«Στις καρδιές και το μυαλό των πολιτών η Κριμαία είναι ρωσική γη». Αυτό τόνισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη σημερινή ομιλία του στα δύο σώματα του ρωσικού Κοινοβουλίου, λίγο πριν υπογράψει την συμφωνία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο  Πούτιν χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά νόμιμο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ τόνισε πως η περιοχή, η οποία είναι εξαιρετικής σημασίας για τη Ρωσία, ήταν και παραμένει ρωσική γη. «Στις καρδιές και το μυαλό των πολιτών η Κριμαία ήταν και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας» δήλωσε τονίζοντας ότι και οι τρεις κύριες εθνικότητες, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Τάταροι,  θα έχουν ίσα δικαιώματα σε ό,τι αφορά τη γλώσσα.
Εξηγώντας την απόφαση για την επαναφορά της Κριμαίας στη Ρωσία, ο Πούτιν τόνισε πως η ιστορία και ο πολιτισμός έχουν κοινές ρίζες μέσα στους αιώνες, σε ένα μοναδικό μείγμα εθνοτήτων και παραδόσεων. «Η Ρωσία δεν θα μπορούσε παρά να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κριμαίας για βοήθεια, διαφορετικά θα ήταν προδοσία» είπε ο Πούτιν. 

Πυρά κατά της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας
Ο ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία άφησε ανεξέλεγκτη τη δράση των υπερεθνικιστών, ανοίγοντας το δρόμο στους «νεοναζί». «Αυτοί που ήταν πίσω από τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα, προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, με κάθε κόστος, ακόμα και χρησιμοποιώντας τρομοκρατία, δολοφονίες πολιτών,  πογκρόμ διώξεων» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες». «Αυτοί είναι που αποφασίζουν σήμερα για την Ουκρανία. Οι αποκαλούμενες ουκρανικές αρχές εισήγαγαν ένα σκανδαλώδη νόμο για την αναθεώρηση της γλωσσικής πολιτικής, που παραβίαζε κατάφορα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων».

«Δεν επιθυμούμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη»
Ο Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης πως η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας, ούτε «το κακό του ουκρανικού λαού» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Μην πιστεύετε αυτούς που σας φοβίζουν σχετικά με τη Ρωσία, αυτούς που λένε λένε πως, μετά την Κριμαία, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Δεν επιθυμούμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη», τόνισε ο Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα απευθύνθηκε στις στρατιωτικές αρχές της Ουκρανίας, ευχαριστώντας τις που δεν ενεπλάκησαν στην αιματοχυσία.
 http://rbth.gr/news
18/3/14
--
-