Friday, December 6, 2013

Τερματίστηκαν οι Συνομιλίες Κυβέρνησης και Κοινοπραξίας ENI-Kogas για τα Τεμάχια 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε τον τερματισμό των συνομιλιών για την ανάθεση ερευνητικών γεωτρήσεων στα τεμάχια 5 και 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης (ΑΟΖ) στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, λόγω άρνησης της ιταλο-κορεατικής κοινοπραξίας ENI-Kogas να προσέλθει σε διαβουλεύσεις για αναθεώρηση των αρχικών όρων της προσφοράς της.
 Η απόφαση λήφθηκε στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η κοινοπραξία απάντησε πως ήταν διατεθειμένη να υπογράψει συμφωνία και να αναλάβει τα δικαιώματα των τεμαχίων 5 και 6, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, αλλά δεν δέχθηκε να διαπραγματευτεί βελτίωση της προσφοράς της, που υπέβαλε στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου αδειοδότησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην αρχική της πρόταση, η κοινοπραξία πρότεινε ως πριμ αδειοδότησης το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα δύο τεμάχια, ποσό που δεν δέχθηκε να αυξήσει, επειδή δεν υπάρχουν ούτε επαρκή, ούτε πυκνά σεισμογραφικά δεδομένα για τα δύο τεμάχια, παρά τις επιστημονικές μαρτυρίες για σημαντικά κοιτάσματα κάτω από τον βυθό τους.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση κρίνει πως σε ένα επόμενο γύρο αδειοδότησης, αφού προχωρήσουν και οι τρισδιάστατες και δυσδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στα δύο τεμάχια, είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλιστούν πολύ μεγαλύτερες προτάσεις για μπόνους συμφωνίας.

Το γεγονός ότι ματαιώθηκε η συνεργασία με την ΕΝΙ-KOGAS, σε σχέση με τα τεμάχια 5 και 6 δεν έχει καμία επίπτωση στις σχέσεις με την κοινοπραξία για την εξέλιξη των ερευνητικών διαδικασιών για τα τεμάχια 2, 3 και 9 που βρίσκονται στα νοτιανατολικά των κυπριακών ακτών και βορειότερα του τεμαχίου 12 όπου έχουν ήδη εντοπισθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου.
energia.gr
6/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 --------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin