Friday, January 3, 2014

Οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει σε πιο βαθύ αδιέξοδο. -Γιαννάκης Ομήρου

Οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε λύση αλλά αντίθετα οδήγησαν σε πιο βαθύ αδιέξοδο και τέλμα το κυπριακό, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΔΕΚ Αθηένου για την κοπή της βασιλόπιτας, ο κ. Ομήρου είπε πως «η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία κορυφώθηκαν και η Τουρκία παρουσιάζεται ως ουδέτερος τρίτος, ως η αθώα περιστερά η οποία μάλιστα επείγεται για λύση».
«Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και περιφρονεί βάναυσα και προκλητικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες αρνούμενη να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις».


Συνέχισε λέγοντας πως «είναι ταυτόχρονα μη αποκρυβόμενη η μεθόδευση για επιβολή λύσης στο κυπριακό, με αξιοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο», σημειώνοντας πως «οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν για την έναρξη οποιονδήποτε νέων διαπραγματεύσεων, δεν πρέπει να έχουν απλώς διακηρυκτικό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο».

Είπε ακόμα πως το ΚΣ ΕΔΕΚ έχει επανειλημμένα καταθέσει απόψεις όπως  τη διαμόρφωση σαφούς και μη επιδεχόμενης οποιασδήποτε αμφισβήτησης διαπραγματευτικής βάσης και έναρξη συνομιλιών χωρίς αυτή την προϋπόθεση και χωρίς τη γεφύρωση των χασμάτων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού θα αποτελέσει επανάληψη του λάθους που διεπράχθη το 2008 κατά  παραβίαση της συμφωνημένης επιστολής Γκαμπάρι.

«Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις έχουν αποδείξει ότι η τουρκική πλευρά επιμένει σε τριπλή κυριαρχία και τριπλή ιθαγένεια. Ως εκ τούτου καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει όλα τα προσχέδια εγγράφων που έχει καταθέσει αφού περιέχουν επικίνδυνες εκπτώσεις», συμπλήρωσε.

Επίσης, ανέφερε πως το κόμμα του κατέθεσε απόψεις όπως η διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του κυπριακού στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, ο διαχωρισμός της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και η απόσυρση των υποχωρήσεων που υπήρξαν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις και σαφής θέση ότι το έγγραφο Ντάουνερ των λεγόμενων συγκλίσεων δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε διαπραγματευτική βάση, ούτε χρήσιμο υλικό σε οποιανδήποτε διαπραγμάτευση.

«Το θέμα της κατά προτεραιότητα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της δεν συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόσο η συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 όσο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 του 1984 και 789 του 1992 προβλέπουν με σαφήνεια και κατά τρόπο επιτακτικό την επιστροφή της Αμμοχώστου ως ένα πρώτο βήμα επίδειξης βούλησης από την Τουρκία, για τη συνολική λύση του Κυπριακού», σημείωσε.

Κατέληξε λέγοντας πως «θέματα όπως το έγκλημα του εποικισμού, της καταστροφής της θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, της αλλοίωσης των τοπωνυμιών, της παραβίασης των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και του σφετερισμού των Ελληνοκυπριακών περιουσιών, μπορούν και πρέπει να τίθενται ως ξεχωριστά ζητήματα που παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες».

onlycy.com
3/1/14

1 comment :

  1. Η τουρκοκυπριακή πλευρά απέρριψε την ελληνοκυπριακή πρόταση για κοινή διακήρυξη.....

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την κοινή διακήρυξη για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε στην τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η πληροφόρηση για την απόρριψη της πρότασης από τους Τουρκοκυπρίους προήλθε από τα Ηνωμένα Έθνη, που ανέφεραν επίσης ότι δεν δόθηκε καν αντιπρόταση.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο την Τετάρτη, στις 9:30 το πρωί, για ανασκόπηση των εξελίξεων και λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει αδιέξοδο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και πρόσθεσε πως «επιβεβαιώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

    Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο στη συνεδρία του την Τετάρτη θα πρέπει να μελετήσει και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία, που όπως ανέφερε «θα επηρεάσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και το Κυπριακό».

    Πρόσθεσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, σε συνεδρίαση την προσεχή Τρίτη, θα μελετήσει το όλο θέμα επισταμένα και θα διαμορφώσει άποψη για τον τρόπο που οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν το Κυπριακό.
    - See more at: http://www.onlycy.com/428478
    3/1/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin