Thursday, January 30, 2014

ΗΠΑ προς Σκόπια: Πρώτα λύση στο θέμα της ονομασίας και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή φέτος στη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, καθώς η Ελλάδα έχει την Προεδρία της ΕΕ, τόνισε ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Hoyt Yee, σε διήμερη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ.
«Προτιμάμε να κοιτάμε μπροστά και όχι προς τα πίσω, και να δούμε τι είναι πιθανό φέτος, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή αφού η Ελλάδα έχει την Προεδρία της ΕΕ», είπε ο Yee μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Gjorge Ivanov και Πρωθυπουργό Nikola Gruevski.

«Είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές που θέλουν να βρουν μια λύση στο ζήτημα να σκεφτούν καλά τις πιθανότητες, όπως και την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.
Δεν χρειάζονται «τρίτοι» 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα άμεσης παρέμβασης των ΗΠΑ ή της ΕΕ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, ο Yee το απέκλεισε, λέγοντας ότι ο ρόλος της χώρας του είναι «υποστηρικτικός». 
«Θα εργαστούμε μαζί για να βρούμε τον πραγματικό συνδυασμό… δεν εναπόκειται στις ΗΠΑ ή την ΕΕ ή σε κανένα άλλο τρίτο μέρος να βρει και να επιβάλει μια λύση, αλλά στους δύο άμεσα εμπλεκόμενους- την Ελλάδα και την "FYROM"***», είπε, συμπληρώνοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία. 
Τέλος, αναφορικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι πρώτα θα βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας και εν συνεχεία η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στους κόλπους του.

Απόψεις

«Το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ειδικά μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ δεν ήταν το θέμα της ονομασίας», είπε πρόσφατα ο Έλληνας ΥΠΕΞ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο ΕΕ-Σερβίας στις Βρυξέλλες. «Το πρόβλημα είναι η αποδοχή των ευρωπαϊκών αξιών και η πλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης», τόνισε, προσθέτοντας ότι μιλά με την «ιδιότητα του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ», που εκπροσωπεί τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
http://euractiv.gr/dieyrynsi/ipa-pros-skopia-prota-lysi-sto-thema-tis-onomasias-kai-meta-entaksi-sto-nato
 



[Asked as to whether he talked to prime minister Nikola Gruevski about concrete proposals in relation to the name dispute with Greece, he underlined that “there haven’t been concrete proposals and all parties must think of the possibilities and the need to find a solution, while USA will support this process”. He stressed that USA backs the accession of the country in the NATO and EU and that this process doesn’t have time limits.]




1 comment :

  1. Хил: F.Y.R.O.M. се однесува и треба да биде прифатена како НАТО-членка....

    Треба да се посвети поголемо внимание на источното крило на НАТО, а особено треба да се врати вниманието на ситуацијата на Балканот. Отсекогаш сум верувал дека FYROM, која се однесува како НАТО-земја, треба и да биде прифатена како таква.

    Ова го вели Кристофер Хил, [поранешен амбасадор] во FYROM и заменик помошник-државен секретар за источноазиски и пацифички прашања, во интервју за Гласот на Америка на FYROMски јазик....................http://www.sitel.com.FYR/FYR/hil-fyrom-se-odnesuva-i-treba-da-bide-prifatena-kako-nato-chlenka
    21/3/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin