Thursday, January 23, 2014

Τροπολογία στη Βουλή για τη διάσπαση των ΕΑΣ σε 2 εταιρείες

Τροπολογία με την οποία τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) κατέθεσαν χθες (22/1/14) στη Βουλή τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.
-
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η κυβέρνηση θέτει επί της ουσίας τους όρους και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται ανώνυμες εταιρείες ή και να αποσπώνται από αυτές περιουσιακά στοιχεία και να εισφέρονται σε άλλη εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διάσπαση των ΕΑΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη σύσταση δύο νέων ανωνύμων εταιρειών.
Αποκλειστικός σκοπός της μιας εκ των δύο νέων εταιρειών καθορίζεται η παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού. Επίσης, τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΑΣ μεταβιβάζονται από τη διάσπασή της στις νέες εταιρείες, ενώ για τις μεταβιβάσεις αυτές δεν απαιτείται οποιαδήποτε διοικητική έγκριση ή άδεια ούτε υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή άλλου φόρου σχετικά με την υπεραξία κατά τη μεταβίβαση ακινήτων.
 
Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι για τις νέες εταιρείες θα εφαρμόζονται οι διατάξεις περί κεφαλαιοποίησης χρεών των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών προς το ελληνικό Δημόσιο, με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και έκδοση ίσης αξίας προς τα χρέη μετοχών, που αναλαμβάνονται από το ελληνικό Δημόσιο. Παρέχεται, δε, η δυνατότητα υπαγωγής των δύο νέων εταιρειών στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης δημοσίων επιχειρήσεων ανεξαρτήτως συνδρομής των προβλεπομένων προϋποθέσεων. Με την ίδια τροπολογία επιχορηγείται η ΕΑΣ με 10 εκατ. ευρώ για το διάστημα πριν από την ολοκλήρωση της διάσπασής της, ενώ για το διάστημα μετά τη διάσπαση της ΕΑΣ, η δαπάνη αυτή θα προσαυξηθεί κατά 25 εκατ. ευρώ.
http://www.kathimerini.gr/
iekemtee.gr
23/1/14
--
-

1 comment :

  1. Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο για το μέλλον της ΕΛΒΟ...

    Σε εκκαθάριση εν λειτουργία οδηγείται η ΕΛΒΟ με το μέλλον της πια να διαγράφεται αβέβαιο, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση από την κυβέρνηση για το τι πρόκειται να συμβεί στην εταιρεία και στους εργαζομένους της.

    Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια είχε προβεί σε διορθωτικές κινήσεις μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων, ενώ το λειτουργικό και μισθολογικό κόστος της ΕΛΒΟ μειώθηκε κατά 40%.

    Παράλληλα η διοίκηση της εταιρείας το 2012-2013 είχε προχωρήσει σε μία δυναμική προσπάθεια εξαγωγών με θετικά αποτελέσματα, αφού χώρες όπως το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, τη Μποτσουάνα και τη Λιβύη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά προϊόντων της εταιρείας καθώς και για αναβαθμίσεις στρατιωτικών οχημάτων και ερπυστριοφόρων.

    Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία επισημαίνουν ότι λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει της προθέσεις του για την ΕΛΒΟ το περασμένο καλοκαίρι καταγγέλθηκε η σύμβαση προμήθειας φορτηγών αξίας 20 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, ενώ υπογραμμίζονται και οι επιπτώσεις της διακοπής λειτουργίας της εταιρείας στη μελλοντική προμήθεια ανταλλακτικών των οχημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

    Αυτό που τονίζουν οι εργαζόμενοι είναι ότι η πρώτη έκθεση ειδικών συμβούλων το 2012 ήταν θετική για τις προοπτικές της εταιρείας, ενώ η δεύτερη μελέτη, βασίστηκε στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2013, που ήταν αρνητικά, λόγω των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων του δημοσίου προς την εταιρία.

    Ως συνέπεια η εικόνα για το μέλλον της ΕΛΒΟ ήταν αρνητική σφραγίζοντας όπως φαίνεται την μοίρα της εταιρείας.

    Έτσι τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της αίτησης του Δημοσίου για να τεθεί η εταιρεία σε ειδική εκκαθάριση.

    Οι εργαζόμενοι της εταιρείας πάντως προσπαθούν με κάθε τρόπο τη διατήρηση της ΕΛΒΟ σε λειτουργία, αφού οι προοπτικές φαίνονται ευοίωνες ειδικότερα δε μετά την επίσκεψη του ιρακινού υπουργού Εξοπλισμών στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ το περασμένο καλοκαίρι και το ενδιαφέρον των ιρακινών να αναθέσουν στην ελληνική εταιρεία σειρά συμβολαίων.

    Για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση της καταστάσεως το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ, έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους αρμοδίους υπουργούς όπου εκτίθενται τα επιχειρήματα των εργαζομένων και ζητείται συνάντηση, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της εταιρείας.

    Επιπλέον οι εργαζόμενοι ζητούν να οριστεί διοίκηση στην εταιρεία η οποία αξίζει να σημειωθεί παραμένει "ακέφαλη" το τελευταίο εξάμηνο και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα πέντε μηνών στους εργαζόμενους.
    http://epikaira.gr/article/omixlodes-paramenei-to-topio-gia-to-mellon-tis-elvo
    23/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin