Wednesday, April 9, 2014

Συνέντευξη: "Το κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει τι θεωρεί σημαντική πολιτιστική κληρονομιά"

Κάθε χρόνο σχεδόν 40.000 πολιτιστικά αγαθά αφαιρούνται παράνομα από τα κράτη μέλη και μόνο μερικά από αυτά επιστρέφονται. Στις 10 Απριλίου, η επιτροπή Πολιτισμού ψηφίζει άτυπη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα κράτη μέλη, για την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή τους. Εν όψει της ψηφοφορίας ζητήσαμε από την εισηγήτρια, Marie-Christine Vergiat (Ευρωπαική Ενωτική Αριστερά, Γαλλία), να μας εξηγήσει τι αλλάζει στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Από το 1993 έχουν ξεκινήσει 15 διαδικασίες για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, από τις οποίες μόνο οι 7 ήταν επιτυχείς. Γιατί τόσο λίγες και τι θα αλλάξει τώρα;

Είναι προφανές ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν αποδίδει. Πρέπει όμως να το δούμε και υπό το πρίσμα των στόχων που είχαν τεθεί. Η οδηγία του 1993 υιοθετήθηκε όταν καταργήθηκαν τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και είχε στόχο να προστατεύει μόνο τα πιο εκλεκτά και σημαντικά πολιτιστικά αγαθά.

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι το παράρτημα της οδηγίας αυτής, που απαριθμεί κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο της διαδικασίας επιστροφής. Αυτό σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο τα κράτη μέλη δεν ήταν απολύτως ελεύθερα να αποφασίσουν ποιά πολιτιστικά αντικείμενα είναι σημαντικά για την πολιτιστική τους κληρονομιά και πρέπει να θεωρούνται εθνικοί θησαυροί. Αυτόν τον κατάλογο τον καταργούμε.

Το άλλο πρόβλημα είναι η παλαιότητα και η οικονομική τους αξία, ιδίως όταν πρόκειται για έργα που μπορούν να διακινηθούν παράνομα, όπως οι πίνακες ζωγραφικής. Η διαδικασία επιστροφής θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο για πολύ ακριβά έργα ζωγραφικής. Κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι παράλογο γιατί τα κράτη μέλη είναι εκείνα που πρέπει να κρίνουν τι θεωρούν σημαντικό για την εθνική τους κληρονομιά, όπως άλλωστε ορίζουν οι Συνθήκες τηε ΕΕ.

  • Η νομοθεσία ισχύει για τα πολιτιστικά αγαθά που μετακινήθηκαν παράνομα μετά το 1993. Γιατί από το 1993 και θα γίνει με εκείνα που μετακινήθηκαν νωρίτερα;
Η ημερομηνία είναι εκείνη της κατάργησης των εσωτερικών συνόρων στην ΕΕ. Η βελτιωμένη οδηγία θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των αντικειμένων που μετακινήθηκαν παράνομα από το 1993 και έπειτα, αλλά τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία. Η διαδικασία μπορεί να τεθεί σε κίνηση μόνο με σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών που αφορά κάθε υπόθεση.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα σημαντικών πολιτιστικών αγαθών που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να επιστρέψουν εξαιτίας των κενών στη νομοθεσία;
Υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα. Συχνά τα κράτη μέλη αποφασίζουν να μην ξεκινήσουν τη διαδικασία λόγω των κατώτατων τιμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε το αίτημα της Ουγγαρίας, η οποία ήθελε να επιστρέψει ένα πίνακα ζωγραφικής του 17ου αιώνα, που πωλήθηκε το 2009 εκτός χώρας, για 46.000 ευρώ. Δεδομένου όμως ότι η κατώτατη τιμή αγαθού που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία είναι τα 150.000 ευρώ, η διαδικασία δεν ήταν επιτυχής. Με το νέο νόμο δεν θα υπάρχει κατώτατη τιμή.   

Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου.
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140408STO42838/
9/4/14
--
-

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin