Έκπληκτοι οι κάτοικοι της πόλης Ομσκ, στη δυτική Σιβηρία αντίκρισαν ένα χιονισμένο πλην γκριζόμαυρο τοπίο σήμερα το πρωί!

Ήδη βρίσκεται δείγμα στα εργαστήρια των περιβαλλοντολόγων για να εξακριβώσουν την ακριβή σύσταση του χιονιού, όπως αναφέρει η κρατική υπηρεσία Εθνικών Πόρων και Οικολογίας Rosprirodnadzor.


Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή σκεπάζεται με «γκριζόμαυρο» χιόνι. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο σημειώθηκε δύο φορές χιονόπτωση γκρι χρώματος.
Όπως είχαν δηλώσει οι ειδικοί, το φαινόμενο οφείλεται σε μόλυνση της ατμόσφαιρας από στάχτη, λόγω υπερφόρτωσης του τοπικού θερμοηλεκτρικού σταθμού TPP – 5.
 «Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη» λέει εκπρόσωπος του Rosprirodnadzor. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκθέσεις, πρόκειται πάλι για σωματίδια τέφρας που οφείλονται στην υπερθέρμανση του σταθμού ΤΠΠ-5. Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης θα είναι έτοιμα αύριο, Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ το εργοστάσιο έχει ανακοινώσει πως θα προβεί σε αντικατάσταση συγκεκριμένου φίλτρου που προφανώς προκαλεί τη ζημιά στο περιβάλλον και το οποίο κοστίζει περίπου 150 εκατομμύρια ρούβλια ( 4,3 εκατομμύρια δολάρια).
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο του 2012 η πόλη Ομσκ είχε καλυφθεί από μια λευκή σκόνη, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν αργιλοπυρίτιδα, προερχόμενη από τα διυλιστήρια πετρελαίου της Gazpromneft. Oι εμπειρογνώμονες είχαν αποφανθεί πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τους πολίτες.
Πηγή: RIA Novosti
http://rbth.gr
9/2/14
---
-