Wednesday, January 29, 2014

Σοσιαλιστές: Η Merkel δε θέλει ισχυρό Πρόεδρο της Κομισιόν

Καθώς η ακροδεξιά προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Jean-Christophe Cambadelis, προειδοποίησε για την άνοδο του εξτρεμισμού στις ερχόμενες Ευρωεκλογές. Δημοσίευμα της EurActiv Γαλλίας.
Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο ακόμη προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις ερχόμενες Ευρωεκλογές, σύμφωνα με έρευνα της Ifop, της μεγαλύτερης εταιρείας δημοσκοπήσεων στη χώρα.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ποσοστό 21% για το Εθνικό Μέτωπο, 21% για την κεντροδεξιά της αντιπολίτευσης και 18% για τους κυβερνώντες σοσιαλιστές και τα άλλα αριστερά κόμματα. Τα κόμματα του κέντρου παίρνουν 11% και οι Πράσινοι 7%.
Ο Jean-Christophe Cambadélis, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, είπε ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν αντίκτυπο στη λειτουργία της ΕΕ.

 «Αρχικά είναι η Ευρώπη αυτή που θα έπρεπε να ψηφίσει στις εκλογές», είπε. «Η ακροδεξιά θα είναι ισχυρή εάν υπάρχει μεγάλη αποχή. Εάν η ακροδεξιά καταφέρει να σχηματίσει μια ομάδα που θα μπλοκάρει τα πάντα, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν προβλήματα στη διαχείριση της ΕΕ. Θα προκαλέσει ένα κύμα διαφωνίας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα με τον κίνδυνο πολιτικής κρίσης», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, η νέα Ευρωβουλή ίσως έχει 100 ακροδεξιούς ευρωβουλευτές από τους συνολικά 751, όχι παραπάνω,
Ο κίνδυνος είναι «η ακροδεξιά να επιβραδύνει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, μια στιγμή που οι πολίτες τα χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ», προειδοποίησε.

Νίκη σοσιαλδημοκρατών 
Ωστόσο θεωρεί πως μια προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη είναι ακόμη πιθανή.
 «Πρέπει να έχουμε τις περισσότερες έδρες. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός συνασπισμού, ο οποίος πρέπει να είναι νόμιμος», είπε. «Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, κάτι που δεν ισχύει για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».
 «Εάν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κερδίσουν τις εκλογές, θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια προοδευτική συμμαχία που θα στηρίξει έναν κοινό υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν. Η πιο προφανής επιλογή θα είναι η συμφωνία με τους Πράσινους, που είναι πιο κοντά σε εμάς πολιτικά».
Ωστόσο δήλωσε ανήσυχος για τον τρόπο που θα οριστεί ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν.

Διαφορετικές ερμηνείες της Συνθήκης
Οι ηγέτες Κρατών και Κυβερνήσεων θέλουν να διατηρήσουν την αρμοδιότητα ορισμού του Προέδρου της Κομισιόν, όπως είχαν πάντοτε. Η Angela Merkel το κατέστησε σαφές ότι θέλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιλέξει τον επόμενο ηγέτη της Κομισιόν. Τον Ιανουάριο, ο Γάλλος Πρόεδρος François Hollande δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την υποψηφιότητα του Martin Schulz.
 «Πιστεύω στις συνθήκες αλλά και στις διαμάχες για την εξουσία», τόνισε ο Cambadélis.
 «Με ή χωρίς τη συνθήκη, εάν υπάρχει ένας σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος που έχει νομιμοποιηθεί με τις ψήφους των πολιτών, δεν βλέπω τον τρόπο που θα μπορούσαμε να του αρνηθούμε την Προεδρία τη Κομισιόν». 


Η Merkel θα δεχόταν «κάποιον άγνωστο Λιθουανό υποψήφιο»
Σύμφωνα με τον Cambadélis, αυτή η διαφορά ερμηνείας των ευρωπαϊκών συνθηκών εξηγεί το λόγο που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν έχει επιλέξει ακόμη τον υποψήφιό του για την Προεδρία της Κομισιόν.
 «Η Angela Merkel αρνείται έναν υποψήφιο του ΕΛΚ διότι σχεδιάζει να αρνηθεί τον υποψήφιο της Ευρωβουλής που θα θέλει να ηγηθεί της Κομισιόν. Πραγματικά έχουμε δύο διαφορετικές απόψεις εδώ. Η Καγκελάριος δε θέλει έναν ισχυρό Πρόεδρο της Κομισιόν, παρόλο που υπάρχουν τέτοιοι και εντός του ΕΛΚ. Σκέφτομαι τον Joseph Daul ή τον Michel Barnier …δεν υπάρχει έλλειψη φιλοδοξίας. Στο τέλος της ημέρας, θα αποδεχθεί κάποιον άγνωστο Λιθουανό υποψήφιο», υπογράμμισε.
 EurActiv.gr  

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin