Tuesday, July 22, 2014

Στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Λέσβου η επίτροπος Σ. Μάλμστρομ

Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και βρίσκεται στη Μόρια της Λέσβου επισκέφτηκαν χτες το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνοδεύοντας την ευρωπαία επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να συνεχίσει από μόνη της να επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη»

«Αυτό που χρειαζόμαστε και ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα κονδύλια, τα όποια θα διοχετευθούν όχι μόνο για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων», τόνισε.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ως κυρίαρχο για τη χώρα διεθνώς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει από μόνη της να επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις του τόνισε πως «η συνεχής αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Δημιουργεί ιδιαίτερη πίεση στις δομές μας, αλλά και στις υπηρεσίες των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι μόνο στη Λέσβο, τον Ιούνιο του 2014 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές.
«Σε απόλυτα μεγέθη, γιατί αναφερόμαστε σε ανθρώπινες ζωές, τον Ιούνιο του 2014, 1.198 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν παράνομα στη χώρα μας από την Τουρκία. Τον Ιούνιο του 2013 είχαν συλληφθεί 496 παράνομοι μετανάστες», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «είναι ένα τεράστιο θέμα που η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί από μόνη της όλο το βάρος. Επαναλαμβάνω κάτι που θα πρέπει να θεωρείται από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως δεδομένο: Η επίλυση αυτού του προβλήματος στηρίζεται στην αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα η ευρωπαία επίτροπος σήμερα, Τρίτη 22 Ιουλίου, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια, καθώς και με την νεοεκλεγείσα περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου.
Με αφορμή την επίσκεψη της επιτρόπου στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη ροή μεταναστών προς την Ελλάδα, η εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση των συνόρων αλλά και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιτρόπου Μάλστρομ».
«Η παρουσία της επιτρόπου στη χώρα μας καταδεικνύει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, έτοιμη να παράσχει υποστήριξη ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτερες διαδικασίες προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα, παρά το τέλος της προεδρίας, δεν επαναπαύεται και συνεχίζει να δουλεύει, με τη βοήθεια της ΕΕ, για ένα λειτουργικό και αποδοτικό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε.
http://www.elzoni.gr/html/ent/816/ent.46816.asp
22/7/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin