Tuesday, April 1, 2014

Η Δυτική Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο με εικόνες....Σήμερα, 1 Απριλίου, που η Κύπρος τιμούσε τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59,  διάλεξε το γερμανικό Spiegel να δημοσιεύσει την περίφημη συνέντευξη από τον λεγόμενο "ΥΠΕΞ" του ψευδοκράτους Özdil Nami. Αναφέρει και για κάποιους υπερεθνικιστές που πιέζουν την κυπριακή Κυβέρνηση.

Στην τρίτη εικόνα, από την επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, και στο ειδικό άρθρο του απερχόμενου ΓΓ, Anders Fogh Rasmussen, βλέπουμε ειδική αναφορά για τις ευαισθησίες τις Τουρκίας όσον αφορά την ονομασία της FYROM. Εδώ, εκτός από την επιλεκτική ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία, που σε τελευταία ανάλυση δεν έχει το πρόβλημα, αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ. 
 
--------

1 comment :

 1. Шпигел онлајн“: Доверлив документ открива план за зајакнување на влијанието на НАТО на Исток...

  Планот претставен на седум страници, најмногу ги опфаќа Ерменија, Азербејџан и Молдавија. Тој предвидува серија практични мерки за зајакнување на контактите на НАТО со овие држави.

  Во рамките на краткорочната цел за „промовирање на стабилноста во Источна Европа во актуелниот контекст“ се планира охрабрување на земјите од регионот да ја зголемат компатибилноста на своите армии со тие на Алијансата преку заеднички воени вежби и обука на персоналот. Трите земји, исто така, ќе бидат охрабрени да се вклучат во проектите на НАТО за „паметна одбрана“.

  За секоја од земјите се предвидени индивидуални мерки за помош. Во Молдавија ќе се зголеми присутноста на НАТО, вклучително и испраќање во главниот град Кишинев на офицер за врска со Алијансата. Се разгледува и учество на Молдавија во силите за брзо реагирање на НАТО.

  Со Азербејџан се предвидува првенствено зајакнување на соработката во областа на кибер и енергетската безбедност. Во Ерменија првенствена цел е обука на армијата.

  Земјите членки на НАТО во документот наведуваат дека се ангажираат за зачувување на територијалната целост, независност и суверенитет на Молдавија, Азербејџан и Ерменија.

  Сигналот кон Русија е јасен - НАТО нема да дозволи Москва да се обиде да изврши територијални нарушувања на друга држава по Украина, наведува „Шпигел“.
  http://www.sitel.com.fyr/fyr/shpigel-onlajn-doverliv-dokument-otkriva-plan-za-zajaknuvanje-na-vlijanieto-na-nato-na-istok

  ReplyDelete

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin