Sunday, February 16, 2014

Παρουσία Κάρολου Παπούλια τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων. -Πληθώρα εκδηλώσεων στο επίσημο πρόγραμμα...


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα γιορτάσουν σε λίγες μέρες τα Γιάννινα την 101η επέτειο της απελευθέρωσής τους από τον Τουρκικό ζυγό με πληθώρα εκδηλώσεων που θα γίνουν εντός κι εκτός πόλης.
Το πρόγραμμα των εορτασμών που ανακοίνωσαν χθες η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών, θα καλύψει μια ολόκληρη εβδομάδα, ξεκινώντας επίσημα αύριο, Κυριακή με τον «Μπιζάνιο Δρόμο». Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκθέσεις, ομιλίες με ιστορικό περιεχόμενο, παρουσιάσεις εκδόσεων και μουσικές εκδηλώσεις.


Θα κορυφωθούν ανήμερα της 21ης Φεβρουαρίου με την μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία, ενώπιον του Κ. Παπούλια.  Εκτός από αυτές που εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα, θα λάβουν χώρα και παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται με αφορμή την επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης μας.

Το πρόγραμμα
• Αύριο, Kυριακή, 17ος Μπιζάνιος Δρόμος. Η μεγάλη διαδρομή θα ξεκινήσεις στις 11 π.μ..
• Μεθαύριο, Δευτέρα, ώρα 7 μ.μ. ομιλία του Προέδρου της Ε.Η.Μ. Κώστα Π. Βλάχου στην αίθουσα «K. Kατσάρη» του Mεγάρου της Eταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών με θέμα «Γεώργιος Xατζή-Πελλερέν, ο πατριώτης-αγωνιστής, ο δημοσιογράφος, ο εμπαθής Iωαννίτης». Η ομιλία διοργανώνεται από την Ε.Η.Μ. σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.
• Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, ώρα 12 μ. Δοξολογία στο Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».
Ώρα 8 μ.μ. παρουσίαση εκδόσεων για τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (λεπτομέρειες σελίδα 7).
• Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, ώρα 10.30 π.μ. επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου. Τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση. Ώρα 11.15 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο Μπιζανομάχων και στη συνέχεια επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου του 1912 - 13 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου.
Στις 12.30 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση μνήμης στα μνημεία των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών (θέση «Εικονίσματα» Τ.Κ. Μανωλιάσας).
• Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, ώρα 9.30 π.μ. τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912 – 13 (Χάνι Εμίν Αγά). Ώρα 11 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Ώρα 12.15 μ.μ. τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών, που έπεσαν στο Λόφο της Δουρούτης» κατά την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης. Ώρα 12:30 μ.μ. εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ήπειρο το 1988» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον εκθεσιακό χώρο των ΓΑΚ Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ηπείρου (Κάστρο Ιωαννίνων).
Το βράδυ της Πέμπτης, 20 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ. θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο η καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Tριαντάφυλλο Aλμπάνη με θέμα «Tα Γιάννινα στις μέρες της πολιορκίας και της απελευθέρωσης». Ακολούθως η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δ. Aμπατζή και με σολίστ τον βαρύτονο Α. Φρέστα θα παρουσιάσει έργα των Τζ. Βέρντι και Θ. Σακελλαρίδη. Στις 8 μ.μ. θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση «Ενθυμήματα. Έκθεση από τα αρχεία της εφημερίδας Ήπειρος του Γεωργίου Χατζή-Πελλερέν» που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου.
• Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, ώρα 7 π.μ. εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της 8ης Μεραρχίας. Ώρα 10.30 π.μ. δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 11.05 π.μ. κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ώρα 11.45 π.μ. παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στις 8.30 μ.μ. θα προβληθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» ταινία τεκμηρίωσης με τίτλο «Γιάννενα του στοχασμού και των θρύλων» σε σκηνοθεσία Πάνου Κυπαρίσση και Φάνη Δούσκου.
• Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ. παρουσίαση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» παιδικού βιβλίου της Μαίρης Σάββα – Ρουμπάτη με τίτλο: «Τα κρυμμένα σεντούκια του Αλή Πασά».................[Αύριο διεξάγεται ο «Μπιζάνιος Δρόμος»......Θα έχει τέσσερις διαδρομές, για ενήλικες και μαθητές]............http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/23560

15/2/14
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ (2013):



 



---


«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2013» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin