Monday, February 17, 2014

Ελλάδα και Κύπρος στο τραπέζι του Eurogroup

Τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας και της Κύπρου θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να είναι μικρής διάρκειας και χωρίς αποφάσεις. 

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα στις Βρυξέλλες από την τρόικα αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται με την ελληνική κυβέρνηση για την προσέγγιση των θέσεων, ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέψουν στην Αθήνα. Ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης τοποθέτησε την επιστροφή της τρόικας για τις επόμενες μέρες, πιθανότατα εντός της εβδομάδας.


Eρωτηματικά μετά τις δηλώσεις Ρεν

Ωστόσο, ερωτηματικά έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του αντιπροέδρου Όλι Ρεν σε γερμανική εφημερίδα χθες, όπου μεταθέτει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο καλοκαίρι και μετά, ενώ μέχρι τώρα όλα έδειχναν ότι η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει μετά τις 23 Απριλίου, δηλαδή μετά και την επιβεβαίωση από τη Eurostat της τήρησης της ελληνικής δέσμευσης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.
Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι παρασκηνιακά ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το θέμα τους εταίρους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να πάει στις Ευρωεκλογές έχοντας διασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους ή τουλάχιστον εχοντας αποσπάσει μια πολιτική δέσμευση των εταίρων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ενημέρωση για το κυπριακό πρόγραμμα

Στη σημερινή συνεδρίαση η τρόικα θα ενημερώσει του υπουργούς και για την ολοκλήρωση με επιτυχία της τρίτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος, όπου τα αποτελέσματα, κυρίως στο δημοσιονομικό τομέα, ήταν καλύτερα των προσδοκιών. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Κύπρο ύψους 150 εκατ. ευρώ, κάτι που θα γίνει τον Απρίλιο.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εurogroup, αργά το απόγευμα, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, σε μια προσπάθεια αρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή, η οποία προς το παρόν απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου, που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
 http://dw.de/p/1BAGq 
17/2/14
-
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin