Tuesday, May 6, 2014

Ενημέρωση από τον ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Διασποράς της Βουλής για τους ομογενείς της Ουκρανίας

ΥΠΕΞ, Τρίτη, 06 Μάιος 2014
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, ενημέρωσε σήμερα, Τρίτη 6 Μαΐου 2014, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Διασποράς της Βουλής, για το ζήτημα των ομογενών της Ουκρανίας και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε: «Βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή με τον Πρέσβη μας στο Κίεβο, τους δυο Προξένους μας σε Οδησσό και Μαριούπολη, αλλά και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων, την κυρία Προτσένκο, προκειμένου να έχουμε, όσο το δυνατόν, καλύτερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.


Με την επίσημη απογραφή το 2001, καταμετρήθηκαν 91.300 συμπατριώτες μας. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τις Διπλωματικές μας Αρχές στην Ουκρανία, δεν υπάρχει ρεύμα αιτήσεων από τους ομογενείς μας, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί. Γνωρίζω και εγώ την επιστολή της κυρίας Προτσένκο και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον, για ερχομό τους στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τις Αρχές μας στην Ουκρανία».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους βουλευτές της Επιτροπής, οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθούν, αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την σωτηρία και διαφυγή των Ελλήνων της Ουκρανίας, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω και ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ειδικότερα ετέθη το ζήτημα του κόστους και της χρονικής διάρκειας της διαδικασίας για την έκδοση της ειδικής ταυτότητας ομογενούς.

Στην απάντηση του ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Πάνω απ’ όλα, για μας προέχει η ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών. Αυτό επισημαίνω και ζητάω από τις Προξενικές μας Αρχές στην καθημερινή μου επικοινωνία μαζί τους.

Φυσικά και υπάρχουν έτοιμα σχέδια, αν χρειαστεί να απομακρύνουμε τους ομογενείς μας, σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Όπου υπάρχουν Έλληνες. Όχι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, είναι προσανατολισμένη στην βοήθεια που θα πρέπει να δώσουμε αν παραστεί ανάγκη.

Όπως μας λένε οι ίδιοι οι ομογενείς μας, μέχρι τώρα, δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, λόγω της ελληνικής τους καταγωγής. Επαναλαμβάνω ότι για μας προέχει η ασφάλεια των Ελλήνων της Ουκρανίας και σε περίπτωση που θα χρειαστεί, υπάρχει σχεδιασμός, για να τους μεταφέρουμε από την περιοχή.

  • Όσον αφορά την έκδοση της ειδικής ταυτότητας ομογενούς, οι διαδικασίες για την έκδοση της είναι, όντως, χρονοβόρες. Αυτό ισχύει λιγότερο για τις Διπλωματικές μας Αρχές στην Ουκρανία, αφού η μεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Τις Περιφέρειες και τους Δήμους δηλαδή, οι οποίες και δίνουν κάποια από τα απαιτούμενα έγγραφα.

Όσα αναφέρονται στην επιστολή της κ. Προτσένκο για το θέμα αυτό, θα τα συζητήσουμε με το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι και αρμόδιο να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις.

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, λύσεις. Πάντως, στην διαδικασία που ακολουθείται, πρέπει να επισημάνω ότι μπήκαν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποφυγή καταχρήσεων και να αποφεύγονται προβλήματα που είχαν προκύψει παλαιότερα. Κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργεί τις καθυστερήσεις».

 mfa.gr
6/5/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin