Thursday, January 23, 2014

Κύπρος: Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. -Εφόσον κατέχουν δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας.

Ανοίγει ο δρόμος για την συμμετοχή των Τουρκοκύπριων στις εκλογές του Μαΐου, με βάση σημερινή απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης.Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση του νόμου για την εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να γίνεται αυτόματα εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για εκλογείς όλων των πολιτών της Δημοκρατίας.

Η νέα αυτή διάταξη ισχύει και για εκείνους τους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.
Αυτοί έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν δυνάμει του άρθρου 4 του Νόμου εφόσον κατέχουν δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι «αυτή η απόφαση αφορά και τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις επόμενες Ευρωεκλογές. Είναι μια ισότιμη συμμετοχή για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό το νομοσχέδιο οδεύει προς την κατάθεσή του στη Βουλή για έγκριση».

Το υπουργικό συμβούλιο εξάλλου ενόψει Ευρωεκλογών ενέκρινε την τροποποίηση του βασικού νόμου για να καταστεί δυνατή η αυτεπάγγελτη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όσων αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.

 ethnos.gr
23/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

1 comment :

  1. Κατεχόμενα: Απορρίπτουν τη συμμετοχή Τ/κ στις εκλογές για Ευρωβουλή....Κοινή παρέμβαση των κομμάτων, θέλουν χωριστές εκλογές…

    Λευκωσία: Δεν αποδέχονται τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μάιου, απορρίπτοντας την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θέση της τουρκικής πλευράς επί του θέματος ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου της λεγόμενης Προέδρου της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ, του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος-Ενωμένες Δυνάμεις, Οζκάν Γιοργκατζίογλου, του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος-Εθνικές Δυνάμεις Σερντάρ Ντενκτάς και του ηγέτη του Κοινοτικού Δημοκρατικού Κόμματος Τζεμάλ Όζγιγιτ. Η Σιμπέρ μιλώντας εκ μέρους όλων, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να καθορίσει ποιοι θα είναι οι Τουρκοκύπριοι αντιπρόσωποι στο Ευρωκοινοβούλιο. Διαβάζοντας τη δήλωση στη συνέντευξη Τύπου η «Πρόεδρος» της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ ανέφερε ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική θέληση των Τουρκοκυπρίων.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα είναι καλά ενήμερη ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι «μία ανεξάρτητη πολιτική οντότητα από τους Ελληνοκυπρίους». «Είναι γι' αυτό τον λόγο που τα πολιτικά κόμματα που υπέγραψαν όλα τη δήλωση αυτή βρίσκουν την εφαρμογή της απόφασης που λήφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά για τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου σαν απαράδεκτη. Οι αρχηγοί του CTP-BG, του DP-UG και του TDP συνήλθαν χθες και έφεραν στην προσοχή της διεθνούς κοινότητας καθώς επίσης και τα σχετικά μέρη ότι η τουρκοκυπριακή αντιπροσώπευση στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί μόνο να είναι δυνατή μέσω των δημοκρατικών εκλογών που αντικατοπτρίζουν την πολιτική θέληση του τουρκοκυπριακού 'λαού'».

    «Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων μας για μια ακόμη φορά θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία αυτή για να το καταστήσουν σαφές, ότι η διευθέτηση αυτή που έγινε από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να αντιπροσωπευθούν εντός του Ευρωκοινοβουλίου», είπε.......- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/183600/katechomena-aporriptoun-ti-symmetochi-tk-stis-ekloges-gia-evrovouli#sthash.SkFo3pDJ.dpuf
    4/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin