Tuesday, June 3, 2014

Δηλώσεις Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Διάσκεψης για τα Δ. Βαλκάνια (Βιέννη, 3 Ιουνίου 2014)

ΥΠΕΞ, Τρίτη, 03 Ιούνιος 2014

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Αυστριακό συνάδελφό μου για τη φιλοξενία αυτής της Διάσκεψης, μόλις ένα μήνα μετά τη διοργάνωση από την Ελληνική Προεδρία της Υπουργικής Διάσκεψης των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη.

Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να επιστήσω την προσοχή όλων στη δραματική κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τις πλημμύρες του προηγούμενου μήνα. Πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να επιδείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα θύματα των πλημμυρών, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει πιο αποφασιστική απόδειξη του ενδιαφέροντός μας για την περιοχή από την παροχή βοήθειας και αρωγής στους λαούς της Βοσνίας, της Σερβίας και της Κροατίας.


Η παρουσία μας εδώ αποτελεί απόδειξη της κοινής μακροχρόνιας δέσμευσής μας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Τον προηγούμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη – 10 χρόνια μετά την υιοθέτηση της ιστορικής Ατζέντας της Θεσσαλονίκης – είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε και να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον μας για τη διεύρυνση της Ε.Ε., καθώς και να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δέσμευση της Ε.Ε. υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

Και βέβαια, είδαμε και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ πιστεύουμε στη μετασχηματιστική δύναμη της ενταξιακής διαδικασίας και στη σημασία διασφάλισης της αξιοπιστίας αυτής της διαδικασίας.

  • Χαίρομαι που η Ελληνική Προεδρία δεν είναι η μόνη που προωθεί την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και δίνω το λόγο στην Ιταλίδα ομόλογό μου, η οποία θα ηγηθεί των προσπαθειών της Ιταλικής Προεδρίας σε αυτόν τον ζωτικής σημασίας τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση σχετικά με τη μετανάστευση)

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι μεταναστατευτικές ροές αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα τόσο της Ελληνικής Προεδρίας, όσο, βεβαίως, και της επόμενης Μεσογειακής Προεδρίας, της Ιταλικής. Φιλοδοξία μας είναι τώρα, με συγκεκριμένους και πρακτικούς όρους, να διατυπώσουμε τα Συμπεράσματα του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα, προκειμένου να προωθήσουμε την ιδέα του επονομαζόμενου Προγράμματος της μετά-Στοκχόλμης εποχής. Αυτό είναι το μεσογειακό μας καθήκον, το ευρωπαϊκό μας καθήκον, γιατί χρειαζόμαστε την πρακτική εφαρμογή της αρχής του επιμερισμού των βαρών.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να αναφερθώ πολύ σύντομα στο ζήτημα της Αλβανίας. Η ελληνική εθνική θέση ήταν από την αρχή πολύ θετική και πολύ παραγωγική όσον αφορά τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για τη Διεύρυνση. Και ελπίζουμε ότι κατά το επερχόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του τρέχοντος μηνός θα έχουμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς.

  • Και ένα τελευταίο σχόλιο σχετικά με τη σημερινή συνάντηση: Όπως κατανοούμε όλοι, η Ουκρανία αποτελεί το μείζον ζήτημα σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις. Αλλά το καθήκον μας παραμένει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, επίσης, καθώς και στη Νότια Γειτονία μας. Η Ανατολική Γειτονία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, είναι το πιο φλέγον ζήτημα στη διεθνή ατζέντα, καθώς και στην ευρωπαϊκή, αλλά ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσουμε την εσωτερική ισορροπία της διευρυνσιακής μας πολιτικής, καθώς και της Πολιτικής Γειτονίας.
mfa.gr
3/6/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin