Thursday, January 9, 2014

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Α.Π.Θ Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου μετά τη συνάντησή τους


-
ΥΠΕΞ, 9/1/14
-
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παναγιώτατε, είναι μεγάλη τιμή που μας επισκέπτεστε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Είναι μεγάλη χαρά για εμένα που με προσκαλέσατε και με τιμήσατε με την πρόσκλησή σας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η παρουσία σας, χθες, στην τελετή έναρξης της Προεδρίας προσέδωσε σε αυτή αυξημένο κύρος και αυτό το σημείωσαν ιδιαιτέρως και ο κ. Van Rompuy και ο κ. Barroso. Έχουμε αυξημένες δυνατότητες στο εξάμηνο αυτό και ελπίζω να τις αξιοποιήσουμε και προς όφελος της εκκλησιαστικής διπλωματίας, η οποία είναι πάντα πολύ σημαντική.


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Ευχαριστώ, Εξοχότατε. Εκφράζω για μία ακόμη φορά τη μεγάλη χαρά, συγκίνηση και ικανοποίηση, γιατί η τιμητική πρόσκληση του κ. Πρωθυπουργού να παραστώ στην έναρξη της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω για μία ακόμη φορά στην Αθήνα, στην Ελλάδα και να συναντήσω προσφιλή πρόσωπα, από την ηγεσία και από τον λαό της Ελλάδας και να μεταφέρω την ευλογία και τη στοργή και το ενδιαφέρον, το ειλικρινές και γνήσιο της Μητρός Εκκλησίας για τον ελληνικό λαό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός σήμερα.

Πιστεύω και εύχομαι, ότι η Ελληνική Προεδρία, που όλοι μαζί, επισήμως, εγκαινιάσαμε χθες το βράδυ, θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να υπερβεί ακόμα πιο σύντομα και πιο επιτυχημένα τις παρούσες δυσκολίες, χάρη στην ενεργό δράση της Κυβερνήσεως, του κ. Πρωθυπουργού, του κ. Αντιπροέδρου, της φίλτατης Εξοχότητας, και να δώσει η Ελλάδα τη δική της μαρτυρία και τη δική της συμβολή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Όλη η Ευρώπη είναι μια μεγάλη οικογένεια, κάθε οικογένεια έχει τα προβλήματά της, είναι φυσικό η ευρωπαϊκή οικογένεια να έχει τα δικά της, αλλά με ζήλο, με προσπάθεια, με ενότητα, με ομοψυχία, αυτά θα υπερπηδηθούν και θα βαδίσουμε προς ένα καλύτερο αύριο.

Οι ευχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Εξοχότατε, είναι πάντοτε μαζί σας. Η προσωπική μας φιλία, η οποία χρονολογείται από πολλών ετών, υπάρχει και θα υπάρχει πάντοτε. Η εκτίμησή μου για το διακεκριμένο πρόσωπό σας, για την επιστημοσύνη σας, για τη λογιότητά σας, για την αγάπη σας προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όλα αυτά είναι δεδομένα, εγνωσμένα και τα εκτιμούμε πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, Παναγιώτατε. Έχουμε ανάγκη και από την ευλογία σας και από τις προσευχές σας και αυτά που είπατε αντηχούν, πράγματι, και τη δική μας αντίληψη για το πνεύμα της Ελληνικής Προεδρίας και τους στόχους της. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
mfa.gr
9/1/14
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin