Monday, April 14, 2014

Παρέμβαση Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου, στο ΣΕΥ αναφορικά με την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

ΥΠΕΞ, Δευτέρα, 14 Απρίλιος 2014
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, κατά τη σημερινή παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναφορικά με την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και υπό το φως των όσων διαπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Σεράγεβο, επεσήμανε ότι το μείζον ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξακολουθεί να είναι η συνταγματική αρχιτεκτονική, που προβλέπεται από τη Συμφωνία του Dayton, καθώς στην πραγματικότητα, υπό το συνταγματικό πρόσχημα μιας ομοσπονδίας, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί μια συνομοσπονδιακή κατάσταση στη χώρα.

Υπό την έννοια αυτή, ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την πρόταση να ζητηθεί από τις νομικές υπηρεσίες του Συμβουλίου και της Επιτροπής να αξιολογηθεί η συνταγματική και γενικότερα η έννομη τάξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, από πλευράς ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου. Επίσης, να επιβεβαιωθεί ότι την «ιδιοκτησία» της αναθεωρητικής διαδικασίας, για τις αναγκαίες συνταγματικές μεταβολές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την έχει η ίδια η χώρα, μέσω των προβλεπομένων πολιτειακών οργάνων.

Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι οι συνταγματικές και γενικότερα οι θεσμικές δυσλειτουργίες δημιουργούν ένα χάσμα μεταξύ του πολιτικού συστήματος και του λαού και αυτό προκαλεί αδιαφάνεια, κρίση νομιμοποίησης, αλλά και κρίση, ως προς την ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, που αντιμετωπίζει ως οικονομία και ως κοινωνία η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πέρα από τους εσωτερικούς, εθνοτικούς διαχωρισμούς και τις υφιστάμενες κατηγοριοποιήσεις.

 mfa.gr
14/4/14
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin