Thursday, December 5, 2013

Όταν και ο Ι. Κασουλίδης εμπιστεύεται τον κατοχικό Ταλάτ

Αντιστάσεις με τον Σάββα Ιακωβίδη
 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός των Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης ακολουθούν πολιτική… Χριστόφια; Το ερώτημα είναι εύλογο, μετά τη συνέντευξη που ο Ι. Κασουλίδης έδωσε την περ. Κυριακή (στην «Καθημερινή» Κύπρου). Δύο σημεία της συνέντευξης επιβεβαιώνουν ότι Αναστασιάδης-Κασουλίδης φαίνονται να έχουν τις ίδιες θέσεις με τον τέως Πρόεδρο. Πρώτον, «εάν ο συνομιλητής μας ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εάν ήταν εκείνος που εκπροσωπούσε την τ/κ κοινότητα, ενδεχομένως να μη χρειαζόταν ούτε και η Κοινή Διακήρυξη…».
Δεύτερον, απαντώτας στην ερώτηση, «η Άγκυρα έχει σχέδιο Β’, εμείς έχουμε;» ο Ι. Κασουλίδης είπε: «Όχι, εμείς έχουμε σχέδιο Α’. Και αυτό είναι μόνο. Να βρούμε λύση».
Ακριβώς τις ίδιες, πανομοιότυπες θέσεις είχε διατυπώσει και ο τέως Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας. Πέραν του κοινού ανακοινωθέντος, που συμφώνησε με τον κατοχικό Ταλάτ στις 23/5/2008, και αναφερόταν σε συνεταιρισμό των συνιστώντων κρατιδίων, ο Δ. Χριστόφιας θεωρούσε πως με τον Ταλάτ θα μπορούσε να καταλήξει σε λύση, επειδή ήταν ιδεολογικός σύντροφός του.
Επίσης, ο Χριστόφιας κατ’ επανάληψιν είχε δηλώσει ότι δεν είχε και δεν χρειαζόταν ένα σχέδιο Β’, επειδή μόνη του έγνοια και στόχος ήταν η επίλυση του Κυπριακού. Χριστόφιας και Κασουλίδης πιστεύουν ότι με τον κατοχικό Ταλάτ τα πράγματα στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού θα ήταν ευκολότερα. Σήμερα, ο Ι. Κασουλίδης υποστηρίζει πως αν ο Ταλάτ ήταν επικεφαλής της τ/κ κοινότητας, ενδεχομένως να μη χρειαζόταν ούτε και η Κοινή Διακήρυξη για τον προσδιορισμό της βάσης και του περιεχομένου της αναζητούμενης λύσης.
Ας θυμηθούμε: Στην επιμονή του Δ. Χριστόφια να τον αποκαλεί «σύντροφο», ο Ταλάτ τού διαμήνυσε ξερά να σταματήσει να τον αποκαλεί με αυτήν την προσαγόρευση. Ο τέως Πρόεδρος και ο Ι. Κασουλίδης, που εκφράζει την πολιτική Αναστασιάδη, διαπράττουν ενσυνείδητα ένα μνημειώδες και ολέθριο λάθος: Νομίζουν ότι ο όποιος Ταλάτ που, ίσως, να επιδεικνύει κάποια ελαστικότητα στις συνομιλίες, ενεργεί μόνος του και αγνοεί τις εντολές της Τουρκίας.
Το δεύτερο λάθος που διαπράττουν είναι ότι παραγνωρίζουν πως η Τουρκία, από τη δεκαετία του ’50, απαγόρευσε στους Τ/κύπριους ηγέτες να έχουν αυτονομία θέσεων και αποφάσεων στο Κυπριακό. Η Άγκυρα σχεδιάζει, αποφασίζει, διατάσσει και οι Τ/κ ηγέτες προωθούν την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Οι Τ/κ ηγέτες είναι υποτελείς στην Τουρκία. Κανείς εξ αυτών δεν τόλμησε να απεξαρτηθεί ή να αυτονομηθεί έναντί της. Αλλ’ επειδή και ο Ι. Κασουλίδης επιχειρεί να δώσει άλλοθι στον υποτελή Ταλάτ, διερωτώμεθα:
Μελέτησε τη συνέντευξη, που ο κατοχικός Ταλάτ έδωσε την περ. Τετάρτη και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στη «Σ»; Σε τι διαφέρει ο Ταλάτ από τον Έρογλου; Επιμένει και αυτός αταλάντευτα στις γνωστές τουρκικές, απορριπτέες θέσεις: Δύο κράτη, δύο λαοί, «πραγματικότητες επί του εδάφους» (που προκάλεσε η τουρκική κατοχή), τουρκικές εγγυήσεις, απόρριψη οποιουδήποτε ρόλου και καθόλου εμπιστοσύνη στην ΕΕ.
Με αυτόν τον Ταλάτ, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Ι. Κασουλίδης θα ήθελαν να συνομιλήσουν; Και έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο Ταλάτ θα ήταν… καλύτερος από τον Έρογλου ή τον Ερτούγ; Η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο Υπουργός Εξωτερικών πέφτουν αυτόβουλα και αφελώς στη γνωστή τουρκική θεατρική παγίδα μεταξύ του δήθεν «καλού Ταλάτ» και του «κακού Έρογλου».
Η τουρκική πολιτική έναντι της Κύπρου είναι αναλλοίωτη από το 1956. Οι υποτελείς Τ/κ ηγέτες είναι οι προαγωγοί αυτής της πολιτικής σε βάρος της Κύπρου. Είναι οι πειθήνιοι πράκτορες της Τουρκίας. Κι όμως: Οι ηγέτες μας επιμένουν ακόμα να έχουν ολέθριες παραισθήσεις, ενδεικτικές της άγνοιας, της υποτίμησης και της παραγνώρισης του εχθρού μας. 
 sigmalive.com/simerini
4/12/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin