Monday, May 12, 2014

Δήλωση Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας, κ. Ditmir Bushati

Στο περιθώριο του ΣΕΥ της ΕΕ (Βρυξέλλες, 12.05.2014) για τη χρήση των τοπωνυμίων στα αλβανικά διαβατήρια και πιστοποιητικά.

ΥΠΕΞ, Δευτέρα, 12 Μάιος 2014
Συναντηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου της ΕΕ με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε σήμερα, εδώ στις Βρυξέλλες, τη συζήτησή μας ενόψει και του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, στο οποίο θα έχω την τιμή να εκπροσωπήσω την ΕΕ ως τρέχουσα Προεδρία.

Όμως, συζητήσαμε και για πολύ κρίσιμα διμερή θέματα και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε από κοινού πως επήλθε συμφωνία σε ένα χρονίζον, πολύ σημαντικό θέμα που είναι η χρήση των τοπωνυμίων στα αλβανικά διαβατήρια και πιστοποιητικά. Συμφωνήσαμε, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας να χρησιμοποιούνται τοπωνύμια αποδεκτά και από τις δύο πλευρές, όπως προβλέπει και η διεθνής πρακτική. Έτσι επιλύεται ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί απλούς ανθρώπους, οι οποίοι δε θέλουμε να ταλαιπωρούνται. Κάνουμε ένα βήμα στον τομέα των σχέσεων καλής γειτονίας, ένα βήμα το οποίο συνδέεται φυσικά και με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, στην οποία επενδύουμε πολλές ελπίδες. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, η Αλβανία να αποκτήσει και επισήμως το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω το συνάδελφό μου, τον κ. Bushati για τη δουλειά που κάναμε, την οποία τώρα θα συνεχίσουμε σε άλλα, σημαντικά επίσης θέματα, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα.

mfa.gr
12/5/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin