Friday, July 11, 2014

Μάρτιν Σουλτς: να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της. (το εθνικό "φίλτρο" σαν εμπόδιο στη γνώση)

"Μα η Ευρώπη δεν είναι εκείνη που απομακρύνεται από τους πολίτες;" Αυτή η ερώτηση από μία Δανέζα, σε συζήτηση με θέμα το κατά πόσον οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην Ευρώπη, προβλημάτισε τον Μάρτιν Σουλτς για μήνες. "Αυτή η πρόταση με άγγιξε, πραγματικά", μας λέει σε συνέντευξ'η του λίγους μήνες αργότερα. "Ίσως να μην είναι αλήθεια, αλλά πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, διαφορετικά η ΕΕ θα αποτύχει".

Ο κ. Σουλτς, που είναι ο πρώτος πρόεδρος του ΕΚ που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία, έχει θέσει ως αποστολή του να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες.
Για αυτόν η ΕΕ δεν έχει να κάνει τόσο με τη δημιουργία της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς στον κόσμο, όσο με το πώς θα κάνει τη διαφορά στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων. Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τους φόβους των ανθρώπων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ευρωσκεπτικισμό και τον εξτρεμισμό.

Κοινωνική δικαιοσύνη
"Το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών στη Ευρώπη μεγαλώνει", μας είπε ο Μάρτιν Σούλτς. "Περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν αυτό και είναι δική μας ευθύνη να το καταπολεμήσουμε". Επίσης, αποκάλεσε ανησυχητικά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων. "Μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε της αγορά εργασίας όσο θέλουμε, αλλά όσο δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν καμία ευκαιρία και μια ολόκληρη γενιά θα στραφεί μακριά από την Ευρώπη. Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά."

Πρέπει να εξευρωπαΐσουμε την πολιτική
Ο πρώην επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι οι δυσκολίες των πολιτών της ΕΕ δεν οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης. "Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε πιο διαφανείς τις διαδικασίες στο ΕΚ, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερα γραφεία πληροφοριών και ενημέρωσης αλλά όσο υπάρχει το εθνικό "φίλτρο" σαν εμπόδιο στη γνώση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, είναι πολύ δύσκολο να αγγίξουμε τους πολίτες. Για αυτό ο εθνικός πολιτικός λόγος πρέπει να εξευρωπαϊστεί".

Η ψήφος πρέπει να μετράει
Σε αυτές τις ευρωεκλογές τα περισσότερα πολιτικά κόμματα πρότειναν για πρώτη φορά το καθ' ένα τον δικό του υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ως υποψήφιος του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες στο ΕΚ, είχε το πράσινο φώς από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να προσπαθήσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Αργότερα, το Συμβούλιο τον όρισε κι εκείνο υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό ήταν πιο κρίσιμο, σημειώνει ο κ. Σουλτς, που ήταν ο ίδιος ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών: "Αν το Συμβούλιο δεν είχε προτείνει τον Γιουνκέρ, θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τις επόμενες ευρωεκλογές".

Αντιθέτως όμως, έχουμε κάνει πλέον απόλυτα σαφές κάτι σημαντικό: ότι η ψήφος των πολιτών μετράει. Αν το οργανώσουμε σωστά, θα έχουμε αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο στον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό".

Πιο δυνατό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η απόφαση ενίσχυσε επίσης, την θέση του ΕΚ. "Πιστεύω ότι η απόφαση του Συμβουλίου, υπέρ του Γιουνκέρ, που ήταν ο υποψήφιος του Κοινοβουλίου, σηματοδοτεί την μεγάλη αύξηση της επιρροής του ΕΚ. Σκοπός μου στην τελευταία θητεία ήταν να κάνω το ΕΚ τόσο δυνατό όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. Αυτός θα είναι και ο στόχος μου στη δεύτερη θητεία".

Στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η επιλογή του κ. Γιουνκέρ, είχε σαν αποτέλεσμα την δεύτερη υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία του ΕΚ. "Η αρχική μου επιθυμία ήταν να γίνω πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά οι ψηφοφόροι αποφάσισαν κάτι διαφορετικό. Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες ήταν απαραίτητη για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά το Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για αυτό μου φαίνεται λογικό ο ένας να είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο άλλος του ΕΚ. Με αυτό τον τρόπο η Επιτροπή θα έρθει πιο κοντά στο ΕΚ και έτσι θα αποκτήσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση. Θα υπάρχει μεγάλη σύγκληση στις δράσεις των δύο θεσμικών οργάνων".

Οι μελλοντικές προκλήσεις
Στο μεταξύ ο κ.Σουλτς, έχει φιλόδοξα σχέδια για τη νέα θητεία του. "Θέλω να ενισχύσω το θεσμικό ρόλο του ΕΚ. Πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι τράπεζες, η ανεργία των νέων και η ανεργία γενικά,η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή πολιτική", δήλωσε προσθέτωντας ότι "το ΕΚ γίνεται πιο δυνατό και πιο ορατό".
 [europarl.europa.eu]
10/7/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin