Friday, January 10, 2014

ΥΠΕΞ: Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην Agence Europe και στη δημοσιογράφο Camille Gessant. -Οι προτεραιότητές όσον αφορά τη διεύρυνση

ΥΠΕΞ, Παρασκευή, 10 Ιανουάριος 2014
-
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιές είναι σε γενικές γραμμές οι κύριες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι κατά μεγάλο μέρος αυτές που επιβάλει η σημερινή κρίση, που έχει πλήξει δυνατά την Ε.Ε. και ακόμα πιο πολύ ορισμένα κράτη μέλη.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή στην πράξη συγκεκριμένων εργαλείων για την υποστήριξη της ανάπτυξης, την ενθάρρυνση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας – ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων – αλλά και την ενίσχυση της συνοχής.


Η δεύτερη προτεραιότητα έχει να κάνει με τη θεσμική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, Πρόκειται για μία εργασία που έχει ήδη ξεκινήσει με την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, κυρίως στο ζήτημα της Τραπεζικής Ένωσης, αλλά όχι μόνο.

Η τρίτη προτεραιότητα αντικατοπτρίζει την επιθυμία μας να προσπαθήσουμε να έχουμε μία προσέγγιση περισσότερο συνεκτική από πλευράς Ε.Ε. στο φαινόμενο της μετανάστευσης και της κινητικότητας των εργαζομένων. Εδώ δεν ανήκει μόνο το θέμα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Υπάρχει, επίσης, το θέμα που σχετίζεται με την ανάπτυξη – δηλαδή πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη νόμιμη μετανάστευση ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, θα υπάρξει επίσης μία αναθεώρηση των Οδηγιών, που περιλαμβάνονται στο Κείμενο της Στοκχόλμης, το οποίο φθάνει στη λήξη του το 2014. Ελπίζουμε ότι θα σταθεί δυνατόν, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, να υπάρξει συμφωνία για τις νέες Οδηγίες Στρατηγικής, που θα ισχύσουν μετά το 2014.

Τέλος υπάρχει μία τέταρτη προτεραιότητα, που είναι οριζόντια: πρόκειται για την θαλάσσια πολιτική της Ε.Ε. Οι θαλάσσιες οδοί είναι πολύ σημαντικές για το εμπόριό μας: το 70% όλων των προϊόντων που φθάνουν στην ενιαία αγορά περνούν από τη θάλασσα. Στόχος είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για όλα τα θαλάσσια και νησιωτικά ζητήματα (εδώ υπάγονται και η ενεργειακή πλευρά αλλά και η ασφάλεια της νησιωτικής πολιτικής). Για το θέμα αυτό ετοιμάζονται σχετικά έγγραφα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ο στόχος είναι να οδηγήσουμε τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στην υιοθέτηση κάποιων αποφάσεων σε αυτόν τον τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε και κάποιες άλλες προτεραιότητες;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτές είναι οι 4 ή 3 συν 1 πολιτικές προτεραιότητες της Προεδρίας μας αλλά υπάρχει και ένας μακρύς κατάλογος με άλλες προτεραιότητες πολύ σημαντικές, όπως, κατ’ αρχάς, η διεύρυνση, η οποία παραμένει πάντα για την Ελλάδα και την Προεδρία μία στρατηγική προτεραιότητα.

Υπάρχει επιπλέον ένας μεγάλος αριθμός άλλων εργαλείων, νομοθετικών ή όχι, που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη, όπως είναι η ψηφιακή αγορά. Στόχος είναι να έχουμε μία ολοκληρωμένη ψηφιακή αγορά για να προωθήσουμε τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να ενθαρρύνουμε το ηλεκτρονικό εμπόριο εντός της Ευρώπης. Παράλληλα υπάρχουν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες. Ανάμεσα στους άλλους φακέλους συγκαταλέγεται και η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προχωρήσουμε τη νομοθετική εργασία τους τρεις πρώτους μήνες της Προεδρίας μας και μέχρι την τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον ερχόμενο Απρίλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς επ’ αυτού, πώς μπορεί να είναι αποτελεσματική μία Προεδρία, όταν θα διαρκέσει μόλις τρεισήμισι μήνες, λόγω της διεξαγωγής των ευρωεκλογών;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτόν το χρονικό περιορισμό. Είμαστε ήδη σε στενή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά όργανα. Ήμουν στα μέσα Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώπιον των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ώστε να εξετάσουμε τα ζητήματα και να συμφωνήσουμε στις προτεραιότητες. Θα οργανώσουμε όσους τριλόγους χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τελευταίοι φάκελοι. Επίσης θα συνεισφέρουμε στην έναρξη ορισμένων πρωτοβουλιών, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν κατά την Προεδρία μας, αλλά για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την Ιταλική Προεδρία. Έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία με την Ιταλική Προεδρία καθώς θέλουμε να υπάρξει ένα πρόγραμμα που να καλύπτει και τα δύο εξάμηνα του 2014.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η χώρα σας βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Πώς θα επηρεαστεί η Προεδρία σας;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε πρόγραμμα δεν επηρεάζει καθόλου το θεσμικό ρόλο της χώρας μου ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ. Αντιθέτως, το γεγονός ότι μια χώρα σε πρόγραμμα αναλαμβάνει αυτό το ρόλο επιβεβαιώνει τη θεσμική ισότητα των κρατών μελών. Η ισότητα αυτή κακοποιήθηκε λίγο τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της ανάγκης λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης εκτός, κατά κάποιο τρόπο, του παραδοσιακού θεσμικού πλαισίου.

Μια συνέπεια είναι η διεξαγωγή μιας πολύ αυστηρής Προεδρίας σε οικονομικό επίπεδο. Ο Υπουργός Οικονομικών μας έδωσε 50 εκ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα δαπανήσουμε ολόκληρο το ποσό. Διαθέτουμε μια πολύ μικρή ομάδα στο Υπουργείο Εξωτερικών (28 άτομα) η οποία συντονίζει τα πάντα σε διπλωματικό και οργανωτικό επίπεδο. Αξιοποιήσαμε σχεδόν αποκλειστικά δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να μην κάνουμε επιπρόσθετες δαπάνες. Δεν θα δοθούν γραβάτες και φουλάρια για δώρα. Πρόκειται για μια συμβολική αλλά σημαντική κίνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εμπλακεί η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διάλογο τώρα που αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός; Πώς θα προσεγγίσει η Προεδρία τους Ευρωπαίους πολίτες;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Έχουμε υπόψη μας τις τάσεις της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού όχι μόνο εντός των παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστικών πολιτικών κύκλων, αλλά σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, και εντός των πολιτικών κομμάτων, τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Είναι πολύ ανησυχητικό, γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη βούληση των ανθρώπων, των ευρωπαϊκών λαών. Θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε προχωρώντας τα θέματα και τις προτεραιότητες εκείνες που είναι σημαντικά για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και για να δείξουμε ότι, για να βγούμε από την κρίση, χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη και περισσότερη Ευρώπη. Η λύση δεν έγκειται στο να αναιρέσουμε ή στο να καταστρέψουμε όλα αυτά που έχουν χτιστεί εδώ και δεκαετίες και έχουν δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα για την ήπειρό μας.

  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας όσον αφορά τη διεύρυνση;


  • Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έλαβε πολύ σημαντικές αποφάσεις, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία διεύρυνσης. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το θέμα αυτό προχωρά γιατί πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές της ΕΕ, και μια πολύ σημαντική πολιτική για τη σταθερότητά μας. Χαιρετίζουμε την απόφαση έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Σερβία τον Ιανουάριο, γεγονός που ανοίγει την πόρτα στην ενίσχυση των σχέσεων μας με το Κόσσοβο. Όσον αφορά την Αλβανία, υπάρχει μια πολύ ρεαλιστική προοπτική για να λάβει η χώρα καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2014, ελπίζουμε να συμβεί αυτό κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας. Όσον αφορά την Τουρκία, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και πάλι μετά από μια μακρά περίοδο που είχαν ανασταλεί. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ικανοποιήσει τα απαραίτητα κριτήρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Λιθουανία έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στις χώρες της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης». Σκοπεύετε να συνεχίσετε σε αυτό το μονοπάτι ή θα δώσετε έμφαση στις χώρες της Μεσογείου;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στο Βίλνιους. Θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε την υπογραφή των μονογραφηθεισών Συμφωνιών με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, για να προχωρήσουμε με την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και για να χτίσουμε μια πιο στενή και στρατηγική σχέση με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Όσον αφορά την Ουκρανία, πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι οι ιδέες σας για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Μετά από μια μακρά περίοδο πολύ σκληρών πολιτικών, πολύ δραστικών για την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, έχει έρθει η ώρα για να προσπαθήσουμε να εξισορροπήσουμε τις πολιτικές μας συνεχίζοντας τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στις κοινωνικές πτυχές [των πολιτικών αυτών]. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοινωνική διάσταση έχει συμβάλει για δεκαετίες στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών. Πρέπει να προσαρμοστούμε, να μεταρρυθμίσουμε αυτό το κοινωνικό μοντέλο ώστε να είναι βιώσιμο στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να το καταστρέψουμε. Υπάρχουν πιο συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε, καθώς η κοινωνική διάσταση δεν είναι ασύμβατη με την οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, μία από τις προτεραιότητές σας είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η συνοχή. Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θέλετε να υλοποιήσετε;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχουν αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Για παράδειγμα, στο θέμα της ανεργίας των νέων, η εφαρμογή των πρόσθετων προγραμμάτων ύψους 6 δις ευρώ για τις περιοχές στις οποίες το ποσοστό ανεργίας των νέων υπερβαίνει το 25 %. Υπάρχει επίσης η εφαρμογή του ‘front loading’, μέσω του οποίου επιδιώκεται η αξιοποίηση του προϋπολογισμού για τα δύο πρώτα χρόνια. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει η ευθύνη των κρατών μελών να προσπαθήσουν να απορροφήσουν γρήγορα τα κονδύλια. Επίσης, υπάρχει η αξιοποίηση των κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με σκοπό να πολλαπλασιαστούν οι θετικές επιπτώσεις των διαρθρωτικών ταμείων, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η εφαρμογή όλης της αναγκαίας νομοθεσίας για τα διαρθρωτικά ταμεία, η οποία έχει ήδη γίνει σε μεγάλο βαθμό κατά τη λιθουανική Προεδρία, αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα για την κοινωνική διάσταση. Για ορισμένα κράτη μέλη, τα κονδύλια της ΕΕ είναι τα πιο σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις, αλλά και για την κοινωνική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιά συνέχεια σκοπεύετε να δώσετε στις προτάσεις της “Task Force” που δημιουργήθηκε μετά τη Λαμπεντούζα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Συμμετέχουμε ενεργά ως κράτος μέλος. Ως Προεδρία, θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, καθώς εκτιμούμε ότι υπήρχαν καθυστερήσεις από την πλευρά της ΕΕ και δεν είναι αποδεκτό να υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτό που συνέβη στη Λαμπεντούζα. Χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή, συνολική προσέγγιση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας να επικεντρωθούμε σε δράσεις στις τρίτες χώρες, τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των παράνομων μεταναστών και ειδικά στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία, στη σύναψη και στην ορθή εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής εκ μέρους των εταίρων μας, των τρίτων χωρών. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην ‘Task Force’ και κατά την Ιταλική Προεδρία, με την οποία είμαστε σε στενή συνεργασία για το θέμα αυτό. Θα υπάρξει, επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της Προεδρίας, συζήτηση και υιοθέτηση νέων στρατηγικών κατευθύνσεων για την πολιτική μας στη μετανάστευση, η αναθεώρηση του κώδικα Σένγκεν και του συστήματος παροχής ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητα ζητήματα, για τα οποία δεν υπάρχει πάντοτε μια εύκολη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, αλλά το καθένα, τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Ευρώπη, έχει συμφέρον για καλύτερη συνεργασία, συντονισμό και μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Επίτροπος Viviane Reding στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική Προεδρία για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ποια ελπίδα μπορείτε να της δώσετε;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας, αλλά είναι επίσης ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα από τεχνικής άποψης, καθώς και από πλευράς πολιτικών ευαισθησιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα αυτό. Έχουμε συμφωνήσει μαζί του, θα κάνουμε το καλύτερο για να προωθήσουμε το θέμα αυτό και θα πραγματοποιήσουμε πολλές συναντήσεις της ομάδας εργασίας. Υπάρχει ανάγκη να γίνει διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη που διαθέτουν νομοθεσία σχετικά με το θέμα και έχουν διαφορετικές παραδόσεις. Είναι πολύ περίπλοκο, αλλά νομίζω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για μια συμφωνία σχετικά με την ανάγκη να υπάρξουν εναρμονισμένα πρότυπα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτή είναι μια απόφαση που εξαρτάται από την ομοφωνία των κρατών μελών. Πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της Επιτροπής το Φεβρουάριο και, στη συνέχεια, θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο. Πιστεύουμε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και από τις δύο χώρες, ώστε να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στο χώρο Σένγκεν.

mfa.gr
10/1/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin