Tuesday, February 18, 2014

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με Πρωθυπουργό Σερβίας Ivica Dačić (Βελιγράδι, 18.02.2014)

Photo: mfa.gr
ΥΠΕΞ, 18/2/14
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ τον κ. Πρωθυπουργό για την ευκαιρία που μου έδωσε να συζητήσω μαζί του και υπό την ιδιότητά μου του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο και υπό την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργού των Εξωτερικών.

Χαίρομαι και συγκινούμαι γιατί η 21η Ιανουαρίου του 2014 έχει πλέον εγγραφεί στη σερβική πολιτική ιστορία ως η ημέρα στην οποία συνεκλήθη η Διακυβερνητική Διάσκεψη, που κήρυξε επισήμως την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό συνέβη υπό ελληνική Προεδρία. Είχα την τιμή προσωπικά να προεδρεύσω της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.


Το διαπραγματευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η διαδικασία αυτή είναι γνωστό και στόχος της ελληνικής Προεδρίας τώρα είναι να κρατήσουμε το ρυθμό, να φροντίσουμε ώστε να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερα διαπραγματευτικά κεφάλαια, το ταχύτερο δυνατό, για να επιτευχθεί ο θεμιτός στόχος, που έθεσε ο κύριος Πρωθυπουργός, να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σερβίας μέχρι το 2020.

Βέβαια, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν έχει μόνο πολιτικό περιεχόμενο, έχει και τεχνικό περιεχόμενο αρκετά περίπλοκο. Η Ελλάδα, σε διμερές επίπεδο, είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και τεχνογνωσία στη σερβική Κυβέρνηση, στη σερβική διοίκηση, εφόσον τη χρειάζεται.

H Ελλάδα, και μετά το εξάμηνο της δικής της Προεδρίας, θα φροντίζει πάντοτε, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διακυβερνητικό επίπεδο, να κάνει τις κινήσεις που είναι αναγκαίες, για να διατηρηθεί ο ρυθμός της ενταξιακής πορείας της Σερβίας.

Η σερβική πολιτική ηγεσία έχει λάβει γενναίες αποφάσεις που αφορούν την σταθερότητα και την προοπτική όλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πολύ περισσότερο η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει καταλυτικά για την ευρύτερη περιοχή. Χαίρομαι γιατί η προεκλογική περίοδος εξελίσσεται σε υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και οι σερβικές πολιτικές δυνάμεις θέλουν να μην διαταραχθεί καθόλου η διαπραγμάτευση με την ΕΕ και η ενταξιακή προοπτική της χώρας.

Σε διμερές επίπεδο επιβεβαιώσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό την εξαιρετική ποιότητα των σχέσεών μας. Οι σχέσεις μας έχουν μια στέρεη, ιστορική, πολιτιστική και συναισθηματική βάση, αλλά και ένα πολύ συγκεκριμένο πρακτικό περιεχόμενο, όχι μόνο πολιτικό αλλά και οικονομικό.

Ευχαριστώ τον κ. Πρωθυπουργό που μνημόνευσε την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία. Αυτό θέλουμε να συνεχιστεί. Παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και μετά την οικονομική κρίση η Ελλάδα είναι πάντα μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία, με σοβαρό ρόλο στην περιοχή. Είμαστε ο τρίτος άμεσος ξένος επενδυτής στη Σερβία και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Να γίνουν ακόμα πιο στενές οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μετέφερα στον κ. Πρωθυπουργό τον χαιρετισμό του Έλληνα Πρωθυπουργού και επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να οργανώσουμε τη δεύτερη Διακυβερνητική Συνάντηση υψηλού επιπέδου των δύο χωρών το δεύτερο εξάμηνο του 2014, μετά το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας.

Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία του και για τις ουσιαστικές και πρακτικές συνομιλίες που είχαμε.

mfa.gr
18/2/14 

--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin