Thursday, January 30, 2014

Μήνυμα Ευ. Βενιζέλου στην ΠΓΔΜ. -«Στο Βουκουρέστι η Ελλάδα δεν διατύπωσε κανενός είδους βέτο, γιατί δεν επιβάλλεται τέτοιου είδους συμπεριφορά»


 -
Η ΠΓΔΜ οφείλει να κάνει «απτά βήματα» αν θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου. «Η κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχεται το Βόρεια Μακεδονία και δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την πολιτική», υπογράμμισε ο Π. Καμμένος, προειδοποιώντας ότι «ο γεωγραφικός προσδιορισμός καταλήγει σε εθνικό προσδιορισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς «θα γίνει μόνο όταν εκπληρωθούν τα γενικά κριτήρια που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη», όπως ο σεβασμός της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της περιφερειακής σταθερότητας και των σκοπών που έχουν η Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα δεν προβάλει αντιρρήσεις για την ένταξη σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ επειδή είναι το θέμα του ονόματος και θέλουμε να επιβάλουμε αλλαγή του», είπε ο Ευ. Βενιζέλος υπενθυμίζοντας ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία της 1ης Μαρτίου 2013 που είναι όρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που περιμένει ''απτά βήματα'', έτσι αναφέρει, στην κατεύθυνση αυτή».

Ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με οποιαδήποτε χρήση του ονόματος και πρότεινε να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή να γίνει δημοψήφισμα. «Είτε θα έπρεπε η Ελλάδα να προσφύγει στη Χάγη είτε να καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνια. Τι να κάνεις μία συμφωνία όταν χρησιμοποιείται μόνο από τη μία πλευρά, και μάλιστα όταν αποτελεί η συμφωνία και ήττα της Ελλάδας;», ρώτησε και εκτίμησε πως «η θέση της κυβέρνησης Σαμαρά είναι η παραχώρηση του όρου Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι η συζήτηση στις συναντήσεις με Νίμιτς επικεντρώνεται στο όνομα Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

  • Ο Ευ. Βενιζέλος απέρριψε την πρόταση για δημοψήφισμα υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα επιχείρημα που εμμέσως διατυπώνει διεθνώς μόνο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι για να ενισχύσει το επιχείρημά του ότι δεν μπορεί να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας». «Είναι υπεκφυγή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναβαθμίσει το επιχείρημά του μιλώντας εμείς για δημοψήφισμα», συμπλήρωσε ο υπουργός.
  • Για την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε ότι «θα σήμαινε ανατροπή του διεθνούς πλαισίου χωρίς να βλέπω το όφελος» και «θα δίνουμε εξηγήσεις γιατί θέτουμε σε αμφισβήτηση το διεθνές νομικό πλαίσιο». Τόνισε ότι στη Βουλή, όπως προκύπτει από τις θέσεις των κομμάτων, υπάρχει «ευρύτατη συναίνεση» στο θέμα και κάλεσε και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να συμμετέχουν σε αυτή.

 Ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στο βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι, όταν η ΠΓΔΜ ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους πρότεινε να γίνει δεκτή η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα ΠΓΔΜ και η απάντηση του Καραμανλή ήταν όχι. Αυτή είναι η πάγια θέση της Ελλάδος». «Υπήρχαν ενδοτικές κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση Σημίτη, που υπέγραψαν την ενδιάμεση συμφωνία», πρόσθεσε.
«Στο Βουκουρέστι η Ελλάδα δεν διατύπωσε κανενός είδους βέτο, γιατί δεν επιβάλλεται τέτοιου είδους συμπεριφορά», απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν άλλες χώρες στην περιοχή, μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που έχουν διμερή ζητήματα με την ΠΓΔΜ απείρως σοβαρότερα από του ονόματος», όπως η Βουλγαρία η οποία θέτει ζητήματα ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας, αλυτρωτισμού, σεβασμού γεγονότων και καταστάσεων. Αυτή η ομάδα χωρών «εμφανίσθηκε και στη σύνοδο του 2008 και σε κάθε άλλη σύνοδο που ετέθη ζήτημα ανοικτών θυρών», συμπλήρωσε.
newsroom naftemporiki.gr
naftemporiki.gr
30/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin