Thursday, January 23, 2014

Βενιζέλος προς Σκόπια: Σεβαστείτε τις ευρωπαϊκές αξίες

Το μοναδικό εμπόδιο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ είναι η έλλειψη σεβασμού στις ευρωπαϊκές αξίες, τόνισε χθες (21 Ιανουαρίου) ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κ Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ειδικά μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ δεν ήταν το θέμα της ονομασίας», είπε ο κ Βενιζέλος, που μίλησε στο συνέδριο ΕΕ-Σερβίας στις Βρυξέλλες
«Το πρόβλημα είναι η αποδοχή των ευρωπαϊκών αξιών και η πλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης», είπε, προσθέτοντας ότι μιλά με την «ιδιότητα του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ», που εκπροσωπεί τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΠΓΔΜ είναι επίσημα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 2005 και έχει λάβει θετική σύσταση από την Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο δεν έχει καταφέρει να τις ξεκινήσει εξαιτίας της έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ.
Τα Σκόπια θεωρούν πως ο μόνος λόγος που μπλοκάρεται η ένταξή τους στην ΕΕ είναι η άρνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί το όνομα «Μακεδονία». Ωστόσο οι λόγοι φαίνεται να είναι βαθύτεροι.
Τα τελευταία συμπεράσματα του Συμβουλίου και η αξιολόγηση της Κομισιόν εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη δημοκρατική πρόοδο της χώρας. Οι εκθέσεις αναφέρθηκαν σε «θολή» διάκριση μεταξύ κομμάτων και κράτους, επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, με πολλούς διπλωμάτες μάλιστα να κάνουν λόγο για «βήματα προς τα πίσω».
-------
>>Διαβάστε επίσης: Εξαντλείται η υπομονή της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ

>> Αντιπολίτευση ΠΓΔΜ: Ο Gruevski χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας για να δημιουργήσει εσωτερικούς εχθρούς
----
>>Για την ονομασία ‘FYROM’:Το Γραφείο Τύπου του José Manuel Barroso «ζήτησε συγνώμη»

>>ΠΓΔΜ: Η ελευθερία του Τύπου σε ιστορικό χαμηλό. -FYROM news

------------

Οι απόψεις σχετικά με το λόγο που η Ελλάδα μπλόκαρε το ευρωπαϊκό μονοπάτι της ΠΓΔΜ το 2008 είναι διχασμένες, ωστόσο πολλοί θεωρούν τις ενέργειες του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, που ανέλαβε την εξουσία το 2006, ως «ωμές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας».
Η ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο των Σκοπίων [Δείτε σχετική φωτογραφία της EurActiv.gr ΕΔΩ], η μετονομασία δρόμων σε «Μέγας Αλέξανδρος» και η χρήση ενός χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» με την παρουσία του πρωθυπουργού, Nikola Gruevski, θεωρούνται από την Αθήνα ως «αλυτρωτικές» διεκδικήσεις επί του εδάφους και την ιστορία της.
Η Σερβία στο ρόλο διαμεσολαβητή;
Ερωτηθείς από την EurActiv εάν το Βελιγράδι θα μπορούσε να δράσει ως διαμεσολαβητής στις σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων, τώρα που η Σερβία έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Σέρβος Πρωθυπουργός, Ivica Dačić, φάνηκε έκπληκτος. Ωστόσο δεν απέρριψε την ιδέα.

«Θέλετε να βοηθήσουμε σε αυτή τη διαμάχη; Μην μας εμπλέκετε σε αυτό, σας παρακαλώ!», είπε αστειευόμενος.

«Ωστόσο φυσικά θέλουμε μια αποδεκτή λύση. Έχουμε αρκετά δικά μας προβλήματα, αλλά χαίρομαι που μας ζητάτε να συνδράμουμε, δείχνει μια αλλαγή. Στο παρελθόν κανείς δεν θα μας ζητούσε να βοηθήσουμε πουθενά, απλά θα μας έλεγαν να μείνουμε απέξω», συνέχισε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «εάν οι φίλοι και τα αδέρφια μας», δείχνοντας τον Έλληνα Υπουργό, «μας ζητήσουν να εμπλακούμε, φυσικά μπορούμε να προσφέρουμε την καλή μας θέληση».
-----------------------------

Oρόσημα

  • 12 Φεβρουαρίου 2014: Επίσκεψη του Richard Howitt στην ΠΓΔΜ

Απόψεις

Ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Richard Howitt, εισηγητής της Ευρωβουλής για την ΠΓΔΜ, είπε:  
«Το ελληνικό ΥΠΕΞ με διαβεβαίωσε ότι θα υλοποιήσει την Ελληνική Προεδρία αντικειμενικά σχετικά με τα Σκόπια εκ μέρους της ΕΕ συνολικά».
«Τους ζητώ να πάνε παραπέρα, βλέποντάς το ως ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να κάνουν πραγματικές και ειλικρινείς προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία, και να εργαστούν πάνω σε μια λύση ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».
 «Η Ευρωβουλή συμφώνησε σε ψήφισμα την Τρίτη (21 Ιανουαρίου) που καλεί την «Ελληνική Προεδρία της ΕΕ να γίνει πλεονέκτημα και όχι εμπόδιο, υπό το φως της μακρόχρονης διαμάχης για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων». 
 EurActiv.gr  
 



1 comment :

  1. Επίσκεψη Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Στρασβούργο. Συμμετοχή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (4-5.02.2014)....

    ......
    Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, παρέμβαση για την αναγκαιότητα θέσπισης φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου ομιλίες για το θέμα των Σύρων προσφύγων στα βουλγαρικά σύνορα, τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι, καθώς και για τις εκθέσεις προόδου για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Μαυροβούνιο......http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/episkepse-antiproedrou-tes-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelou-sto-strasbourgo-summetokhe-sten-olomeleia-tou-europaikou-koinobouliou-4-5022014.html
    2/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin