Tuesday, February 11, 2014

Στήριξη ΗΠΑ στο κοινό ανακοινωθέν με μηνύματα

Την στήριξη των ΗΠΑ στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος  που συμφωνήθηκε αλλά και στην επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος Ομπάμα. Στη ανακοίνωση ενθαρρύνονται τα δύο μέρη «να εργαστούν γρήγορα για να επιλύσουν τα εκκρεμούντα βασικά θέματα και να πετύχουν μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία το συντομότερο δυνατό».

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ «θα εμπλακούν σε διπλωματία με όλους τους εμπλεκομένους για να διερευνήσουν πιθανές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύουν τις συνομιλίες για λύση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου όταν συμφωνηθούν από τις δύο κοινότητες». Παράλληλα, υπενθυμίζει τη θέση των ΗΠΑ ότι «το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Κύπρου πρέπει να μοιραστεί δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση Ομπάμα


"Ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Κυπρίων ηγετών, του κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Ντερβίς Έρογλου και την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. 

Το Κοινό Ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντικατοπτρίζει ένα πνεύμα συμβιβασμού και θέτει στέρεα θεμέλια σε συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε λύση. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το κουράγιο και το όραμα που τους επέτρεψαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε αυτό το σημαντικό ανακοινωθέν, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές αρχές που θα καθοδηγήσουν την περαιτέρω εργασία τους.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξαν σε αυτή την προσπάθεια η Τουρκία και η Ελλάδα, υπό τον Πρωθυπουργό Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς και άλλους διεθνείς παράγοντες. Η διαίρεση της Κύπρου διήρκησε πάρα πολύ.

 Μέσω της λύσης οι δύο κοινότητες θα συνειδητοποιήσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους, με αυξημένη σταθερότητα και οικονομική ευημερία για όλο τον πληθυσμό του νησιού. 

Ενθαρρύνουμε τα μέρη να εργαστούν γρήγορα για να επιλύσουν τα εκκρεμούντα βασικά θέματα και να πετύχουν μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία το συντομότερο δυνατό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για ένα πακέτο τολμηρών και καινοτόμων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλων εποικοδομητικών προτάσεων, που έχουν την δυνατότητα, όταν συμφωνηθούν και εφαρμοστούν από τα μέρη να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας και να αποκαταστήσουν την πίστη στις προσπάθειες για λύση. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε διπλωματία με όλους τους εμπλεκομένους για να διερευνήσουν πιθανές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύουν τις συνομιλίες για λύση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου όταν συμφωνηθούν από τις δύο κοινότητες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν την υποστήριξή τους για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και αναπτύσσει τους πόρους της στις υπεράκτιες της περιοχές.  

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της πρέπει να μοιραστεί δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.  Υπογραμμίζουμε τη σημασία διατήρησης ειρήνης και ασφάλειας στην Κύπρο, γύρω από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αποφύγουν απειλές ή άλλες πράξεις, ή δηλώσεις που κλιμακώνουν την ένταση".

 http://www.sigmalive.com/news/kypriako/100269#sthash.FcA2y5rK.dpuf

11/2/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment :

  1. US welcomes moves to end division of Cyprus, praises 'courage and vision'....

    The United States Feb 11 welcomed the relaunch of peace talks between Greek and Turkish Cypriot leaders, and vowed to work to with both sides to try to reach an accord.

    The U.S. administration also pledged to help revitalize the region around Famagusta, long a ghost town after Greek Cypriots fled the city four decades ago....

    "The United States will engage in diplomacy with all stakeholders to explore possible initiatives to reinforce settlement negotiations, including measures aimed at the future revitalization of the Famagusta region, when agreed by the two communities," Carney said in a statement...............http://www.hurriyetdailynews.com/us-welcomes-moves-to-end-division-of-cyprus-praises-courage-and-vision.aspx?pageID=238&nID=62360&NewsCatID=359
    12/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin