Sunday, January 5, 2014

Απογοήτευση για τη στάση της Ε.Ε. και του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Την απογοήτευσή του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος κάλεσε την πολιτική ηγεσία «να τους ξεσκεπάσει». Ανέφερε, δε, ότι δεν γνωρίζει τη διπλωματική γλώσσα, αλλά διαθέτει το θάρρος να πει «τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη».

«Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι από τη στάση τους. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν τη θέση μας για σωστή βάση έναρξης των συνομιλιών» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας πως η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε κοινό ανακοινωθέν αποσκοπεί στην αποτροπή μιας μελλοντικής απόσχισης των Τουρκοκυπρίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι δεν προτίθεται να ποδηγετήσει την πολιτική ηγεσία, την οποία πιστώνει με μυαλό και πατριωτισμό και η οποία οφείλει να πράξει το καθήκον της.


  • Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να συνεχίζεται η διαβούλευση για διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, μετά την απόρριψη από την τουρκική πλευρά και της τελευταίας πρότασης που κατέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.


  • Επισήμανε ότι το Εθνικό Συμβούλιο, στην επερχόμενη συνεδρίασή του την ερχόμενη Τετάρτη, θα πρέπει να συζητήσει με στόχο τη διαμόρφωση νέας εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό και εγκατάλειψη των αναποτελεσματικών χειρισμών του παρελθόντος.     


«Η τουρκική πλευρά είναι προφανές ότι απαιτεί ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα, το οποίο θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί, όπως είναι γνωστό, επιμένει σε παρθενογένεση και όχι σε μετεξέλιξή της» είπε ο κ. Ομήρου.

Ο σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται στην Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου για να συνεχίσει τις προσπάθειες για ετοιμασία κοινού ανακοινωθέντος, προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον γενικό γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Χρύσα Λουγιάκη

zougla.gr
5/1/14 
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ: Να μην συνεχιστεί η διαβούλευση για κοινό ανακοινωθέν....

    Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να συνεχίζεται η διαβούλευση σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος μετά την απόρριψη και της τελευταίας πρότασης, από την τουρκική πλευρά, που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.



    Η τουρκική πλευρά, είπε, είναι προφανές ότι απαιτεί τρικέφαλο κυριαρχία, τριπλή ιθαγένεια και συνεπώς ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα, το οποίο θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί όπως είναι γνωστό – σημείωσε - επιμένει σε παρθενογένεση και όχι σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.



    Ο κ. Ομήρου, μιλώντας στο Σωματείο Κινήματος στη Χλώρακα κατά την κοπή της βασιλόπιττας, ανέφερε πως «ήρθε η ώρα υπό το φως και αυτών των δεδομένων για μια ριζική αναδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».



    Επιτέλους, πρόσθεσε, «40 χρόνια μετά την εθνική τραγωδία του 1974, 40 χρόνια τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, 40 χρόνια άκαρπων αναποτελεσματικών στείρων και αδιέξοδων χειρισμών θα πρέπει να μας έχουν συνετίσει».



    Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία, τόνισε, σημειώνοντας πως αυτήν θα πρέπει να θέσουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με αυτήν θα πρέπει να συνομιλήσουμε για τη λύση του Κυπριακού γιατί, - όπως είπε- «δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα αποφασίσουν για την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα απομακρύνουν τους έποικους, δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα δεχτούν την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αλλά είναι η Τουρκία».



    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία, στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή του οργανισμού των ΗΕ, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας ασφαλώς και όχι των κοινοτήτων θα πρέπει να συνέλθει για να αποφασίσει για όλα αυτά τα ζητήματα.



    Συνεπώς, κατέληξε, το Εθνικό Συμβούλιο καλείται να μπει σε μια διαδικασία συζήτησης και απόφασης για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των άνευρων και αναποτελεσματικών χειρισμών του παρελθόντος.
    http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=254381&-V=articles
    5/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin