούλιο στην ε/κ πλευρά κάνει δύσκολη τη λήψη αποφάσεων", υποστήριξε.

"Από εδώ απευθύνω έκκληση στον κύριο Αναστασιάδη. Ελάτε και ας κάνουμε αυτή την ειρήνη όχι αύριο, σήμερα, όχι την άλλη βδομάδα, αυτή τη βδομάδα, όχι την επόμενη χρονιά, αυτή τη χρονιά. Μια λύση η οποία αναβάλλεται στην πραγματικότητα βαθαίνει τη μη λύση, ας μην την αναβάλλουμε", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Έκκληση στον Σαμαρά για … τσάι στην Κύπρο

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. "Αν ο κύριος Πρωθυπουργός είναι έτοιμος ας πάμε μαζί στο νότο, ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε. Μετά ας πάμε στο βορρά, πάλι να είμαστε μαζί. Η Μεσόγειος έχει γίνει κοινή θάλασσα πολλών πολιτισμών, πολλών εθνών. Ελάτε και ας ιδρύσουμε εδώ μαζί την ειρήνη".

Για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία, είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχιστούν.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. "Ελάτε και ας αποτελέσουμε παράδειγμα. Ας γίνουμε παράδειγμα και για άλλες κρίσεις".

"Αν ο κύριος Αναστασιάδης αυτό δεν μπορεί να το κάνει, ας το πει ότι δεν μπορεί να το κάνει", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε: "Ή ελάτε να βρούμε μαζί λύση ή να αίρουμε το εμπάργκο και να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Τ/κ μόνους τους στη μοίρα τους. Το μήνυμά μας είναι αυτό".

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μετά την επίλυση του Κυπριακού να εφαρμοστεί εκ περιτροπής προεδρία. "Αναφέρομαι σε ένα Τ/κ και ένα Ε/κ πρόεδρο από την Κύπρο. Είτε είναι Ε/κ ο πρόεδρος, είτε Τ/κ πάλι την πρώτη επίσκεψη εκεί θα την κάνω. Δεν θα κοιτάξουμε αν επικεφαλής του κυπριακού κράτους που το ίδρυσαν μαζί ως δύο φίλοι λαοί οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι Τ/κ ή Ε/κ".

Μεταφορά Φ.Α. όπως και το νερό

Σε ερώτηση αν και το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί όπως και το νερό, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η μέθοδος μεταφοράς νερού είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο. "Το φυσικό αέριο είναι περιουσία του νησιού. Το σκέφτονται αυτό μονόπλευρα. Στο θέμα του φυσικού αερίου η ε/κ πλευρά κάνει λάθος. Εμείς φέρνουμε το νερό μας και το δίνουμε και στην ε/κ πλευρά".

Πρόσθεσε ότι με τον τρόπο που μεταφέρουν το νερό μπορούν να μεταφέρουν και το φυσικό αέριο και να το διοχετεύσουν στην αγορά. "Εάν υπάρξει ειρήνη, εάν θα είναι ενθαρρυντικό για την ειρήνη, εμείς θα πάρουμε το φυσικό αέριο με αγωγούς και θα το πάμε στις διεθνείς αγορές. Είτε είναι Ε/κ είτε είναι Τ/κ θα επωφεληθεί", ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

"Εδαφικό, εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις"

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη σιωπούν απέναντι στα αιτήματα των Ε/κ για το θέμα της υπηκοότητας και των εποίκων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ότι στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορούμε να φέρουμε στην ημερήσια διάταξη το θέμα του εδαφικού.

"Πρώτα να ξεκαθαρίσει ο κρατικός μηχανισμός (οι εξουσίες του κράτους) και μετά θα έρθουμε σε αυτό το θέμα. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην ΤΔΒΚ τι θα κάμει στο θέμα αυτό. Γι' αυτό το θέμα υπάρχουν αποφάσεις. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο εδώ. Δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο η απόδοση υπηκοότητας", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η επίσκεψη του στα κατεχόμενα έχει τρεις διαστάσεις. Πρώτον είναι η πρώτη επίσκεψη έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. "Όποιος ό,τι και να πει, η Τουρκία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ ως κράτος", τόνισε.

“Δεύτερον, η Τουρκία δεσμεύεται για την ευημερία και την ασφάλεια της ΤΔΒΚ. Η μητέρα πατρίδα δεν υπάρχουν εμπόδια για τη μικρή πατρίδα. Φέρνουμε το νερό της Ανατολίας στη μικρή πατρίδα και σε αυτό δεν μπορεί κανένας να σταθεί εμπόδιο", πρόσθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η τρίτη διάσταση είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ανέφερε τέλος.

Και αιχμές Έρογλου κατά Ε/κ

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ευχήθηκε επιτυχία στον Αχμέτ Νταβουτογλού με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

"Η ευημερία και επιτυχία της Τουρκίας μας χαροποιεί", είπε ο Ντερβίς Έρογλου και πρόσθεσε πως  "η Τουρκία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, αυτή η αναγνώριση για μας είναι ζωτικής σημασίας". "Οι Τ/κ υποστήριζαν πάντα τη λύση και το συμβιβασμό και αυτή η στάση μας θα συνεχιστεί", υποστήριξε ο Τ/κ, ηγέτης λέγοντας ότι στόχος τους είναι “η ε/κ πλευρά να αφήσει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να υπάρξει συμφωνία”, κατά την έκφρασή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/161900#sthash.zDOMQtRP.dpuf

16/9/14
-
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Λύση του Κυπριακού χθες, λέει ότι θέλει ο Νταβούτογλου ....

    Λευκωσία: Έκκληση προς τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν μαζί την Κύπρο, να πάνε πρώτα στο “νότιο μέρος” και μετά στο “βόρειο μέρος”, κατά την έκφρασή του, απηύθυνε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κλήθηκε επίσης από δημοσιογράφο να ξεκαθαρίσει αν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο και απάντησε: "Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό".

    Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία και η `ΤΔΒΚ` έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση. "Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η ΤΔΒΚ και η ε/κ διοίκηση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επεδείξαμε δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση", ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι τώρα είναι η ώρα της δράσης, προσθέτοντας πως απόψε με τη συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου υπάρχει μια ευκαιρία για να γίνει μια ωραία αρχή. "Η καθυστέρηση των συνομιλιών είναι χάσιμο χρόνου. Το Εθνικό Συμβούλιο στην ε/κ πλευρά κάνει δύσκολη τη λήψη αποφάσεων", υποστήριξε............. http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/218542/s-tou-paou-e-e-t-e--taioutou#sthash.EQeq0qeb.dpuf
    16/9/14

    ReplyDelete
  2. Αντιδράσεις από την κυπριακή κυβέρνηση...

    Εν τω μεταξύ η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για τη σημερινή παράνομη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει τα ερωτήματα που δημιουργούνται και τα πραγματικά μηνύματα που η Τουρκία επιθυμεί να στείλει στη διεθνή κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παράνομη κάθοδος του κ. Νταβούτογλου στην Κύπρο, πραγματοποιείται τη μέρα που ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό προσκάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκο Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, σε δείπνο.

    Τα ερωτηματικά, προσθέτει στη δήλωση του ο Κύπριος εκπρόσωπος, ενισχύονται, αν αναλογιστεί κανείς ότι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε και επισκέφθηκε παράνομα την Κύπρο, λίγες μόνο μέρες πριν από την προγραμματισμένη πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Η κυπριακή κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να «εγκαταλείψει οριστικά τις απαράδεκτες θέσεις της, οι οποίες είναι διεθνώς καταδικαστέες, μεταξύ των οποίων και η απαίτηση τους για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στις παράνομες περιοχές, καθώς επίσης να ανταποκριθεί στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της»...................http://www.naftemporiki.gr/story/857227/antidraseis-stis-diloseis-ntaboutoglou-gia-to-kupriako

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin