Saturday, February 1, 2014

Για πιθανή επέμβαση του Στρατού προειδοποιεί η αντιπολίτευση στην Ουκρανία


Η αντιπολίτευση της Ουκρανίας προειδοποίησε σήμερα τους Ευρωπαίους για μια «πολύ πιθανή επέμβαση του στρατού» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο. 

Στη διάρκεια μιας συνάντησης στο Μόναχο με ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, «τους ενημέρωσε για ένα πολύ πιθανό σχέδιο της κυβέρνησης να καταφύγει στη βία, ακόμη και με τη συμμετοχή του στρατού», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος Μπατκιβτσίνα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. 


Ο ουκρανικός στρατός, που στο παρελθόν είχε υπογραμμίσει ότι δεν θα επέμβει στην κρίση αυτή που διχάζει εδώ και δύο μήνες την Ουκρανία, ζήτησε χθες Παρασκευή από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να λάβει έκτακτα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απειλεί «την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας. 

  • Ο Γιατσένιουκ συναντήθηκε επίσης με τον γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ και τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάγερ. 

Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο Γιατσένιουκ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ντμίτρο Μπουλάτοφ για να του παράσχει ιατρική περίθαλψη. Ο Μπουλάτοφ κατήγγειλε χθες ότι είχε απήχθη και κρατήθηκε επί μία εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας τον βασάνιζαν. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα «να έχει σκηνοθετηθεί η απαγωγή (…) προκειμένου να προκληθεί μια αρνητική αντίδραση από την κοινωνία». 
 epikaira.gr
1/2/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-----

------------------------
 

3 comments :

  1. Ουκρανία: Σε κατ'οίκον περιορισμό ο διαδηλωτής που βασανίστηκε...

    Σε κατ' οίκον περιορισμό με την κατηγορία της οργάνωσης μαζικών ταραχών θα παραμείνει ο ακτιβιστής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος απήχθη στις 22 Ιανουαρίου και βασανίστηκε επί μία εβδομάδα από ομάδα αγνώστων,

    Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών εξήγησε ότι ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ καταζητούνταν από τις 24 Ιανουαρίου ως «ύποπτος για την οργάνωση μαζικών ταραχών» και γι' αυτό είχε διαταχθεί η προφυλάκισή του. Αλλά με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του, απόρροια των βασανιστηρίων που υπέστη κατά τις ημέρες της απαγωγής του, οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να μην προφυλακιστεί αλλά να κρατηθεί σε κατ 'οίκον περιορισμό.

    Εν τω μεταξύ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιστρέψει στο Κίεβο την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσει να βοηθήσει στην επίλυση της πολιτικής κρίσης της Ουκρανίας.

    «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ ανησυχητική και θα επιστρέψω στο Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Άστον μετά τη συνάντησή της με τον Αρσένι Γιάτσκενιουκ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

    «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη βία και τις περιπτώσεις εκφοβισμού και βασανιστηρίων», ανέφερε η Άστον.

    «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την απάνθρωπη μεταχείριση και τα βασανιστήρια που υπέστη ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει αμέσως» πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

    Διαβάστε ακόμη:
    Ουκρανός διαδηλωτής: «Με απήγαγαν, μου έκοψαν το αυτί και με σταύρωσαν»
    1/2/14

    ReplyDelete
  2. Επαφές Κέρι με ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης...

    Σειρά επαφών με ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης αναμένεται να έχει σήμερα στο Μόναχο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, την ώρα που η πολιτική κρίση στο Κίεβο βαθαίνει και ο στρατός ανεβάζει τους τόνους.

    Ο ουκρανικός στρατός ζήτησε την Παρασκευή να ληφθούν έκτακτα μέτρα επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απειλεί «την εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας. Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι ξεκίνησαν έρευνα για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας», αφού εξέτασαν τους σέρβερ που κατέσχεσαν τον Δεκέμβριο από την έδρα του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που είναι φυλακισμένη εδώ και καιρό.

    Η ανακοίνωση του στρατού χαρακτηρίστηκε «απόπειρα εκφοβισμού» από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Αρσένι Γιατσενγιούκ. Οι στρατιωτικοί «προσπαθούν να μας εκφοβίσουν, αλλά μάταια», δήλωσε ο Γιατσενγιούκ στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Κέρι.

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης και με άλλους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο.............http://www.naftemporiki.gr/story/760418
    1/2/14

    ReplyDelete
  3. Ukraine : au centre de Kiev une armée rudimentaire défie le pouvoir … et perturbe l’opposition....

    A Kiev, sur la place Maïdan et autour, dans l’équivalent des Champs Elysées, déambulent tranquillement près de deux mille hommes casqués, armés de manche de pioche, battes de base ball, gourdins improvisés...

    Personne ne s’étonne. A Kiev, sur l’équivalent des Champs Elysées déambulent tranquillement près de deux mille hommes casqués, armés de manche de pioche, battes de baseball, gourdins improvisés. Beaucoup arborent des tenues camouflées, masques à gaz ou gilets pare-balles issus de leur passé militaire. Certains sont dotés de boucliers en bois. Ce sont eux qui à coups de cocktails molotov, de catapulte, ou lors de batailles rangées avec gourdins et boucliers, ont refoulé les CRS ukrainiens, les redoutés Berkout, à l’issue de trois jours de combats mi-janvier. Depuis lundi dernier prévaut une trêve avec les forces de l’ordre, déployées de l’autre côté d’une demi-douzaine de barricades de bus incendiés et de sacs de neige. Les deux forces se font face jour et nuit par des températures pouvant atteindre -23°C, de part et d’autres d’un no man’s land d’une quarantaine de mètres. Elles ont visiblement reçu toutes deux l’ordre de ne se livrer à aucune provocation. Flotte encore dans l’air l’odeur des pneus enflammés qui ont aveuglé les Berkout.

    Alors que l'opposition craint désormais l'intervention rapide de l'armée , la mairie et la Maison des Syndicats sont occupés, tout comme l’a été le ministère de l’Agriculture. Dans un périmètre contenant la place centrale et deux boulevards de la capitale, bordé par des panneaux « Kiev, ville libre » toute trace de l’autorité de l’Etat a disparu. Une situation identique, quoique à moindre échelle, avec occupation de bâtiments publics, prévaut dans une quinzaine de préfectures, toutes à l’ouest du pays, la partie de l’Ukraine tournée vers l’Europe historiquement et culturellement..............http://www.lesechos.fr/economie-politique/monde/actu/0203285987609-ukraine-au-centre-de-kiev-une-armee-rudimentaire-defie-le-pouvoir-et-perturbe-l-opposition-647229.php?xtor=RSS-2059
    1/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin