Tuesday, February 4, 2014

Αμερικανίδα ΥΦΕΞ: Στήριξη Ομπάμα για επανένωση της Κύπρου

Τη σθεναρή στήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, εκφράζει σε γραπτή της δήλωση η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία έγινε την Τρίτη δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ είχε συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Στη γραπτή της δήλωση, η Αμερικανίδα αξιωματούχος αναφέρει αρχικά ότι είχε μία "εξαιρετική συνάντηση" με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και εκφράζει τις ευχαριστίες της "για τις προσπάθειές τους να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών".


"Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να συζητήσω ένα φάσμα θεμάτων που είναι μέρος των διμερών μας σχέσεων. Αυτά συμπεριλαμβάνουν πολύ σημαντικά περιφερειακά θέματα, όπως η συνεργασία μας στην αντιτρομοκρατία, την επιβολή του νόμου, τη στήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινή μας μάχη εναντίον της εμπορίας προσώπων και τον σημαντικό υποβοηθητικό ρόλο της Κύπρο για τον αφοπλισμό της Συρίας από τα χημικά όπλα" συνεχίζει η κ. Νούλαντ.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, σημειώνει ότι είχε "εξαιρετικές συζητήσεις για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Έρογλου" και προσθέτει ότι "είμαι πεπεισμένη, μετά από αυτές τις συζητήσεις ότι ο κάθε ηγέτης είναι προσωπικά δεσμευμένος να πετύχει πραγματική πρόοδο στις επόμενες μέρες και εβδομάδες για τον τερματισμό της διαίρεσης αυτού του νησιού."

"Οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για την έντονή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία για μια Κοινή Δήλωση, η οποία θα καθορίζει τις βασικές αρχές  που θα ενθαρρύνουν την ανανέωση εποικοδομητικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε λύση" προστίθεται στην γραπτή της δήλωση. 

Επιπρόσθετα, η κ. Νούλαντ σημειώνει ότι "τους διαβεβαίωσα για τη σθεναρή υποστήριξη του Προέδρου Ομπάμα και του αμερικανικού λαού, καθώς εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία και για τη συνεχή μας εμπλοκή καθώς κάνουν θαρραλέα βήματα για να επουλώσουν τη διαίρεση του νησιού και να φέρουν ασφάλεια, οικονομική ευημερία και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους όλων των κοινοτήτων του νησιού".

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την ανάπτυξη και τη σύντομη εφαρμογή μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ενίσχυση της συνεργασίας στο νησί και την περιοχή. 

 http://www.sigmalive.com/news/kypriako/98139#sthash.FYqFXtIN.dpuf
4/2/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟ Этнос:
-----

2 comments :

  1. Με αμερικανική «βούλα» το κοινό ανακοινωθέν...

    Ο κύβος ερρίφθη για το κοινό ανακοίνωθέν, καθώς «κλειδώνει» με αμερικάνικη βούλα. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι επίκειται συνάντηση των δύο ηγετών για ανακοίνωση του κοινού ανακοινωθέντος. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν και προσχέδιου του κοινού ανακοινωθέντος.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξασφάλισε δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν τα τρία single(μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα) καθώς επίσης και τα ζητήματα της ΑΟΖ.

    Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκική πλευρά να δεχτεί τη θέση της ε/κ πλευράς της 18ης Δεκεμβρίου.

    Επιπλέον, επαναλαμβάνουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα βοηθήσουν έμπρακτα στην ανόρθωση της οικονομίας.

    N.Τορναρίτης: Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί με σοβαρότητα στο Κυπριακό

    "Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί με σοβαρότητα στο Κυπριακό πρόβλημα και η εμπλοκή τους κινείται στη σωστή ακτεύθυνση", επεσήμανε στις Τομές στα Γεγονότα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.

    Γίνονται, είπε, προσπάθειες να καταλήξουμε στο κοινό ανακοινωθέν. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι "θα καταλήξουμε σε ένα καλό κοινό ανακοινωθέν που θα έιναι η βάση έναρξης των συνομιλιών".

    Λουκαίδης: Στόχος είναι να αναζωογονήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για κυπριακό

    Στόχος της πλευράς μας είναι να αναζωογονήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για κυπριακό,δήλωσε με τη σειρά του ο Εκπροσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης. Πρόσθεσε ότι "ρόλο και θέση σε αυτό είχαν και οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη που μπορούν να επηρεάσουν το κυπριακό".

    Από εκεί και πέρα, σημείωσε ο κ. Λουκαίδης, "μιλούσαμε για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με εμπλοκή κι άλλων συμμάχων της Κύπρου για να εξισορροπούνται μέσα από τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας. Οι ΗΠΑ ενεργούν στην προσπάθιεια που καταβάλλεται από τα ΗΕ για την επαννέναρξη των διαπραγματεύσεων".

    Συλλούρης: Τα 3 single δεν είναι το μοναδικό που ζητούμε

    "Να μην φτάσουμε στο σημείο ότι τα 3 single είναι το μοναδικό που ζητούμε. Θα το στηρίζουμε ένα κοινό ανακοινωθέν στην προσεγγιση ξεκαθαρίσματος καλής βάσης για έναρξη συνομιλιών", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Συμπλήρωσε ότι "αν ένα ανακοινωθέν με την πίεση των ΗΠΑ είναι νερόβραστο και άφηνει ασάφειες δεν θα το στηρίζουμε. Αν επιτραπεί παραβίαση της ΑΟΖ, τότε, τοποτέτηση μας είναι διακοπή συνομιλιών".
    - See more at: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/98253#sthash.mfFbkLOl.dpuf
    4/2/14

    ReplyDelete
  2. Statement After Meetings in Cyprus. -State Department....

    I had an excellent meeting with President Anastasiades and Foreign Minister Kasoulides this morning. I want to thank them for their efforts to strengthen relations between Cyprus and the United States.

    I was grateful to have the opportunity to discuss a range of bilateral issues, including steps we can take to deepen our economic relationship and expand trade and investment, that are all part of our bilateral relationship.

    I had excellent discussions on Cyprus settlement efforts with the leaders of the two communities, President Anastasiades and Mr. Eroglu. I am persuaded, after these discussions, that each leader is personally committed to making real progress in coming days and weeks which will give all the people of Cyprus new confidence and hope in the prospects for a settlement.

    The two leaders assured me of their strong determination to reach agreement on a Joint Statement that will define key principles to foster renewal of fruitful, results-oriented settlement negotiations. I assured them of President Obama and the American people’s strong support as they seize this opportunity, and I also pledged the United States’ continued, active engagement as they take courageous steps to heal the island’s divisions and bring security and economic prosperity to all the people of Cyprus.
    Victoria Nuland
    Assistant Secretary, Bureau of European and Eurasian Affairs
    Nicosia, Cyprus
    February 4, 2014
    http://www.state.gov/p/eur/rls/rm/2014/feb/221250.htm

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin