Monday, June 16, 2014

Δήλωση Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημ. του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev

ΥΠΕΞ, Δευτέρα, 16 Ιούνιος 2014

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Αυτός ήταν ο τρίτος γύρος των συνομιλιών που είχα την τιμή να έχω, σήμερα, με τον Πρόεδρο Aliyev, μετά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Είναι στρατηγική μας επιλογή να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.


Το Αζερμπαϊτζάν, είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένας προμηθευτής ενέργειας, ένας παράγοντας, καθοριστικός, για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποδώσει, επίσης, πολύ θετικά αποτελέσματα και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε σχέση με την ευρωατλαντική συνεργασία, ευρύτερα.

Σε μια ταραγμένη περιοχή, μια ταραγμένη περιοχή που εκτείνεται και στην ανατολική και στη νότια γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις κάποιους στρατηγικούς εταίρους που λειτουργούν, ως άγκυρες σταθερότητας. Αυτός είναι ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν, κράτος που είναι έτοιμο επίσης να επενδύσει στην Ελλάδα και άρα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση.

Ο Πρόεδρος Aliyev και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται, πάρα πολύ καλά, πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμα που έχει γίνει, εδώ, χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού και θέλουν, πραγματικά, να αξιοποιήσουν την Ελλάδα, ως ένα χώρο έντονης παρουσίας τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, μιλήσαμε και για όλα τα ειδικότερα θέματα, για την προώθηση του ΤΑP, ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή του και μάλιστα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αλβανία και στην Ιταλία.

Μιλήσαμε, επίσης και για τις προοπτικές που έχει ο ΔΕΣΦΑ που, τώρα πια, θα συνεργάζεται με την Sοcar, τη μεγάλη εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, γιατί το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ο ΔΕΣΦΑ είναι η Ρεβυθούσα, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, για όλη την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη».

mfa.gr
16/6/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin