Tuesday, December 17, 2013

ΕΔΑΔ: Δεν είναι ποινικό αδίκημα η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε νωρίτερα την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου την Ελβετία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, επειδή οι αρχές καταδίκασαν τον Τούρκο γιατρό Ντογού Περιντσέκ, που είχε χαρακτηρίσει δημοσίως σε συνέδριο τη γενοκτονία των Αρμενίων "διεθνές ψέμα".
Με την απόφαση του το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελβετία κρίνοντας αδικαιολόγητη την ποινική καταδίκη του Τούρκου γιατρού. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Περιντσέκ, υποστηρίζοντας ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε διαπράξει γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων το 1915, δεν υπέπεσε σε παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ εξήγησε στο σκεπτικό του ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Περιντσέκ διατυπώθηκαν μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος να συζητούνται ανοικτά θέματα ευαίσθητα, όπως το γεγονός που χαρακτηρίσθηκε μεταγενέστερα, όπως σημειώνει, γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Διευκρινίζοντας ότι το Δικαστήριο δεν κλήθηκε να αποφανθεί για την ορθότητα του νομικού όρου "γενοκτονία των Αρμενίων", οι πλειοψηφούντες δικαστές σημειώνουν στην απόφαση τους -που δεν είναι οριστική, ότι ο όρος "γενοκτονία" αποτελεί μία μη επακριβώς νομικά καθορισμένη έννοια και ότι η ιστορική έρευνα για το θέμα είναι ακόμη ανοικτή.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο σημειώνει, ακόμη, ότι τα κράτη που έχουν αναγνωρίσει επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, δεν έχουν κρίνει αναγκαίο να θεσπίσουν νόμους, με βάση τους οποίους θα μπορούσαν να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σ' όσους υποστηρίζουν το αντίθετο.

Ένας από τους κύριους στόχους της ελευθερίας της έκφρασης, είναι η προστασία των απόψεων της μειοψηφίας σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος, καταλήγει η απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Περιντσέκ, που συμμετείχε ως πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας (EMEP) της Τουρκίας σε διάφορα συνέδρια στην Ελβετία, το Μάιο, τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο του 2005, είχε αρνηθεί δημοσίως ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε διαπράξει το αδίκημα της γενοκτονίας κατά των Αρμενίων το 1915 και τα επόμενα χρόνια, κάτι που χαρακτήρισε ένα "διεθνές ψέμα". Εξαιτίας αυτού ο σύλλογος "Ελβετία-Αρμενία" κατέθεσε μήνυση εναντίον του στις 15 Ιουλίου 2005 και στις 9 Μαρτίου 2007, τα δικαστήρια της Λωζάννης έκριναν ένοχο τον Περιντσέκ, για φυλετικές διακρίσεις στα πλαίσια του ελβετικού ποινικού κώδικα, κρίνοντας ότι τα κίνητρα των δηλώσεων του ήταν ρατσιστικά και ότι οι απόψεις του δεν εκφράσθηκαν για να συμβάλλουν σε μία ιστορική συζήτηση.

Η έφεση του απορρίφθηκε και από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας, στις 12 Δεκεμβρίου 2007, με το επιχείρημα ότι η Ελβετική νομοθεσία αναγνωρίζει ως αποδεδειγμένα ιστορικό γεγονός την γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και την εβραϊκή γενοκτονία.

 protothema.gr
17/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin