Tuesday, April 15, 2014

Απάντηση Αντ.της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου, σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών αναφορικά με την Πρόταση Κανονισμού του Ε.Κ. και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων για την επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων

.......«Θα μιλήσουμε, εκτενώς, αύριο στην Ολομέλεια για την Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων για την επιτήρηση των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασίας που συντονίζεται από την FRONTEX.

Τώρα πολύ σύντομα θέλω να αναφέρω ότι ο προτεινόμενος Κανονισμός παρέχει στα κράτη-μέλη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του FRONTEX σαφέστερους, επικαιροποιημένους κανόνες, που θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών δεσμευτικά. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια δικαίου στις επιχειρήσεις στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα.

Ο Κανονισμός αυτός, που προωθήθηκε από την Ελληνική Προεδρία, είναι μία από τις δράσεις που περιέχονται στην Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το έργο της Ομάδας Δράσης για τη Μεσόγειο και θα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που η ΕΕ έχει στη διάθεσή της για να βελτιώσει την επιτήρηση των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων και να συμβάλει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και την πρόληψη τραγωδιών στη θάλασσα όπως, για παράδειγμα, οι πρόσφατες που συνέβησαν στη Νότια Μεσόγειο, στη Λαμπεντούζα ή και στο Φαρμακονήσι.

Ο σκοπός της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων είναι η αποτροπή, όπως ξέρουμε όλοι, της παράνομης διέλευσης, η καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας, ο εντοπισμός και η σύλληψη ατόμων που διήλθαν τα σύνορα με παράνομο τρόπο και, ενδεχομένως, υπηρετούν σκοπούς τελείως διαφορετικούς από αυτούς που υπηρετεί οποιοσδήποτε διεκδικεί το δικαίωμά του να αποκτήσει άσυλο ή να χαρακτηριστεί πρόσφυγας.

Για να είναι αποτελεσματικές, οι ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού δεν περιορίζονται στην ανίχνευση προσπαθειών παράνομης διέλευσης των συνόρων, αλλά επεκτείνονται εξίσου σε μέτρα, όπως αναχαίτιση (intercepting) πλοίων. για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ένωση χωρίς να υπόκεινται στους ελέγχους των συνόρων, σε μέτρα για την αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας θαλάσσιας επιχείρησης, όπως η έρευνα και διάσωση και σε ρυθμίσεις που προορίζονται να φέρουν μια θαλάσσια επιχείρηση αυτού του είδους σε επιτυχή κατάληξη. Οι διατάξεις του προτεινόμενου Κανονισμού όσον αφορά στην αναχαίτιση πλοίων στη διάσωση στη θάλασσα και στην αποβίβαση θα ληφθούν υπόψη στα επιχειρησιακά σχέδια των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων που συντονίζονται από την FRONTEX.

Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της σχετικής δικαιοδοσίας που συνδέεται με την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών, στη γεωγραφική περιοχή όπου η κοινή επιχείρηση λαμβάνει χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών στη διεθνή νομοθεσία και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Περιλαμβάνουν, επίσης, διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι τα άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και άλλα ευάλωτα άτομα εντοπίζονται και παρέχεται κατάλληλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε διεθνή προστασία.

Επιπλέον, ο Κανονισμός θα εφαρμόζεται σε πλήρη συμμόρφωση με την αρχή της μη επαναπροώθησης, με την Αρχή του non refoulement, όπως ορίζεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και όπως έχει ερμηνευθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σύμφωνα με την αρχή του non refoulement, κανένα πρόσωπο δεν πρέπει να επιστραφεί στη χώρα καταγωγής του ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπου αυτός ή αυτή θα υπόκειται σε θανατική ποινή ή υπάρχει κίνδυνος δίωξης, βασανιστηρίων ή άλλης σοβαρής βλάβης.

Ο Κανονισμός αντικαθιστά την Απόφαση 2010 του Συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε ως εκτελεστικό μέτρο με σκοπό τη συμπλήρωση του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Η Απόφαση αυτή, όπως ξέρετε, ακυρώθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ το 2012 και τώρα ερχόμαστε με τον Κανονισμό αυτό να καλύψουμε το νομικό κενό το οποίο υπήρχε»...........ολόκληρη η απάντηση και η παρέμβαση στο mfa.gr

15/4/16

--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin