Thursday, June 5, 2014

Συμφωνία 50 Ετών για την Εξαγωγή Πετρελαίου Υπέγραψαν οι Κούρδοι με την Άγκυρα

Συμφωνία 50 Ετών για την Εξαγωγή Πετρελαίου Υπέγραψαν οι Κούρδοι με την Άγκυρα
Η Τουρκία και το ιρακινό Κουρδιστάν υπέγραψαν ενεργειακή συμφωνία 50 ετών για την εξαγωγή πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ημιαυτόνομης ιρακινής περιοχής, Νεχιρβάν Μπαρζανί.

Οι Κούρδοι επιμένουν στην απόφασή τους να εξάγουν μόνοι τους το πετρέλαιο που παράγεται στα εδάφη τους, παρά τις αντιδράσεις της Βαγδάτης, η οποία κρίνει ότι οι εξαγωγές πρέπει να περνάνε αποκλειστικά από τα χέρια της κρατικής SOMO.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι η ιρακινή κυβέρνηση έχει απειλήσει τους Κούρδους με νομική δράση και διεθνή διαιτησία σε περίπτωση που επιμείνουν με την τωρινή τους στάση, ένα ενδεχόμενο που ενισχύεται περαιτέρω μετά την συμφωνία που έκλεισαν με την Άγκυρα.
Ο Μπαρζανί, πάντως, τόνισε ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να διχάσουμε το Ιράκ και η συμφωνία αυτή δεν ανήκει σε κάποια ατζέντα αυτού του είδους». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κουρδικές εξαγωγές αργού δεν θα ανοίξουν τον δρόμο για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής έχει εξαχθεί κουρδικό πετρέλαιο αξίας 9 δις. δολαρίων, το οποίο είναι σημαντικό για την τοπική οικονομία. «Χρειαζόμαστε βασικές υπηρεσίες για τους πολίτες μας και υποδομές, όπως σχολεία, δρόμους και γέφυρες. Επιμένουμε στα συνταγματικά μας δικαιώματα και δεν θα κάνουμε πίσω», πρόσθεσε. 
energia.gr
5/6/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin