Tuesday, January 21, 2014

Ένταξη στο Schengen το 2017, βλέπει η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία παραδέχθηκε χθες (20 Ιανουαρίου) ότι η ένταξή της στην περιοχή Schengen είναι πιθανό να λάβει χώρα το 2017, ένα χρόνο πριν αναλάβει η Σόφια την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ.
Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Kristian Vigenin τόνισε ότι αναμένει την απόφαση σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο Schengen να ληφθεί εντός του 2014.
Κληθείς από την EurActiv να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Vigenin εξήγησε ότι σύμφωνα με το σενάριο, τα εναέρια σύνορα θα ανοίξουν το 2015 και τα χερσαία το 2017, όταν η Βουλγαρία γίνει πλήρες μέλος της ζώνης του Schengen.
Πρόσθεσε ότι αυτό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να θεωρηθεί «ρεαλιστικό».

Εδώ και τρία χρόνια η Κομισιόν θεωρεί ότι Βουλγαρία και Ρουμανία, που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2007, είναι τεχνικά έτοιμες να ενταχθούν και στη ζώνη Schengen. Ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, Boyko Borissov, είπε το 2009 ότι στόχος της Σόφιας ήταν να ενταχθεί το 2011.
Ωστόσο μια ομάδα κρατών της ΕΕ, συγκεκριμένα η Ολλανδία και η Γερμανία, ακόμη αντιτίθενται στην ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο Schengen και έχουν ασκήσει βέτο σε πολλές περιπτώσεις.

Η Επιτήρηση
Η Ολλανδία συγκεκριμένα επιμένει ότι θα άρει το βέτο της ύστερα από δύο θετικές εκθέσεις του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης (Δείτε ιστορικό). Μέχρι σήμερα, καμία έκθεση του Μηχανισμού δεν έχει κριθεί «θετική».
Ο Vigenin παραδέχτηκε ότι η επιτήρηση της ΕΕ θα συνεχιστεί και στην επόμενη Κομισιόν που θα οριστεί το φθινόπωρο για 5ετη θητεία.
Σχετικά με τον Μηχανισμό, είπε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν «ήρεμες» συζητήσεις με την Κομισιόν αναφορικά με το μέλλον του και την προοπτική εγκατάλειψής του, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους συνομιλίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τη νέα Κομισιόν.
Συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί όχι μόνο το κατά πόσο η Βουλγαρία συμμορφώνεται με τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης, αλλά και το κατά πόσο ο εν λόγω Μηχανισμός λειτουργεί και πετυχαίνει τους στόχους του.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον Vigenin, είπε ότι είναι ρεαλιστικό να «δοθεί χρόνος» σε αυτές τις συζητήσεις. Καθώς η Βουλγαρία αναμένεται να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο 6μηνο του 2018, τόνισε ότι θα ήταν «λογικό» για τη Σόφια να έχει ενταχθεί στο Schengen μέχρι τότε.
«Ωστόσο μη με παρεξηγήσετε- δεν αναβάλλω τις αποφάσεις μέχρι το 2018. Λέω ότι μέχρι το 2018 αυτά τα θέματα θα πρέπει να έχουν επιλυθεί», είπε.
Αυτή την Τετάρτη θα δημοσιευθούν οι εκθέσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας από τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης.

Άσχημη πίεση
Μιλώντας στην EurActiv, Βούλγαροι διπλωμάτες τόνισαν ότι οι εκθέσεις του Μηχανισμού συχνά προκαλούν άσχημη πίεση, που βλάπτει το επενδυτικό κλίμα στη χώρα.
«Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ελλείψεις στην επιβολή του νόμου, γιατί θα πρέπει μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία να στιγματίζονται», ισχυρίστηκε ένα διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η Σόφια επιθυμεί την επιτήρηση των συστημάτων επιβολής του νόμου σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Τέτοιες ιδέες ήδη βρίσκουν τόπο, ως μέρος των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση του συστήματος Schengen.
Από την πλευρά της η Ρουμανία, παραμένει έτοιμη για ένταξη στο Schengen, αλλά δεν θα «παρακαλέσει» να της δοθεί ημερομηνία, καθώς έχει κουραστεί να της λένε συνεχώς «την επόμενη φορά».
«Είμαστε έτοιμοι για το Schengen όταν θα είστε και εσείς», είπε πρόσφατα στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ο Ρουμάνος υπουργός εσωτερικών, Radu Stroe, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έχει πέσει θύμα της ανόδου του λαϊκισμού σε κάποιες χώρες της ΕΕ.
  • Η Ρουμανία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο 6μηνο του 2019.
EurActiv.gr 
 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----------------

1 comment :

  1. Schengen bleibt außer Reichweite.... Reform-Bedarf. EU-Kommission attestiert Defizite bei Justiz und Rechtsstaatlichkeit.....

    Sieben Jahre nach dem Beitritt zur EU bereiten Bulgarien und Rumänien der Union nach wie vor Sorgen. Im aktuellen Fortschrittsbericht zur Reform von Justiz und Verwaltung, den die EU-Kommission am Mittwoch präsentierte, bekommt vor allem Bulgarien schlechte Noten. Es gebe hinsichtlich Rechtsstaatlichkeit, Korruptionsbekämpfung und Verfolgung des organisierten Verbrechens noch große Defizite.
    "Reformkräfte stärken"

    "Der Bericht macht deutlich, dass in Bulgarien die Reformkräfte gestärkt werden müssen", sagt Kommissionspräsident Jose Manuel Barroso. "Grundprinzipien wie die Rechtsstaatlichkeit und die Unabhängigkeit der Justiz müssen im Mittelpunkt einer langfristigen Reformstrategie stehen." Genau das hat die bulgarische Justizministerin Sinaida Slatanowa am Mittwoch auch umgehend versprochen. Sie gibt der Vorgängerregierung die Schuld für die Versäumnisse; seit vor sechs Monaten das jetzige, von Sozialisten dominierte Kabinett an die Macht kam, habe es schon Fortschritte gegeben, die von Brüssel auch schon positiv registriert worden seien.

    Die Kommission hat vermerkt, dass Bulgarien in den vergangenen eineinhalb Jahren seit dem letzten Bericht nur „einige wenige Fortschritte“ erzielt hätte: „Der Gesamtfortschritt ist nicht ausreichend und bleibt prekär.“ So habe es eine „Serie von Enthüllungen über politische Einflussnahme auf die Justiz“ gegeben; auch sei überführten Größen des organisierten Verbrechens die Flucht gelungen. Nur in Einzelfällen seien Gerichtsverfahren wegen Korruption oder organisierter Kriminalität zu Ende geführt worden.
    Abhängige Justiz

    Etwas positiver fällt die Bilanz zu Rumänien aus: Es habe „einige bedeutsame Schritte unternommen“, sagte Barroso. Die Wahrung der Unabhängigkeit der Justiz bereite der Kommission aber „immer noch Sorge“, ebenso der Widerstand gegen die Korruptionsbekämpfung.

    Die mangelnden Fortschritte dürften auch einen Schengen-Beitritt beider Länder weiter verzögern: Obwohl die technischen Voraussetzungen längst erfüllt sind, stellen sich einige EU-Staaten dagegen. Die Niederlande etwa wollen einer Erweiterung erst zustimmen, wenn es für beide Kandidaten zwei positive Fortschrittsberichte in Folge gegeben hat. Die nächsten Berichte soll es in einem Jahr geben.
    http://kurier.at/politik/ausland/bulgarienrumaenien-schengen-bleibt-ausser-reichweite/47.545.270
    22/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin