Tuesday, January 7, 2014

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στον «Φιλελεύθερο» της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο (05.01.14)

ΥΠΕΞ, Τρίτη, 07 Ιανουάριος 2014
-
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Τούτο προδιαγράφει και τις προτεραιότητες, την ατζέντα της Προεδρίας;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να ασκήσει μια Ευρωπαϊκή Προεδρία όπως έχει ήδη κάνει τέσσερεις φορές με, κατά κοινή ομολογία, σημαντική επιτυχία. Η Ελλάδα δεν έχει κρυφή ατζέντα και θα εργαστεί για τα συμφέροντα της Ένωσης ως συνόλου.

Ο στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν τους λαούς της Ευρώπης. Στη σημερινή συγκύρια αυτό επιτάσσει την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Τα ζητήματα της ανεργίας, της ανάπτυξης και της σύγκλησης, το ζήτημα της θεσμικής θωράκισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που περιλαμβάνει την Τραπεζική Ένωση, μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του φαινομένου της μετανάστευσης -νόμιμης και παράνομης αλλά και μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στα χνάρια των όσων ξεκίνησε η Κυπριακή Προεδρία. Αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά αιτήματα, είναι ζητήματα που απασχολούν όλους τους λαούς της Ευρώπης και ως τέτοια τα αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια της Προεδρίας 2014.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύσκολα σε ένα εξάμηνο μια χώρα που προεδρεύει μπορεί να δώσει το στίγμα της. Η Ελλάδα, που εκφράζει και τις χώρες του νότου που υποφέρουν οικονομικά, πώς θα σφραγίσει την Προεδρία της; Και αναφερόμαστε στα θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και συνοχής, αντιμετώπισης της κρίσης.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ένα εξάμηνο είναι αρκετό για μια χώρα να αφήσει την παρακαταθήκη της, όπως έχει κάνει και η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος στο πρόσφατο παρελθόν. Θα έλεγα ότι η εμπειρία της κρίσης μας προσφέρει τα εργαλεία για να ασκήσουμε τα καθήκοντα της Προεδρίας με μια «φρέσκια ματιά».

Ακριβώς επειδή έχουμε επίγνωση των πραγματικών επιπτώσεων της κρίσης έχουμε και ένα ισχυρό κίνητρο για την προώθηση και την υλοποίηση πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή. Αυτό είναι ιδιαιτέρα σημαντικό ειδικά τώρα που γίνεται πλέον αντιληπτό από όλους ότι η κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα ή τις χώρες του Νότου, αλλά ότι είναι ένα πρόβλημα ευρύτερο, που εδράζεται σε θεσμικές αδυναμίες της ίδιας της Ευρωζώνης και που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από κοινού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα από τα θέματα που θα προωθηθεί είναι αυτό της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων από χώρες της Ε.Ε. Πώς θα κινηθείτε;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η εξασφάλιση της ενεργειακής επαρκείας και της ισόρροπης διαφοροποίησης στο ενεργειακό μίγμα αποτελούν δεδηλωμένους στόχους της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην εξασφάλιση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται σε κράτη μέλη. Φυσικά, αυτό δεν αφορά μόνο τα ζητήματα έρευνας και εξόρυξης αλλά και τα ζητήματα μεταφοράς.

Η υπέρβαση των σημείων συμφόρησης (choke points), άλλωστε, παραμένει ως αδήριτη ανάγκη και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος μεταξύ άλλων. Η Ελληνική Προεδρία θα υπηρετήσει αυτούς τους στόχους μέσα από το Πρόγραμμα Προτεραιοτήτων της αλλά και στα πλαίσια του Προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τριάδα των Προεδριών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το θέμα, της ενέργειας, υπάρχει και ειδικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και Κύπρο. Η αναβάθμιση του ρόλου μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η μια διάσταση του ζητήματος. Η δεύτερη αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και τη μεταφορά του. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σενάριο μεταφοράς αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Κρήτη. Ο συντονισμός με την Κύπρο στο πεδίο αυτό πώς γίνεται;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είναι εύλογο το ενδιαφέρον και από τις δυο χώρες. Η Ελληνική και η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκονται σε στενή συνεργασία για το συγκεκριμένο ζήτημα σε όλα τα επίπεδα. Ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Ενέργειας κ. Μανιάτης βρίσκονται- όπως και ο Πρωθυπουργός- σε συνεχή επικοινωνία με την Κυπριακή Κυβέρνηση.

  • Η αναβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της Κύπρου και της Ελλάδας είναι γεγονός που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: και σε παράγοντες ενεργειακούς αλλά και σε παράγοντες που σχετίζονται με την αστάθεια και τη ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα και η Κύπρος παρά τη βαθειά οικονομική κρίση αποτελούν αναντικατάστατους πόλους σταθερότητας. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις στο σημαντικό θέμα της μεταφοράς ενέργειας θα εξαρτηθεί και από στρατηγικούς παράγοντες αλλά και από την οικονομική βιωσιμότητα των εναλλακτικών λύσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εταίροι μας, ζητούν διακαώς άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία. Η Προεδρία θα διευκολύνει τη διαδικασία αυτή;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη μιας υποψήφιας χώρας, όπως η Τουρκία, είναι μια διακυβερνητική διαδικασία που απαιτεί την ομοφωνία όλων των 28 Κρατών Μελών. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό την απόλυτη προϋπόθεση της εκπλήρωσης όλων των προϋποθέσεων ένταξης και πλήρους σεβασμού της θεσμικής υπόστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 mfa.gr
7/1/14 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin