Monday, December 16, 2013

CNN: Η Κύπρος δεν μπορεί να υποστηρίξει τερματικό

Τα έσοδα από τις άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα τονωτικές ενέσεις για την οικονομία, όμως τα πραγματικά οφέλη, από τη δημιουργία και ανάπτυξη και θέσεων εργασίας θα προέλθουν στη συνέχεια, δηλώνει ο Αμίτ Μορ, Εκτελεστικός Διευθυντής της Eco Energy Ltd, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ειδικευμένης στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών.

Οι δηλώσεις του κ. Μορ φιλοξενούνται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του CNN, για τις προοπτικές που δίνει η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο, εν μέσω οικονομικής κρίσης.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Μορ δηλώνει ότι βασιζόμενη στα μέχρι στιγμής αποθέματα φυσικού αερίου, όπως έχουν εκτιμηθεί, η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίξει τη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως το τερματικό θα ήταν βιώσιμο αν η Κύπρος προχωρούσε σε συμφωνία με το Ισραήλ για υγροποίηση των επιπλέον αποθεμάτων από το τεμάχιο Ταμάρ και Λεβιάθαν, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Αφροδίτης.

Ο κ. Μορ λέει, επίσης, ότι οι Κύπριοι πρέπει να επιδείξουν υπομονή, καθώς χρειάζεται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να φανούν τα οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη χώρα. Όπως σημείωσε, στο κόλπο του Μεξικού και στη Βόρεια Θάλασσα χρειάστηκαν από 10 μέχρι 20 χρόνια για να φανούν τα οφέλη των ανακαλύψεων των φυσικών πόρων.

Στο ρεπορτάζ του CNN, το οποίο ξεκινάει με τη πρόταση «βαθιά κλεισμένος κάτω από τη θάλασσα, νοτίως της Κύπρου, βρίσκεται ένα πνεύμονας θησαυρού φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να απαλύνει την κακή κατάσταση της οικονομίας της χώρας», φιλοξενούνται δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι η Κύπρος δεν εναποθέτει τις ελπίδες της για έξοδο από την κρίση στο φυσικό αέριο, «αλλά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα αναζητούμενα παράπλευρα οφέλη».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λακκοτρύπης εκφράζει την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το 2020 ώστε η Κύπρος να δει άμεσα οφέλη από το φυσικό αέριο.
- See more at: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/83488#sthash.wq7X4ZHk.dpuf

16/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ

1 comment :

  1. Η Κύπρος ελπίζει να θησαυρίσει με το πετρέλαιό της ....

    Τα αποθέματα πετρελαίου στο δωδέκατο πεδίο του κοιτάσματος Αφροδίτη στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο βαρέλια και, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η χώρα μπορεί να κερδίσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα αποθέματα 1,2-1,4 εκατ. βαρελιών πετρελαίου βρίσκονται σε βάθος 7500 μέτρων. Τα ακριβή στοιχεία αναμένονται να γίνουν γνωστά ως το τέλος Απριλίου, μετά από συμπληρωματική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, αλλά οι αποκλίσεις δεν θα είναι σημαντικές.

    Το κοίτασμα πετρελαίου βρίσκονται κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά η εξόρυξη πετρελαίου είναι ευκολότερη και φθηνότερη. Μπορεί να αρχίσει ενάμιση χρόνο μετά από τις γεωτρήσεις ανίχνευσης και η χώρα θα μπορουσε να πάρει αντίστοιχα έσοδα ήδη στις αρχές του 2018.
    Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/news/2013_12_18/256153093/
    18/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin