Monday, January 27, 2014

Ολάντ στην Άγκυρα: Να ανοίξουν τα κεφάλαια που σχετίζονται με την δικαστική εξουσία

Οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ πρέπει να συνεχιστούν μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και σεβασμού, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι πρέπει να ανοίξουν νέα κεφάλαια που έχουν σχέση με την υπεροχή του δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι  η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αποφασιστεί με δημοψήφισμα στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ωστόσο είπε ότι μέχρι τότε δεν πρέπει να εμποδιστεί η διαπραγμάτευση ανά κεφάλαιο.

“Ιδιαίτερα τα κεφάλαια που σχετίζονται με την υπεροχή του δικαίου, το κράτος δικαίου, τον διαχωρισμό των εξουσιών, τα δικαιώματα, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης πρέπει να ανοίξουν. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, πρέπει να δούμε. Είναι δυνατόν να υπάρξει πρόοδος σε όλα αυτά τα θέματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι”, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Φρανσουά Ολάντ υπενθυμίζοντας ότι έχουν ανοίξει 14 από τα 35 κεφάλαια διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ανέφερε ότι “πότε πότε θα έρχονται και δύσκολα θέματα”. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι το θέμα της ημερομηνίας της ένταξης δεν ήρθε στην ημερήσια διάταξη και πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει  μια σειρά φόβοι σε αχρείαστα ζητήματα να προκαλούν αναταραχή”.

Από την πλευρά του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος. Ανέφερε ότι στο θέμα της ημερομηνίας ένταξης η Άγκυρα δεν βιάζεται “αλλά το σημαντικό είναι να μην εμφανίζονται εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας”. “Ελπίζουμε όλοι να μείνουν πιστοί στις υποσχέσεις τους”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Αμπτουλάχ Γκιουλ “δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση της πολιτικής σταθερότητας στην Τουρκία, υπάρχει μια ισχυρή εξουσία”. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία αντικρίζει με ικανοποίηση τη θετική στάση του Φρανσουά Ολάντ για την ενταξιακή πορεία Τουρκίας.

Για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στόχος είναι ο εμπορικός όγκος μεταξύ Γαλλίας Τουρκίας να φτάσει τα 20 δις ευρώ από 15 δις που είναι σήμερα. “Με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν φαίνεται πόσο έχουν προχωρήσει οι σχέσεις των δύο χωρών”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος επισημαίνοντας ότι ειδικά η συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας  και οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις σε πολλά ζητήματα. Ανέφερε ότι η επίσκεψή του η οποία είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου ύστερα από 22 χρόνια προσβλέπει στον μέλλον. “Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολύ σημαντική δυναμική, με πολιτικό ρόλο και έχει διασφαλίσει πολύ σημαντική οικονομική εξέλιξη”, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Για το συριακό, ο Γάλλος Πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας λέγοντας ότι έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για να μην υπάρξουν ανθρώπινα δράματα φιλοξενώντας τους Σύριους πρόσφυγες στα εδάφη της. Με την Γενεύη 2  μπορεί να διασφαλιστεί μια μεταβατική πολιτική περίοδος, είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Για τον νόμο που ψηφίστηκε στην Γαλλία με τον οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να το αφήσουν αυτό στους ιστορικούς. “Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε όλα τα αρχεία μας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι οι εργασίες που αφορούν την ιστορία μπορεί να είναι πικρές αλλά πρέπει να γίνουν.
onlycy.com

27/1/14
--
-

2 comments :

  1. Με δημοψήφισμα η απόφαση της Γαλλίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ...

    Να διασκεδάσει τους φόβους των Τούρκων ότι η Γαλλία θα αντιταχθεί σε ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια τη διήμερης επίσκεψής του, διαβεβαιώνοντας ότι οι Γάλλοι θα ερωτηθούν για το θέμα με δημοψήφισμα.

    «Δεν χρειάζεται να προσθέσω ότι ο γαλλικός λαός θα ερωτηθεί οπωσδήποτε», δήλωσε ο Ολάντ από την Άγκυρα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο Γκιουλ από την πλευρά του απάντησε ότι αναμένει από τη Γαλλία να μην εμποδίσει τη διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ. «Αναμένουμε ότι η Γαλλία δεν θα φέρει πολιτικά εμπόδια» στη διαδικασία αυτή, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Παράλληλα ο Ολάντ κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην «αποκατάσταση της μνήμης» όσον αφορά τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, τη γενοκτονία των οποίων δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

    «Η αποκατάσταση της μνήμης είναι πάντα επώδυνη, όμως πρέπει να γίνει», εκτίμησε ο γάλλος πρόεδρος.

    Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ψηφιστεί νόμος στη Γαλλία που να ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα κάνει το σωστό και τίποτα άλλο».

    «Δεν πρέπει να αναγκάζουμε τις επόμενες γενιές να ξαναζούν τα βάσανα που πέρασαν οι άνθρωποι 100 χρόνια πριν», απάντησε ο Γκιούλ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς».
    http://www.protothema.gr/world/article/348002/me-dimopsifisma-i-apofasi-tis-gallias-gia-tin-edaxi-tis-tourkias-stin-ee/
    27/1/14

    ReplyDelete
  2. Hollande says French will vote on Turkey’s EU bid in referendum...

    France’s President François Hollande on Monday said the French will vote in a referendum on Turkey’s bid to join the European Union.

    “No need to stoke fears. The French people will [in] any case be consulted,” he said during a press conference with his Turkish counterpart Abdullah Gul on his first day of a state visit to Turkey.

    The comment comes after Gul asked France not to block the country’s membership ambitions.

    (FRANCE 24 with AFP)
    http://www.france24.com/en/20140127-hollande-france-eu-bid-turkey-referendum-vote/
    27/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin