Thursday, February 6, 2014

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:΅«Ναι» στις διαπραγματεύσεις με πΓΔΜ. -Έκκλησή προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία

Την απόδοση ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ ζήτησε για μία ακόμη χρονιά η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Το μεσημέρι της Πέμπτης οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία σχετική έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή της σοσιαλιστικής ομάδας Ρίτσαρντ Χόουιτ. Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε [Stefan Fule] δήλωσε ότι «οι σχέσεις με την Ελλάδα επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που έχουν ανακλύψει στις σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουλγαρία, οι οποίες, όπως ανέφερε, «επηρεάζονται από τη διαφορετική κατανόηση ιστορικών και πολιτιστικών θεμάτων».

Μιλώντας για την ενταξιακή προοπτική των βαλκανικών χωρών ως προεδρεύων του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε επίσκεψή του στα Σκόπια και άλλες πέντε βαλκανικές πρωτεύουσες τις αμέσως επόμενες μέρες- μια επίσκεψη, στην οποία αποδίδει μεγάλη σημασία, ελπίζοντας να αποκτήσει «μία πιο καθαρή εικόνα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 
  • Ο κ.Βενιζέλος είχε «ιδιωτική» συνάντηση με τον εισηγητή για την ΠΓΔΜ Ρίτσαρντ Χόουιτ [Richard Howitt], όπως ανέφερε ο ίδιος ο Βρετανός ευρωβουλευτής.

«Η Ελλάδα αποδέχεται σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό»

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να κάνει και μία «παρέκβαση εθνικού χαρακτήρα» ως υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις: «Η Ελλάδα αποδέχεται ένα όνομα σύνθετο με γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο Μακεδονία, κάτι που επιτρέπει τη διάκριση από τις ελληνικές περιοχές που ?επίσης? ονομάζονται Μακεδονία» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αυτή η λύση πρέπει να είναι πλήρης, οριστική και για «κάθε χρήση». 
  • Απαντώντας στους ευρωβουλευτές που έκαναν λόγο για «διμερές ζήτημα» της ονομασίας, το οποίο μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για διμερές, αλλά για διεθνές ζήτημα, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις απορρέουν από αποφάσεις του ΟΗΕ.
  •  Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Κριτική διάθεση εξέφρασε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, η οποία έκανε λόγο για «λάθη, αστοχίες, παραλείψεις, εμμονές» και από τις δύο πλευρές. Ανέφερε ως παραδείγματα τη μη αποδοχή συμβιβαστικών προτάσεων όπως το «Nova Makedonia» στις αρχές της δεκαετίας του 90, αλλά και το εμπάργκο κατά της γειτονικής χώρας. Απέδωσε πάντως και εκείνη ευθύνες στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι, την οποία κατηγόρησε για «εργαλειοποίηση της ιστορίας».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
6/2/14
------------------------------------


  • ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη: το ΕΚ αξιολογεί την πρόοδο του 2013

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις όσον αφορά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ και να υποστηρίξουν τα σχέδια για περαιτέρω συνομιλίες με το Μαυροβούνιο, με προϋπόθεση τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αυτή τη θέση υποστηρίζουν τρία ψηφίσματα που ενέκριναν σήμερα (Πέμπτη) οι ευρωβουλευτές.


Περισσότερες δεσμεύσεις προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη συνεχιζόμενη έλλειψη κοινού οράματος που επιδεικνύουν οι πολιτικοί ηγέτες των τριών εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας. Επαναλαμβάνουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση, που μπορεί να απλοποιήσει την περίπλοκη και ανεπαρκή θεσμική αρχιτεκτονική που προέκυψε από τη συμφωνία του Ντέιτον, συνιστά κομβικό στοιχείο για τη μετατροπή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε ένα αποτελεσματικό και πλήρως λειτουργικό κράτος. Ζητούν από τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν την προσωπική τους δέσμευση έναντι της χώρας.

«Προκειμένου να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ, οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν και να πάρουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας είναι η τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να συμπεριληφθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Sejdic-Finci σχετικά με τις διακρίσεις κατά των μειονοτήτων», είπε η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης DorisPack (ΕΛΚ, Γερμανία).

Ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ

Τα μέλη του ΕΚ επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη καθυστέρηση συνεπάγεται αυξανόμενο και απρόβλεπτο κόστος για τη χώρα, καθώς και για την περιφερειακή σταθερότητα. Υποστηρίζουν ότι τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, κατά προτίμηση πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, και ζητούν «πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα στον τομέα της συνεργασίας για να εδραιωθούν τριμερείς σχέσεις καλής γειτονίας, μεταξύ Αθήνας, Σόφιας και Σκοπίων».

Ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης RichardHowitt (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) είπε χαρακτηριστικά: «Η έκκλησή μου προς την Αθήνα είναι να εκμεταλλευθεί την προεδρία της ΕΕ για να βρει τρόπο να σημειώσει πρόοδο με τα Σκόπια, ώστε να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο. Ελπίζω ότι, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδώσει "καθεστώς λειτουργικής οικονομίας της αγοράς" στη χώρα, η έκθεσή μου θα κάνει τη διαφορά, εκεί όπου η διαφορά είναι επειγόντως αναγκαία».

Ταχεία πρόοδος στις ενταξιακές συνομιλίες με το Μαυροβούνιο

Οι ευρωβουλευτές ενθαρρύνουν την ταχεία συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ποντγκόριτσα, υπό τον όρο ότι συνεχίζονται και εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την αύξηση τόσο του λεκτικού και φυσικού εκφοβισμού όσο και των επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, και ζητούν να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Επισημαίνουν ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στο εκλογικό σύστημα και τις δημοκρατικές δομές πρέπει να βελτιωθεί.

Ο εισηγητής της έκθεσης για το Μαυροβούνιο Charles Tannock (EΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο), είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που τάχθηκε υπέρ της έκθεσης προόδου του Μαυροβουνίου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα. Παρόλο που οι βασικές προκλήσεις παραμένουν, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας από το Μαυροβούνιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα διατηρεί το εντυπωσιακό επίπεδο της προόδου της και υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ, που της αξίζει».
ΠΗΓΗ: europarl.europa.eu
6/2/14
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


4 comments :

  1. ΥΠΕΞ: Παρέμβαση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ (Στρασβούργο, 5.2.2014)....

    Ακολουθεί κείμενο χθεσινής παρέμβασης Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ:

    «Σχετικά με το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο, στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2013, κατέγραψε την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τα γνωστά γεγονότα στο Κοινοβούλιο στις 24 Δεκεμβρίου του 2012. Τα γεγονότα αυτά έφεραν στην επιφάνεια βαθιές διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, που υπονόμευσαν τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου να λειτουργεί με ορθό τρόπο. Η πολιτική κρίση κατέδειξε, επίσης, προβλήματα στην αντιμετώπιση των μέσων ενημέρωσης από την Κυβέρνηση και ανέδειξε την ανάγκη για άμεση επανέναρξη του διαλόγου της Κυβέρνησης με τους λειτουργούς των μέσων ενημέρωσης.

    Θετική είναι ως τάση η εξέλιξη που αφορά το γεγονός πως η ευρωπαϊκή προοπτική παραμένει ως στρατηγική προτεραιότητα της χώρας αυτής, και αυτό νομίζω ότι συνιστά και τη βάση πάνω στην οποία συζητάμε.

    Το Συμβούλιο χαιρέτισε τη συμβολή του Ενταξιακού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου (High Level Accession Dialogue) στην πρόοδο στα περισσότερα ζητήματα προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
    Το Συμβούλιο επισήμανε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο κράτος δικαίου - συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης - στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, στην ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου, καθώς και στην κατάσταση, τη νομική και πραγματική, των μέσων ενημέρωσης. Όλα αυτά είναι ανοιχτά ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεται σαφήνεια στις σχέσεις κράτους και κυβερνώντος κόμματος. Αυτό σημειώθηκε και από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας.

    Άποψη του Συμβουλίου είναι ότι η αξιολόγηση της εφαρμογής της Συμφωνίας-Πλαίσιο της Αχρίδας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις διεθνοτικές σχέσεις, πρέπει να ολοκληρωθεί και οι προτάσεις να εφαρμοσθούν.

    Η στρατηγική που εφαρμόζεται για τους Ρομά πρέπει να εφαρμοστεί ενεργά. Η υψηλή ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστεί και η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών να γίνει πιο αποτελεσματική.

    Εξαιρετικά κρίσιμο σημείο είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Εδώ εντάσσεται, στη σχέση καλής γειτονίας και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στην ονομασία, στο ανοιχτό ζήτημα του ονόματος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα διά του προσωπικού του αντιπροσώπου, του πρέσβη κ. Nimetz. Είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, που κρατάνε πολλά χρόνια, για το ζήτημα της ονομασίας και να καταλήξουν σε οριστική λύση.

    Εμείς επιθυμούμε, ως κυβέρνηση μιλώντας τώρα, ως Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αυτό να γίνει γρήγορα, το ταχύτερο δυνατό.

    Επιτρέψτε μου μια μικρή παρέκβαση εθνικού χαρακτήρα, η ελληνική θέση είναι μετριοπαθής, συμβιβαστική, συγκεκριμένη. Είχα την ευκαιρία, στις 30 Ιανουαρίου, μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων, να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα αποδέχεται ένα όνομα το οποίο είναι σύνθετο, με γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο Μακεδονία. Αυτό επιτρέπει τη διάκριση από τις ελληνικές περιοχές που ονομάζονται, επίσης, Μακεδονία. Ξεπερνάμε έτσι οποιαδήποτε υπόνοια αλυτρωτισμού, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και του κ. Nimetz.....................http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/parembase-antiproedrou-tes-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelou-sten-olomeleia-tou-europaikou-koinobouliou-gia-ten-ekthese-proodou-tes-pgdm-strasbourgo-522014.html
    6/2/14

    ReplyDelete
  2. Deputy Prime Minister and Foreign Minister Venizelos’ intervention on the FYROM progress report at the European Parliament Plenary (Strasbourg, 5 February 2014)...

    E. VENIZELOS: Regarding the issue of the Former Yugoslav Republic of Macedonia. I remind you that the Council, in its December 2013 conclusions, noted the political crisis caused by the well-known events in Parliament on 24 December 2013. These events brought to the surface profound disagreements between the political parties; differences that undermined the Parliament’s ability to function correctly. The political crisis also pointed up the problems with the government’s treatment of the news media, as well as the need for immediate reopening of the dialogue between the government and the news media.

    The fact that the European perspective remains a strategic priority for this country is a positive trend, and I think this is the basis for our debate.

    The Council welcomes the contribution of the High Level Accession Dialogue to progress made on most of the priority issues, including those that concern the pending cases in court, which must be dealt with, and the combatting of corruption.

    The Council noted the need for special attention to be given to the rule of law – including the independence of the judiciary – the combatting of corruption and of organized crime, the need to protect freedom of speech, as well as to the legal and practical situation regarding the news media. These are all pending issues that must be dealt with. There needs to be clarification of the relations between the state and the governing party. This was also noted by the OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights, within the framework of the election process..............

    ......
    Speaking as the government now, as the Greek Foreign Minister, we want this to happen fast – at the soonest possible time.

    Allow me a short parenthesis of a national nature. The Greek position is a moderate, specific, compromise position. I had the opportunity, on 30 January, addressing the Hellenic Parliament, to reiterate once again that Greece accepts a name that is a compound name, with a geographical qualifier for the term Macedonia. This allows for differentiation between the Greek regions that are also called Macedonia. In this way, we overcome any intimation of irredentism, a framework for good neighbourly relations is shaped, and we respect the resolutions of the UN Security Council and the efforts of the Secretary General and Mr. Nimetz............http://www.mfa.gr/en/current-affairs/top-story/deputy-prime-minister-and-foreign-minister-venizelos-intervention-on-the-fyrom-progress-report-at-the-european-parliament-plenary-strasbourg-february-2014.html
    6/2/14

    ReplyDelete
  3. ΕΚ: Να οριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ....

    ........................ Το ψήφισμα χαρακτηρίζεται από Έλληνες ευρωβουλευτές, ως μη ισορροπημένο στο σύνολό του, καθώς δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.

    Στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, για ακόμη μια χρονιά έχει η αφαιρεθεί ο όρος «Μακεδονία» από το σύνολο του κειμένου, ωστόσο παραμένει ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονικός».

    Επίσης εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων, η οποία προκρίνει μεν την λύση της σύνθετης ονομασίας, θέτει όμως ως προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.
    http://www.naftemporiki.gr/story/762781
    6/2/14

    ReplyDelete
  4. Βούλγαρος ευρωβουλευτής κατηγορεί τα Σκόπια για πλαστογράφηση της ιστορίας....

    «Ανύπαρκτο το έθνος των Σκοπιανών»

    Φεβρουάριος 6, 2014.

    Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χθες αργά το βράδυ, έγινε συζήτηση για την έκθεση του Εισηγητή των Σκοπίων, Βρετανού ευρωβουλευτή Richard Howitt.


    Ο Χόβιτ δήλωσε ότι με την έκθεση καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την FYROM.

    Ισχυρίσθηκε ότι το κύριο μέλημα του είναι η πρόοδος στη χώρα.

    Η συζήτηση έγινε εν μέσω διαφορετικών απόψεων και θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Από τη μια πλευρά είναι εκείνοι που δεν κατανοούν την ελληνική θέση για το όνομα και από την άλλη πλευρά ήταν οι Έλληνες ευρωβουλευτές που υποστηρίζονταν από τους Βουλγάρους, σύμφωνα με τους οποίους ο αποκλεισμός των Σκοπίων δεν γίνεται εξαιτίας της ονομασίας, αλλά για μια σειρά εσωτερικών προβλημάτων της χώρας.

    Έκπληξη προκάλεσε η παρέμβαση του Βούλγαρου Ευρωβουλευτή, Αντρέι Κοβάτσεφ [Андрей Ковачев], από Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου με οργισμένο ύφος κατηγόρησε τους ιθύνοντες των Σκοπίων για παραποίηση της Ιστορίας, για ανύπαρκτο έθνος των Σκοπιανών που εφευρέθηκε από την Κομιντέρν και τον Τίτο και ότι η χώρα αυτή απέχει πολύ από τη συζήτηση καλής γειτονίας, η οποία απαιτείται για συναίνεση στην πορεία της χώρας.

    http://www.echedoros-a.gr/2014/02/blog-post_8649.html
    6/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin