Thursday, August 14, 2014

Κάτω απ’ τη ροδακινιά… φύτρωσαν χιλιάδες «θα».... (μακροπρόθεσμες συνέπειες στην οικονομία)

Με υποσχέσεις για αποζημιώσεις από ταμεία της Ε.Ε. και ανοίγματα σε νέες αγορές η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκολλήσει το ραγισμένο από το εμπάργκο success story περί εξόδου από το Μνημόνιο...

Του Τάσου Τσακίρογλου
Με πολλά «θα», υποσχέσεις αποζημιώσεων, «άνοιγμα σε νέες αγορές» και αναμονή των αποφάσεων των Βρυξελλών συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την αγωνία των Ελλήνων παραγωγών για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα. Παράλληλα, παραμένει η ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην οικονομία, σε μια περίοδο που επίκειται η νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα και πλασάρεται η μυθολογία της εξόδου από τα μνημόνια.

Σήμερα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τις επιλογές αποζημίωσης, διαδικασία όμως που αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος.

Υποβάθμιση των ζημιών

Ο Δ. Κούρκουλας υφυπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να υποβαθμίσει το ύψος των ζημιών, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αποζημίωση των αγροτών από τα κοινοτικά ταμεία». Πρόσθεσε πάντως ότι τελικά η ζημιά για την ελληνική παραγωγή πιθανόν να είναι χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ, καθώς το 50% της παραγωγής είχε ήδη εξαχθεί. Οπως διευκρίνισε, «υπάρχει δυνατότητα και για εθνική βοήθεια, αλλά εμείς θα επιδιώξουμε την κοινοτική».

Την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ε.Ε. και να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται για την αποζημίωση των παραγωγών, οι οποίοι πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, υπογραμμίζουν, σε ερώτηση που κατέθεσαν στους συναρμόδιους υπουργούς, 11 ανεξάρτητοι βουλευτές. Επισημαίνουν ότι «το αποθεματικό για τις κρίσεις, όπως προβλέπεται στον νέο κανονισμό της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, το οποίο ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοιου μεγέθους κρίση στην αγορά και επομένως από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να αναζητηθεί η ενεργοποίηση και άλλων μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης, όπως η αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί». Το κείμενο της ερώτησης υπογράφουν οι βουλευτές Θ. Τζάκρη, Χ. Αηδόνης, Χ. Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Καπερνάρος, Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Νταβρής, Θ. Παραστατίδης και Ν. Σταυρογιάννης. Σε ερώτησή της προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ζητά να μάθει ποιες ήταν οι ενέργειές τους πριν από την επιβολή του εμπάργκο προκειμένου να εξασφαλιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα οικονομικά συμφέροντα των Ελλήνων εξαγωγέων στη Ρωσία, δεδομένου ότι η εξέλιξη αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Ε.Ε., την οποία συναποφάσισε η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι από το εμπάργκο επλήγησαν Ελληνες παραγωγοί, αλλά και ρωσικές επιχειρήσεις εισαγωγής αγροτικών προϊόντων όπως και οι Ρώσοι καταναλωτές.

Εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις και σημειώνει: «Πέραν των άμεσων αρνητικών επιπτώσεων στις εξαγωγές και στον τουρισμό, αν υπάρξει περαιτέρω ένταση και παραταθεί χρονικά η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι αναγκαία λοιπόν η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Η Τουρκία «παίζει ρέστα»


Σημαντική είναι η αύξηση των παραγγελιών από τη Ρωσία προς τις τουρκικές επιχειρήσεις, ενώ η Αγκυρα κάνει λόγο για σημαντική και μακροπρόθεσμη ευκαιρία για τις τουρκικές εξαγωγές. Ο Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι, επικεφαλής του Επιμελητηρίου των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας (TIM), επισήμανε πως αναμένει μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές πουλερικών και θαλασσινών προς τη ρωσική αγορά, ενώ πρόσθεσε πως οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν ένα μέρος της ρωσικής ζήτησης για φρούτα και λαχανικά.

http://www.efsyn.gr/?p=225084
14/8/14
-------
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -----

----

  • Russian food ban takes huge bite out of Greek fruit growing industry

Greek farmers say the Russian food embargo has already dealt a devastating blow to the country's agricultural economy, leaving at least 3.5 million kilogrammes of peaches rotting in refrigerated trucks after being turned back at the Russian border. "There are around 3.5 million kilos of peaches currently rotting in trucks, and at the height of the summer another 3.5 million kilos have yet to be harvested," the Guardian quotes Apostolos Keranis head of the Federation of Greek truckers. "We're talking about huge, huge damage." Russia buys more than 60 percent of Greek peach exports, and almost 90 percent of strawberries, says Christos Yannakakis, the president of Greece's largest regional association of growers and cooperatives.
Approximately a tenth of European agricultural exports go to Russia, which is worth around €11 billion a year, according to European Commission data. .....................................http://www.ellanodikis.net/2014/08/russian-food-ban-takes-huge-bite-out-of.html
14/8/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin