Thursday, January 9, 2014

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ στους τομείς των αρμοδιοτήτων του παρουσίασε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας στους δημοσιογράφους, εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ, στο Ζάππειο

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ στους τομείς των αρμοδιοτήτων του παρουσίασε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας στους δημοσιογράφους, εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ, σήμερα το απόγευμα στο Ζάππειο.
Ο κ. Δένδιας αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες του τομέα ευθύνης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και σας ευχόμαστε καταρχήν κάθε επιτυχία και στο δικό σας έργο. Γνωρίζετε ότι θεωρούμε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν μία άρρηκτη σχέση, βασιζόμενη σε μία ιστορία και σ’ έναν πολιτισμό που στην πραγματικότητα έχουν δώσει το όνομά της στην Ευρώπη. Και από χθες, η Ελλάδα έχει αναλάβει και επίσημα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πέμπτη φορά, σε μία από τις σημαντικές περιόδους της Ε.Ε.

Από την μία πλευρά βεβαίως το Ευρωκοινοβούλιο έχει μειωμένη θητεία, αλλά από την άλλη πλευρά είναι εξαιρετικά σημαντική περίοδος, διότι είναι περίοδος ευρωπαϊκών εκλογών και άρα θα επηρεάσει η προεδρία αυτή και την αντίληψη των ευρωπαίων πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα μεγάλα ζητήματα που την απασχολούν. Αυτό μας δίνει τη δύναμη, αλλά μας δημιουργεί και την υποχρέωση να δουλέψουμε σκληρά.
Κυρίες και κύριοι,
Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την χθεσινή επίσημη τελετή έναρξης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρήθηκε ποτέ. Γιατί είναι μια ένωση ανθρώπων με βάση την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, με κοινές αρχές και αξίες.
Στον ειδικότερο τομέα της Ασφάλειας, της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων διανύουμε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, με σημαντικές εξελίξεις, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στην ευρύτερη περιοχή, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας έχει θέματα ασφάλειας και σταθερότητας. Και βεβαίως υπάρχουν και εσωτερικά ζητήματα, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που γίνονται ώστε να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη. Είναι το μέγα ζητούμενο. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς ασφάλεια η οικονομική ανάκαμψη είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι, όσον αφορά το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, η αναγνώριση της υπάρχουσας κατάστασης. Υπάρχει πλήρης αντίληψη του ευρύτερου περιβάλλοντος, το οποίο λειτουργεί ενισχυτικά για τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης νομίζω είναι σαφές σε όλους ότι οι μεταναστευτικές ροές ασκούν πίεση στα κράτη της περιφέρειας της Ένωσης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η ελληνική προεδρία, λοιπόν, θα επικεντρώσει όλες τις προσπάθειες της στην εξέταση όλων των παραμέτρων της μεταναστευτικής πολιτικής με διττό στόχο. Αφενός μεν να μετριάσει τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης σε σχέση με την οικονομική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα των Κρατών Μελών, αλλά και στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να διευκολύνει την νόμιμη μετανάστευση με κριτήριο τη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων μας είναι και η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο θα εργαστούμε, για να προωθήσουμε σημαντικά θέματα όπως την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν εξαιτίας των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την ενίσχυση των προσπαθειών για μία αποτελεσματική κοινή ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών.
Ταυτόχρονα, θα εργασθούμε με στόχο την επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης -τη στρατηγική αντίδραση- και θα δοθεί έμφαση σε μέτρα που αφορούν -εκτός από τη στενή έννοια της παράνομης μετανάστευσης- στις πολιτικές πρόληψης και αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, στα θέματα επανεισδοχής και επιστροφών, καθώς και στα θέματα καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και την οικοδόμηση θεσμικής ικανότητας για διαχείριση των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τις χώρες προέλευσης μεταναστών όσο και με τις τρίτες χώρες διέλευσης μεταναστών.
Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα, τονίζει ιδιαίτερα την εξωτερική διάσταση του τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και την ανάγκη στενής συνεργασίας με τρίτες χώρες σε όλα τα θέματα: Στο άσυλο, στην επανεισδοχή, στη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών, στη νόμιμη μετανάστευση, στη διαχείριση των συνόρων, στις συμφωνίες διευκόλυνσης των θεωρήσεων. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να βασίζεται βεβαίως στην αρχή της αιρεσιμότητας, στη μορφή « more for more ».
Επιπροσθέτως, προσπάθειες θα επικεντρωθούν για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου και σε σχέση με τον κανονισμό για την θέσπιση κανόνων και κατευθυντηρίων γραμμών για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα, σε σχέση με τη νομοθετική δέσμη ‘έξυπνα σύνορα’. Για τα θέματα που αφορούν τη θάλασσα θα σας μιλήσει σε λίγο ο συνάδερφος και φίλος μου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Η ελληνική προεδρία επίσης θα προωθήσει την πρακτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινού Συστήματος Ασύλου, με ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης προς τα Κράτη-Μέλη εκείνα των οποίων τα συστήματα ασύλου βρίσκονται υπό ιδιαίτερη πίεση, σε σχέση με τις υποχρεώσεις τις απορρέουσες από τις διεθνείς συνθήκες και την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τους διάφορους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, FRONTEX , EASO και UNCHR , IOM κ.α., καθώς και τις Μ.Κ.Ο.
  • Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινού Συστήματος Ασύλου ( CEAS ) μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν συμπληρωθεί από μέτρα δ ίκαιης κατανομής των βαρών ( burden sharing ), στους τομείς του ασύλου, τη διαχείριση των ροών αλλά και τη διαχείριση των συνόρων.
  • Κατά τη δική μας άποψη, σε σχέση με αυτό το θέμα είναι ουσιαστικής σημασίας παράγων να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός κατανομής, μεταξύ των Κρατών-Μελών, αυτών που ζητούν άσυλο, καθώς και των μεταναστών, των οποίων η επιστροφή στις χώρες προέλευσης καθίσταται μη εφικτή . Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να βασίζεται σε κριτήρια όπως πληθυσμός, η έκταση, το ΑΕΠ, η δυνατότητα ενσωμάτωσης των μεταναστών στην κοινωνία της χώρας του κράτους μέλους κλπ.
Η ενίσχυση της κοινής μας πολιτικής σε αυτά τα θέματα είναι σημαντικότατη παράμετρος. Γνωρίζετε επίσης ότι το 2014 λήγει το πρόγραμμα της Στοκχόλμης, περιόδου 2010-14. Η Ελληνική Προεδρία λοιπόν, θα εστιάσει στην προσπάθεια διαμόρφωσης των στρατηγικών στόχων που θα καθορίσουν τις προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την περίοδο μετά τη Στοκχόλμη.
Θεωρούμε ότι οι νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές (post - Stockholm / μετα-Στοκχόλμη) θα πρέπει να διέπονται από τις αρχές της αλληλεγγύης, της συνυπευθυνότητας, της αναλογικότητας, των αρχών που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ιδίως για τα Kράτη Μέλη που πλήττονται αρνητικά σε διάφορους τομείς.
Τον Ιούνιο του 2014 θα παραδώσουμε τη σκυτάλη στην ιταλική προεδρία, έχοντας υλοποιήσει με επάρκεια τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει και συμφωνούμε. δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία εποικοδομητική συνέχεια.
Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη μας χρειάζεται όλους, στο πλαίσιο του πιο αξιόλογου ιστορικού εγχειρήματος ειρηνικής συνύπαρξης και κοινής πορείας λαών. Ίσως έχει έρθει ο καιρός, από μια συμπαράταξη εταίρων να προωθηθούμε προς τη δημιουργία μιας πραγματικά ευρωπαϊκής οικογένειας.
Σας ευχαριστώ πολύ». 
 mopocp.gov.gr
9/1/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin